Banner 980x90

Latvijas Arhitektūras Lielo gada balvu saņem Latvijas Nacionālais mākslas muzejs

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Ceturtdienas, 19.maija, vakarā svinīgā apbalvošanas ceremonijā kinoteātra "Splendid Palace" telpās tika paziņoti Latvijas Arhitektūras gada balvas 2016 laureāti. Šogad Lielā gada balva piešķirta Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam (autori: "Processoffice" UAB, Andrius Skiezgelas Architecture, SIA "Arhitektoniskās izpētes grupa").

Kā pilsētas informācijas portālu tīklu Pilseta24.lv informēja organizatori, savukārt Latvijas Arhitektūras gada balvas piešķirtas Liepājas daudzfunkcionālajam kultūras centram "Lielais dzintars" (autors Folkers Gīnke), Dzintaru koncertzālei (autors SIA "Arhitektu birojs Jaunromāns un Ābele") un Maltas vidusskolu rekonstrukcijai (autors SIA "SAALS").

"Paplašinātā senā ēka ir padarīta mūsdienīga, atdzīvinot tās sen aizmirstos elementus un vienlaikus saglabājot tās vēsturisko kodolu. Bēniņu un tehniskā pagraba telpu izmantošana ir ne vien funkcionāla un pragmatiska, bet arī simboliska, akcentējot kultūras nepārtrauktību, kas muzejam ir īpaši svarīgi. Arhitektoniskais materiālu lietojums ir ļoti pārdomāts un pieskaņots ēkai - tas netiešā, niansētā veidā sasaucas ne vien ar esošo estētiku, bet arī ar Ziemeļeiropas tradīcijām stikla, koka un akmens izmantošanā, ar visu tajos ietverto vēsturi un atmiņām," tā starptautiskā žūrija pamatoja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izvirzīšanu augstākajam apbalvojumam.

Finālistu diplomi ir piešķirti arhitektūras darbiem "Villa Rota" (rekonstrukcijas autors SIA "Vincents"), apartamentu kompleksam "Kado Karim" (autors "SZK un Partneri"), Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskā centra jaunbūvei (autors SIA "Sestais stils") un TV raidījumam "Adreses" (autors Mārtiņš Ķibilds, "VFS Films", "Ziemeļu puse").

Bērnu balvu "Zirnis" Latvijas arhitektūrā, kuru jau sesto gadu piešķir izglītības projekta "Skolnieks Pētnieks Pilsētnieks" (SPP) skolēnu žūrija, šogad saņēma apartamentu komplekss "Kado Karim".

Latvijas Arhitektūras gada balvas Lielais partneris "Pillar" starptautiskās žūrijas izvirzītajam uzvarētājam - Latvijas Nacionālā mākslas muzeja rekonstrukcijas autoriem dāvina braucienu uz šī gada Venēcijas Arhitektūras biennāli. Interjera salons "Krassky" savu īpašo balvu pasniedza Kolekcionāra mājai ("Zaigas Gailes birojs"), dāvinot pilnībā apmaksātu braucienu uz gaismas arhitektūras simpoziju "Daylight Symposium 2017".

 

Modes un stila žurnāls "Pastaiga" savu atzinības balvu pasniedza arhitektiem Mārai Ābelei un Mārtiņam Jaunromānam par darbu pie Dzintaru koncertzāles par veiksmīgu mūsdienīgā un vēsturiskā apvienojumu. Savukārt sabiedrības balsojumā portālā "Delfi" šogad lielāko balsu skaitu ieguva Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskā centra jaunbūve, kuras autori ieguva "Delfi" reklāmas laukumu 1000 eiro vērtībā.

Apbalvošanas ceremonijā piedalījās un klātesošos uzrunāja Latvijas Republikas kultūras ministre Dace Melbārde un Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

Lai novērtētu aizvadītā gada arhitektūras sasniegumus, 51 iesniegto darbu sākotnēji vērtēja nacionālā žūrija astoņu ekspertu sastāvā, savukārt tālāko pusfinālistu vērtēšanu veica starptautiskā žūrija - arhitekti Pēters Loo (Igaunija), Marius Šaliamoras (Lietuva), Eva Kuriloviča (Polija), kā arī dizainere un publiciste Tamāra Šafrīra (Izraēla/ Nīderlande).

Arhitektūras nedēļas notikumus šogad vieno tēma "Kas ir laba arhitektūra?". Tās ietvaros notika dokumentālās filmas "Konkurss" ("The Cometition") pirmizrāde Latvijā un starptautiski atzītu arhitektūras profesionāļu publiskās lekcijas, bet vēl līdz 22.maijam apskatāma Latvijas Arhitektūras gada balvas 2016 pretendentu izstāde pie kinoteātra "Splendid Palace".

2016.gada Latvijas Arhitektūras gada balvu saņēmēji
Latvijas Arhitektūras Lielā gada balva 2016 :
* Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (autori "Processoffice" UAB, Andrius Skiezgelas Architecture, SIA "Arhitektoniskās izpētes grupa")

Latvijas Arhitektūras gada balva 2016:
* Liepājas daudzfunkcionālais kultūras centrs "Lielais dzintars" (autors Folkers Gīnke)
* Dzintaru koncertzāle (autors SIA "Arhitektu birojs Jaunromāns un Ābele")
* Maltas vidusskolu rekonstrukcija (autors SIA "SAALS")

Finālista diploms:
* "Villa Rota" (rekonstrukcijas autors SIA "Vincents")
* Apartamentu komplekss "Kado Karim" (autors "SZK un Partneri")
* Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskā centra jaunbūve (autors SIA "Sestais stils")
* TV raidījums "Adreses" (autors Mārtiņš Ķibilds, "VFS Films", "Ziemeļu puse")

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)