Banner 980x90

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris aicina uz otro vasaras festivālu "LNSO vasarnīca" Cēsīs 

Foto: Facebook.com/ Vidzemes koncertzāle "Cēsis"
Foto: Facebook.com/ Vidzemes koncertzāle "Cēsis"
 Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris aicina uz vasaras festivālu "LNSO vasarnīca", kas notiks no 26.līdz 28.augustam koncertzālē "Cēsis". Festivālu veido izsmalcināta, daudzveidīga un krāšņa programma lieliem un maziem labas mūzikas cienītājiem: trīs lielie vakara koncerti, muzikāls uzvedums bērniem "Vējš vītolos", mūzikas instrumentu meistardarbnīcas, muzikālā joga un fotoizstāde. Festivāla kulminācija gaidāma svētdienas pēcpusdienā, kad Fransisa Pulenka operas "Cilvēka balss" iestudējumā viesosies šarmantā franču operdīva Karena Vūra.

Kā pilsētas informācijas portālu Cesis24.lv informē festivāla pārstāve Dagnija Dižbite-Svarinska, festivāla atklāšanas koncerts paredzēts piektdien, 26.augustā, plkst.20.00.

"LNSO vasarnīcā – Vaska Vijolkoncerts un mēmā kino grāvējs"

Pie LNSO diriģenta pults stāsies jaunais diriģents Kaspars Ādamsons. Koncerta pirmajā daļā – šīgada lieljubilāra Pētera Vaska Vijolkoncerts, kura atskaņojumā soliste būs Parīzē studējošā Magdalēna Geka. Klausītāji atcerēsies viņas lielisko debiju ar LNSO, 2014.gada rudenī spēlējot solo Makša Bruha Pirmajā vijolkoncertā. Par šo sniegumu Magdalēna Geka nominēta Lielajai mūzikas balvai kategorijā "Gada jaunais mākslinieks".

Koncerta otrajā daļā būs jau februārī Lielajā ģildē lielus panākumus guvušais LNSO kinoseanss. Uz ekrāna tiks rādīts amerikāņu mēmā komiskā kino šedevrs Safety Last! (1923), un orķestris spēlēs speciāli šim seansam komponēto Platona Buravicka oriģinālmūziku. Visiem, kas ziemā netika uz šo izpārdoto koncertu, ir iespēja atgūt nokavēto.

Sestdien, 27. augustā, plkst.20.00

"LNSO vasarnīcā – Raimonda Tigula labirints un Daumanta Kalniņa balādes"

Vasarnīcas chill-out vakars

Domu atslodzes un relaksējošu sajūtu vakars. Pirmajā daļā – Raimonds Tiguls ar speciāli festivālam komponētu jaundarbu "Labirints", kura tapšanu iedvesmojusi doma par labirintu kā prāta attīrītāju un apskaidrības sniedzēju. Atskaņojumā piedalīsies dziedātāja Jolanta Strikaite-Lapiņa, LNSO mūziķu stīgu kvartets un pats autors pie klavierēm un arī ar savu maģisko hangu.

Koncerta otrajā daļā – dziedātājs Daumants Kalniņš un ģitārists Kaspars Zemītis ar klusinātu programmu, kur uzmanības lokā būs dažādu tautu un laikmetu balādes.

Svētdien, 28. augustā, plkst.18.00

"LNSO vasarnīcā – Vestards Šimkus un opera "Cilvēka balss"

Koncerta pirmajā daļā LNSO prezentēs jauno CD, kas izdots ASV skaņu ierakstu namā Odradek Records un kurā ieskaņoti Sergeja Rahmaņinova šedevri "Rapsodija par Paganīni tēmu" ar Vestarda Šimkus solo un kantāte "Zvani", kuras ieskaņojumā piedalījās dziedātāji Irina Krikunova, Jevgeņijs Akimovs, Egils Siliņš un Valsts akadēmiskais koris "Latvija". 28.augustā klausīsimies "Rapsodiju" – pie koncertzāles "Cēsis" izcilā "Steinway" sēdīsies Vestards Šimkus, un pie diriģenta pults būs LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga.

