Banner 980x90

Krēmers un "Kremerata Baltica" Cēsīs uzstāsies ar diviem jauniem mūzikas projektiem

Daugavpils, 6.jūn., LETA. Nākamnedēļ, 16.jūnijā un 17.jūnijā, koncertzālē "Cēsis" notiks ikvasaras koncerti ar pasaulslaveno vijolnieku Gidonu Krēmeru un viņa dibināto orķestri "Kremerata Baltica", aģentūru LETA informēja Vidzemes koncertzāle "Cēsis" mārketinga un komunikācijas vadītāja Egija Saļņikova.

Abu koncertprogrammu muzikālo centru veidos divi Krēmera jaunākie projekti – sestdien skanēs "Zudušā laika prelūdijas" ar lietuviešu foto klasiķa Antana Sutkus darbu videoprojekciju, savukārt svētdien piedzīvosim Krēmera muzikālās ieceres "Šūberts satiek Silvestrovu" pirmatskaņojumu.

Pirmajā Krēmera un "Kremerata Baltica" koncertā Cēsīs, 16.jūnijā varēs baudīt multimediālu projektu, kurā, apvienojoties divām kontrastējošām mākslas formām - vizuālajai un skaniskajai, paveras jauns ieskats aizgājušā laikmetā. Veidojot savdabīgu dialogu, Krēmera pārlikumā vijolei skanēs Mečislava Veinberga 24 prelūdijas čellam, savukārt muzikālo sniegumu papildinās fotogrāfa Antana Sutkus videoinstalācijas.

Gan Veinbergs, gan Sutkus ir spēcīgas sava laikmeta personības, kas skaņās un attēlos atspoguļo konkrētās "utopiskās" padomju perioda pasaules realitāti. Iedomātos dialogus starp diviem izciliem māksliniekiem un viņu izteikumus par zudušo laiku var uzlūkot kā vērtīgu vēsturisku dokumentu. Atklājot mums pagātnes detaļas, tie vēl aizvien nezaudē spēju uzrunāt un aizkustināt.

"Neatkārtojamais un vēl joprojām pienācīgi nenovērtētais komponists Veinbergs, kuru esam izvēlējušies saviem iedomātajiem dialogiem, ir piemērs tiem izcilajiem cilvēkiem, kuri spēja izpaust savas neviltotās domas un paturēt uzmanības centrā neapstrīdamas vērtības, uzturot patiesīgumu un godīgumu dzīvus pat laikos, kad valda absolūtas represijas. Savukārt attēli mums atgādina, ka objektīvs nemelo. Tirāni mirst, radītāji aiziet, izgaist arī atmiņas, taču īsta māksla dzīvo mūžīgi," projekta ideju atklāj Krēmers.

Sestdienas koncerta otrajā daļā varēs dzirdēt Franča Šūberta klavieru trio Krēmera, Giedres Dirvanauskaites un Annas Magdalēnas Kokitas interpretācijā.

Savukārt svētdien, 17.jūnijā, notiks Krēmera jaunākā muzikālā projekta "Šūberts satiek Silvestrovu" pirmatskaņojums.

Ukraiņu komponists Valentīns Silvestrovs "Piecus skaņdarbus vijolei un klavierēm" Krēmeram veltījis jau pirms vairākiem gadiem. Izcilajam vijolniekam jūtot vēlēšanos šo ciklu atskaņot orķestra "Kremerata Baltica" programmā, Silvestrovam radās ideja par muzikālo vienojumu ar Šūberta mūziku. Silvestrovs un Šūberts, šķiet, runā vienā

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)