Banner 980x90

Kā izvēlēties piemērotākās smaržas vasarai?

Foto: Xnet.lv
Foto: Xnet.lv
Smaržas, gluži tāpat kā apģērbs un aksesuāri, jāizvēlas atbilstoši sezonai – vasarai raksturīgā augstā gaisa temperatūra, mitrums un sviedri ietekmē smaržu molekulas, pastiprinot aromāta intensitāti. Šī iemesla dēļ šim gadalaikam ieteicams izvēlēties speciālās vasarai paredzētās smaržas vai arī tradicionālu aromātu vieglākās versijas, spēcīgus aromātus atstājot gada vēsākajai sezonai.

Taču kā izvēlēties smaržas, kas patiks arī pēc dienas vasaras svelmē un būs uzticams pavadonis reibinošajās naktīs? Turpinājumā daži ieteikumi. 

Dod priekšroku  tualetes ūdenim (EDT)
Veikalu plauktos šobrīd atrodami dažādi aromātu veidi – smaržas, parfimērijas ūdens, tualetes ūdens un odekolons. Pamatā tie atšķiras ar sastāvdaļu koncentrāciju, piemēram, parfimērijas ūdens (EDP) sastāv no 10 līdz 20 % aromātiskās kompozīcijas un 80–90 % spirta. Savukārt tualetes ūdens ir parfimērijas ūdens maigākā versija – aromātiskā kompozīcija tajā nepārsniedz 10 %, tādēļ aromāts ir maigs un neuzbāzīgs, radīts lietošanai dienā un vasaras karstajās dienās. Atkarībā no izvēlētā aromāta, tā noturība ir no dažām stundām līdz diennaktij. 

Izvēlies savu vasaras aromātu
Gada siltajā sezonā vajadzētu izvēlēties aromātus, kuros jūtamas ogu, augļu, ziedu, zaļumu, vaniļas un piparu notis. Vasarai piemēroti ir arī svaigie jūras aromāti. 

Laba ideja ir  izvēlēties divas smaržas – vienu dienai, otru – vakaram. Viegli aromāti, kas lieliski der dienā, vakarā mazina intensitāti, tādēļ zaļumbaļļu vai citu pasākumu apmeklējumam vērts piemeklēt kaut ko spēcīgāku, tomēr ne pārāk uzbāzīgu. 

Jāņem arī vērā, ka smaržām ir vairākas aromātu notis:
• sākuma nots rada pirmo iespaidu par konkrēto aromātu. Vasarai piemērotu smaržu sākuma notīs bieži var just citrusa un zāles aromātu. Lai arī šī nots ir ātri gaistoša, tomēr smaržu izvēlē spēlē būtisku lomu;
• sirds nots nosaka smaržu raksturu. Šīs nots pamatā ir pamazām gaistoši aromāti, piemēram, jasmīns vai savvaļas lilijas, kas papildināti ar augļu vai koksnes notīm. Sirds nots noturība mēdz saglabāties pat vairākas stundas;
• beigu nots, kas aromātam piešķir noturīgu niansi, parādās aromāta izgarošanas beigās un tai raksturīgs salds aromāts – piemēram, ciedra, vaniļa, garšvielas. 

Ņemot vērā, ka aromāts, nokļuvis vasaras saulē, būs mazliet citādāks nekā pie veikala plaukta, ieteicams nesteigties ar smaržu iegādi un, ja iespējams, veikt pārbaudi. Ja aromāts patīk arī pēc dienas ārpus telpām, tas ir īstais! Šādai testēšanai ir vēl kāda priekšrocība – tādā veidā iespējams pilnībā izjust visas smaržu notis.

Novērtē kvalitāti
Smaržas mēdz būt dažādas – gan izsmalcinātas un dārgas, gan arī vienkāršas un ekonomiskas. Lai arī cena nebūt nav vienīgas aspekts, pēc kā vērtēt smaržu kvalitāti, tomēr jāpatur prātā, ka vasaras tveicē aromāta buķete jūtama un izbaudāma daudz vairāk, tādēļ  ir vērts ieguldīt kvalitatīvu smaržu iegādē. 

Izvēlies piemērotāko tilpumu
Neatvērtas smaržas var glabāt apmēram 3 gadus, savukārt, ja pudelīte ir atvērta, tās būtu jāizlieto apmēram viena līdz pusotra gada laikā. Ņemot vērā, ka vasaras sezona ilgst pietiekami īsu brīdi, pirms smaržu iegādes vajadzētu izvērtēt, kāds tilpums nepieciešams. Var gadīties, ka, pienākot nākamajai sezonai, šogad iegādātās smaržas vairs nebūs derīgas vai arī pirmo vietu iecienīto aromātu topā būs ieņēmis jau pavisam cits parfīms. 

Domājot par to, kādu tilpumu izvēlēties, jāņem vērā arī fakts, ka vasara ir ceļojumu un dažādu izbraucienu laiks, tādēļ svarīgi, lai iemīļotais aromāts ietilptu kosmētikas makā vai rokassomiņā un būtu ērti lietojams arī ārpus mājas. Jāpatur arī prātā, ka siltumā un saules gaismā smaržas ļoti ātri var zaudēt savas labās īpašības, tādēļ, neatkarīgi no gadalaika, tās ieteicams glabāt tumšā un vēsā vietā. 

Izbaudi aromātu
Lai aromāts būtu jūtams visu dienu, to ieteicams atsvaidzināt ik pēc dažām stundām. Noturību ietekmē arī tas, uz kādām ķermeņa daļām smaržas tiek izsmidzinātas. Par piemērotākajām vietām tiek uzskatītas plaukstu locītavas, elkoņi, deniņi, krūškurvja vidus. Tāpat smaržas ieteicams smidzināt pie potītēm un zem ceļgaliem. Smaržas labi absorbē arī mati, protams, ar nosacījumu, ka tie ir tīri – ja ar iemīļoto aromātu apsmidzināsi ķemmi un pēc tam izķemmēsi matus, smarža virmos gaisā pat vairāku stundu garumā. 

Xnet.lv – lieliski aromāti visām gaumēm
Smaržas ir kaut kas vairāk par vienkārši patīkamu aromātu, tas ir aksesuārs, kas izceļ personību un tās spilgtākās īpašības. 
Ja arī Tu esi vislabāko vasaras smaržu meklējumos, ieskaties interneta veikala Xnet.lv piedāvājumā – tur nopērkamas kvalitatīvas vīriešu un sieviešu smaržas visām gaumēm. 

Sev tīkamāko aromātu iespējams izvēlēties pēc vairākiem kritērijiem – zīmola, koncentrācijas, tilpuma. Savukārt plašāku informāciju par katru konkrēto piedāvājumu atradīsi tam pievienotajā aprakstā. 

Iecienītāko zīmolu smaržas, sezonas hiti vai mūžīgi modē esošā klasika – tas viss un vēl vairāk atrodams interneta veikalā Xnet.lv. Ienāc un izvēlies!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)