Otrajā daļā – franču 20.gadsimta komponista Fransisa Pulenka liriskā, skaistā un psiholoģiski smalkā monoopera "Cilvēka balss". Tās centrā ir sieviete, kas saraustītās tālruņsarunās mēģina sadiegt faktiski izirušās attiecības ar savu mīļoto. Pulenka opuss patlaban pasaulē ir ārkārtīgi populārs, un LNSO tā atskaņošanai aicinājis izcilu franču soprānu Karenu Vūru (Vourc’h, 1976), kurai samtaina, daudzkrāsaina balss un liela pieredze Pulenka operas atskaņošanā. Karenas Vūras starptautiskā reputācija lielā mērā balstās uz Melizandes lomas atveidojumu Debisī operā "Peleass un Melizande" un Viņas lomas iemiesojumu Pulenka operā "Cilvēka balss". Karena Vūra ieguvusi maģistra grādu kvantu fizikas jomā un padziļinātu zināšanu diplomu teorētiskās fizikas jomā. Starptautisku konkursu laureāte. Ieguvusi Mākslu akadēmijas Prix del Duca un Victoire de la Musique 2009 kategorijā "Atklājums".

Operas "Cilvēka balss" iestudējumu speciāli "LNSO vasarnīcai" veido režisors Andrejs Žagars.

Piektdien plkst.19.00 un svētdien plkst.17.00 koncertzāles "Cēsis" Kamerzālē LNSO piedāvās "Pirmskoncerta sarunas" ar Orestu Silabriedi un koncertos iesaistītajiem mūziķiem.

27.un 28.augustā būs iespēja skatīties jaunu muzikālu izrādi bērniem "Vējš vītolos". Mūziku komponē "Spēlmaņu nakts" balvas ieguvējs, grupu "Gaujarts" un "Manta" iedvesmotājs Edgars Mākens, kurš raksta mūziku Nacionālā teātra un Valmieras teātra izrādēm. Režisors būs Ģirts Šolis, kas nupat kļuvis par Latvijas Leļļu teātra galveno režisoru; viņš iestudē izrādes arī citos teātris un viņu zinām kā populārās apvienības "umka.lv" līderi. Izrādē piedalīsies aktieri Mārtiņš Brūveris un Valdis Vanags, kā arī LNSO "Vītolansamblis" LNSO asistentdiriģenta Gunta Kuzmas vadībā. Patlaban iespējams nopirkt biļetes vairs tikai uz papildizrādi svētdien, 28.augustā, plkst.12.00.

Festivāla laikā tiks piedāvātas arī dažādas izklaides iespējas visai ģimenei. 27.un 28.augustā notiks muzikālās jogas nodarbības bērniem Līvas Kupčas vadībā, savukārt sestdien un svētdien no plkst.15.00 būs iespēja piedalīties mūzikas instrumentu meistardarbnīcās, ko vadīs Māra Kuplā, Artis Gulbis un Aleksandrs Maijers.

Festivāla laikā būs skatāma fotoizstāde, kurā LNSO mūziķu portretus un ekspresuzņēmumus rādīs LNSO trompešu grupas koncertmeistars, pieredzējis un pieprasīts fotogrāfs Jānis Porietis.

"LNSO vasarnīca" ir festivāls visai ģimenei, un programma veidota tā, lai visu triju dienu garumā būtu ko darīt gan lieliem, gan maziem. Vakara koncertu laikā darbosies radošā bērnistaba, kurā bērni varēs pavadīt laiku pieredzējušu audzinātāju uzraudzībā, kamēr vecāki bauda koncertu, cena vienam bērnam 3 eiro, diviem un vairāk bērniem 2 eiro.

Biļetes uz "LNSO vasarnīcas" koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv. Biļešu cenas uz vakara koncertiem, sākot no 10 eiro. Bērniem uz muzikālo izrādi – 5 eiro. Ir pieejamaas ģimenes biļetes.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)