Banner 980x90

Mākslas festivālā "Cēsis 2014" sola "blīvu un piesātinātu" programmu

Mākslas festivāls "Cēsis 2014", kas notiks no 11.jūlija līdz 9.augustam, šogad būs "blīvs un piesātināts", preses konferencē solīja festivāla direktors Juris Žagars.

Viņš norādīja, ka festivāls septiņu gadu laikā pieteicis sevi kā kvalitatīvu un augsta līmeņa pasākumu, tāpēc tagad svarīgākais būs saglabāt šo līmeni. "Festivāls notiek jau tik ilgi, ka katru gadu nav jāmēģina pārsteigt publiku ar kaut ko jaunu un neredzētu," uzsvēra Žagars.

Pēc festivāla direktora teiktā, šo festivālu no iepriekšējiem atšķirs tas, ka tajā klāt būs režisors un mākslinieks Jons Meks. Žagars norādīja, ka festivālā nekad nav viesojusies tāda slavenība vizuālās mākslas pasaulē. Meks būs klāt festivāla atklāšanā, kad tiks demonstrēta viņa dokumentālā filma "Endija Vorhola dzīves ainas: draudzības un krustpunkti". Režisors piedalīsies arī publiskajā sarunā par avangarda lomu pagātnes un šodienas kultūras ainā. Festivāls, pēc Žagara teiktā, arī mūzikas programmā atšķirsies no iepriekšējiem, jo to noslēgs "elektro", "indie", nevis ierastā klasiskā mūzika.

Žagars piebilda, ka festivāls kļūst "biezāks" arī bez programmas notikumiem, jo citi pasākumi, kas notiek Cēsīs, pieskaņojušies festivāla norises laikam. Piemēram, 5.jūlijā Vidzemes koncertzālē "Cēsis" notiek čigānu un klezmeru mūzikas apvienības "Les Yeux Noirs" koncerts.

Festivāla mūzikas programmas vadītāja Indra Lūkina pastāstīja, ka šogad festivālā paplašinās tajā atskaņotās mūzikas robežas. Programmā, pēc viņas teiktā, gaidāma liela dažādība. Piemēram, festivāla atklāšanas pasākuma otrajā daļā Rihards Zaļupe atskaņos paša komponēto mūziku Māra Martinsona filmai "Oki - okeāna vidū" speciāli festivāla atklāšanai tapušā aranžējumā.

Viens no centrālajiem mūzikas notikumiem būs simfoniskās mūzikas koncerts "Ravela Šeherezade un Štrausa varonis" 25.jūlijā koncertzālē "Cēsis", kurā diriģenta Andra Pogas vadībā uzstāsies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris. Festivālā gaidāmi arī vairāki starptautiski Eiropas projekti, piemēram, Īlingas simfoniskā orķestra no Londonas un pianistes Artas Arnicānes koncerts 26.jūlijā. Tāds būs arī gruzīnu vīru grupas "Iberi" koncerts 12.jūlijā Svētā Jāņa baznīcā. Mūzikas programmā paredzēti vēl vairāki citi dažādu mūzikas stilu koncerti.

Festivāla vizuālās mākslas programmas vadītāja Daiga Rudzāte norādīja, ka vizuālās mākslas programma, salīdzinot ar festivāla pirmsākumiem, ir mainījusi savu struktūru. Šogad programmu veido vairāku mākslinieku personālizstādes, nevis viena kuratora veidots projekts.

Cēsu alus brūzī no 11.jūlija vizuālās mākslas ekspozīcijas uzmanības centrā būs Meka mūža 91 notikums un tajos iesaistītie cilvēki. Cēsu Izstāžu namā notiks gleznotājas Maijas Tabakas darbu izstāde.

Cēsu pils klētī būs skatāma mākslinieka Kristapa Ģelža lielformāta plastikāta glezna "Mākslīgais miers IV", savukārt Cēsu alus brūzī tiks izstādīta Artūra Puntes multimediālā instalācija "Dzeja interjerā", kā arī Kaspara Podnieka un Kriša Salmaņa "North by Northeast" ("Ziemeļi - ziemeļaustrumi") - Latvijas paviljona ekspozīcija 55.starptautiskās Venēcijas mākslas biennāles izstādē. Rudzāte pastāstīja, ka tiem, kuri nebūs pabijuši Venēcijas biennālē, būs iespēja apskatīt Latvijas pārstāvju darbus.

Festivālā notiks arī četras teātra izrādes, vairāki kino seansi un gastronomiskā performance Cēsu alus brūzī.

Festivāla budžetu veido valsts, pašvaldības un sponsoru finansējums.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)