Banner 980x90

LIZDA pieprasīs 900 eiro par likmi pedagogiem nodrošināt ātrāk nekā 2022.gadā

Pilseta24.lv
Pilseta24.lv
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) pieprasīs 900 eiro par likmi pedagogiem nodrošināt ātrāk nekā 2022.gadā.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga, arodbiedrība nav apmierināta ar to, ka pašreizējais pedagogu darba samaksas pieauguma grafika projekts darba algu par likmi pedagogiem 900 eiro apmērā paredz vien 2022.gadā. Pedagogu arodbiedrība vēlas, lai šāds atalgojums par likmi tiktu sasniegts ātrāk, tādējādi nodrošinot straujāku atalgojuma kāpumu turpmāko gadu laikā.

Patlaban projekts liecināja, ka minimālās algas likmes kāpināšana vispārējās izglītības, pirmsskolas, profesionālās izglītības, profesionālās ievirzes, interešu izglītības pedagogiem pie esošajām pedagoģiskajā likmēm varētu notikt pakāpeniski, sākot ar 2018.gada 1.septembri, kad minimālo likmi ir vēlme kāpināt līdz 710 eiro. Patlaban minimālais atalgojums par likmi ir 680 eiro.

Vēl pēc gada - 2019.gada 1.septembrī - minimālā darba alga par likmi varētu kāpt par 40 eiro, sasniedzot 750 eiro. Par 40 eiro atalgojums par likmi augtu arī turpmākos divus gadus, 2021.gada 1.septembrī sasniedzot 830 eiro. Tam sekotu likmes palielinājums par 70 eiro, minimālajai algai par likmi pedagogam pieaugot līdz 900 eiro. Kā liecina grafika projekts, 900 eiro kā minimālo atalgojumu par likmi varētu maksāt no 2022.gada 1.septembra.

LIZDA nav apmierināta ar tik lēnu minimālā atalgojuma par likmi pieaugumu, līdz ar to tā pieprasīs Izglītības un zinātnes ministrijai izskatīt iespēju paaugstināt pedagoga zemāko atalgojumu par likmi straujāk.

Vanaga norādīja, ka arodbiedrība saprot, ka minimālās likmes kāpināšana paredz lielu fiskālo ietekmi, tomēr LIZDA kopā ar ministriju ir gatava meklēt iespējas, kā nodrošināt straujāku atalgojuma kāpumu.

Saistībā ar minēto grafiku LIZDA nav gatava piekāpties arī jautājumā par slodžu vienādošanu pirmsskolas izglītības jomā. Tāpat arodbiedrība ir pret kontaktstundu daudzuma palielināšanu.

Kā ziņots, zemāko mēneša darba algas likmi pedagogiem līdz 2022.gadam cer kāpināt līdz 900 eiro, liecina aģentūras LETA rīcībā esošs pedagogu darba samaksas pieauguma grafika projekts.

Lai palielinātu minimālo algu par likmi, papildu būtu nepieciešami ievērojami finanšu resursi. Lai nodrošinātu 710 eiro atalgojumu par likmi, 2018.gada četriem mēnešiem papildu būtu nepieciešami aptuveni 6,8 miljoni eiro, no kuriem 3,8 miljoni eiro būtu nepieciešami vien vispārējai izglītībai.

Savukārt zemākā atalgojuma par likmi paaugstināšanai līdz 900 eiro jau papildu būtu nepieciešami aptuveni 112,7 miljoni eiro.

Daļa šim mērķim nepieciešamā papildu finansējuma varētu nāktu no izglītības tīkla sakārtošanas rezultātā ietaupītajiem līdzekļiem, tos saglabāt izglītības finansēšanas sistēmā, primāri tos novirzot pedagogu darba samaksas pieauguma grafika nodrošināšanai.

Pedagogu darba samaksas pieauguma grafiks izstrādāts īpašā darba grupā, kurā darbojās Izglītības un zinātnes ministrija, Finanšu ministrija, Kultūras ministrija, Labklājības ministrija, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība, Latvijas Izglītības vadītāju asociācija, Latvijas Pašvaldību savienība, Latvijas Nacionālā kultūras centrs, Pārresoru koordinācijas centrs.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)