Banner 980x90

Karoga dzimtenē Cēsis plaši svinēs Valsts svētkus

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Cēsis gaidāmajos Valsts svētkos cēsniekiem un pilsētas viesiem piedāvās tradicionāli bagātīgu pasākumu programmu, pilsētas informācijas portālu Cesis24.lv informē Cēsu novada pašvaldības komunikācijas speciāliste Ance Saulīte.

Šogad aprit 100 gadi, kopš pēc Cēsu apriņķa Veselavā dzimušā un Cēsu Millera reālskolā skolotā pedagoga un žurnālista Jāņa Lapiņa meta izgatavots vecākais zināmais sarkanbaltsarkanais Latvijas karogs. Tas glabājas Cēsu muzeja krājumā, tāpēc saprotams, ka plašās valsts svētku norises Cēsu novadā caurvij karoga simtgades tēma.

No otrdienas, 8.novembra līdz ceturtdienai, 10.novembrim muzejā darbosies lukturīšu darbnīcas. Lukturītis ir viens no Cēsu pilsētas simboliem, un, gatavojoties Lāčplēša dienas gājienam, ikviens interesents aicināts izgatavot lukturīti Latvijas karoga krāsās. Darbnīcu apmeklētāji varēs noklausīties arī Cēsu muzeja vēsturnieka Dr.hist. Tāļa Pumpuriņa izzinošo stāstījumu "Latvijas nacionālā simbolika. Sarkanbaltsarkanais karogs Latvijas un Cēsu vēsturē." 

Lāčplēša dienas svinēšanā Cēsīs ir stipras un noturīgas tradīcijas, un tās paredzēts ievērot arī šī gada 11.novembrī. Pievakarē, plkst.17.30, visi aicināti uz svinīgu brīdi pie Cēsu pulka Skolnieku rotas pieminekļa. Tam sekos lāpu gājiens un piemiņas brīdis Lejas kapos, kur strēlnieku dziesmas izpildīs tautas vērtes kopa "Dzieti". 

Pils parka estrādē Renārs Sproģis un biedrība "Latvija esam mēs paši" aicinās iedegt svecīti Latvijas kontūrā. Gaismas projekcijā uz Viduslaiku pils mūriem būs skatāms stāsts par Latvijas karoga vēsturi. 

Latvijas Republikas proklamēšanas dienā, 18.novembrī, Vidzemes koncertzāles "Cēsis" Ērģeļu zālē būs skatāma izstāde "Sarkanbaltsarkanā karoga stāsti". Izstādes apmeklētāji varēs noklausīties vēsturnieka Dr.hist. Tāļa Pumpuriņa stāstījumu par izstādi un vecāko zināmo Latvijas karogu, kas glabājas Cēsu muzeja krājumā. Bērniem būs iespēja izgatavot savu svētku karodziņu, kā arī nobaudīt gardu svētku pārsteigumu. Pēc valsts svētkiem ceļojošā izstāde dosies uz Alūksni, Madonu un citām Latvijas pilsētām.

Godinot neatkarības cīnītājus, ikviens cēsnieks un viesis plkst.16.30 aicināts nolikt ziedus Vienības laukumā pie Uzvaras pieminekļa.

Valsts svētku svinīgais pasākums Vidzemes koncertzālē "Cēsis" sāksies plkst.17.00. Jēkaba Jančevska oratoriju "No letu zemes" atskaņos Vidzemes kamerorķestris (diriģents Andris Veismanis) un Pils koris (diriģente Evita Konuša). Ieeja pasākumā bez maksas, taču iepriekš Biļešu Paradīzes kasē jāizņem ieejas kartes, jo vietu skaits būs ierobežots. Ieejas kartes pieejamas no 4.novembra. Svētku koncerta laikā bērniem līdz 7 gadu vecumam koncertzāles kamerzālē tiks piedāvāts noskatīties latviešu animācijas filmu programmu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)