Banner 980x90

"Eesti Post" ar pārdrošu izrāvienu atņem "Latvijas pasts" biznesu

"Eesti Post" ieviestais "Post24" sūtījumu termināļu tīkls ir veiksmīgi uzsācis savu darbību Latvijā. Kā zināms, Latvijas pasta kompānijai "Latvijas pasts" vairs nav monopola stāvokļa un tagad tam nāksies cīnīties ar agresīvu spēlētāju. Sākot ar 23.novembri 24 stundas diennaktī strādājošie "Post24" sūtījumu termināļi ir pieejami visā Latvijā. Sūtījumu termināļu lietošana ir ļoti droša, jo tiek veikta video novērošana, kā arī ātra, jo sūtījumu saņemšana aizņem tikai 15 sekundes.

Interviju pilsētas informācijas portālu tīklam Pilsēta24.lv sniedza Joona Saluveer, SIA "Post24" valdes loceklis un Baltijas biznesa vadītājs.

Lūdzu raksturojiet savu pieredzi šajā globālā tirgus sektorā?

"Eesti Post" strādā ar šo sūtījumu termināļu projektu kopš 2010.gada, kad uzstādīja pirmo pilotu iekārtu Tallinā. Mēs palaidām šo servisu Igaunijas teritorijā 2011.gada augustā un startējām Lietuvā 2012.gada jūnijā. Latvijā ienācām 2012.gada novembrī. Gada beigās mums šeit piederēs jau 114 sūtījumu termināļi ar apgrozījumu vairāk nekā 20 000 paku mēnesī. Mūsu partneris – "Integer" ir viens no pasaules tirgus līderiem, un tā sūtījumu termināļi ir izvietoti Krievijā, Ukrainā, Spānijā, Portugālē, Slovākijā, Čehijas Republikā u.c. Mēs strādājam ciešā sasaistē, apmainoties ar idejām un informāciju. Pēdējos divos gados "Post24" sūtījumu termināļi jau ir ieguvuši starptautisku atzinību. Viena no balvām ir par mūsu servisu, jaunāko «elektroniskās vēstules centru». Starptautisko pētījumu un konsultāciju uzņēmums "Triangle Management Services" jau divpadsmito reizi piešķīris apbalvojumus visefektīvākajiem un inovatīvākajiem risinājumiem pasaulē. Mazumtirdzniecības pakalpojumu kategorijas nominācijā uzvarēja "Post24" sūtījumu termināļi. "Post24" patlaban ir ieguvis pasta nozares "Oskara" balvu atbilstoši nominācijām kino pasaulē par apvienoto servisu: sūtījumu terminālis – sasta nodaļa – kurjers.

Kas ir jūsu biznesa know how un kā tas palīdz cilvēkiem? Atvieglo dzīvi uzņēmējiem?

"Eesti Post" ir viens no vecākajiem loģistikas operatoriem šajā pakalpojumu jomā. Šogad mēs svinēsim 94–to dzimšanas dienu. Igaunijā mēs esam tirgus līderi pasta sektorā un tāpat arī loģistikas sektorā ar vairāk nekā 30 procentiem tirgus daļas. Mēs zinām to, ko mēs darām, – piedāvājot labākos risinājumus patērētājiem un uzņēmējiem. Mūsu priekšrocība Baltijas tirgū ir drošs, 24 stundas atvērts un ekonomisks veids, kā sūtīt un saņemt sūtījumus. Izmantot sūtījumu termināļus ir tikpat vienkārši, kā izņemt naudu no bankomātiem. Piemēram, sūtījumu termināļa skārienjūtīgais ekrāns var tikt izmantots pat ar cimdiem. Es uzskatu, ka visi e–veikali, katalogu un preču sūtītāji novērtēs jaunā pakalpojuma priekšrocības un sāks izmantot šo pakalpojumu, kā tas jau ir noticis Igaunijā un Lietuvā. "Post24" uzņēmuma pamatvērtības ir ērts un izdevīgs risinājums sūtījumu piegādē, tamdēļ uzņēmuma klienti varēs saņemt "Post24" termināļos savus sūtījumus pat 6 dienas nedēļā, kur tie nonāks jau nākamajā dienā pēc saņemšanas no sūtītāja. Papildus sūtījumu noformēšanas pakalpojumam sūtījumu termināļos, ir atvērta arī pašapkalpošanās interneta mājaslapa, kur cilvēki var piereģistrēt savus sūtījumus, veikt apmaksu un nodot šos sūtījumus termināļos sev ērtā laikā, no kuriem tie uzsāks ceļu pie saviem saņēmējiem. Katra sūtījuma piegādes ceļam ir iespējams izsekot "Post24" mājas lapā. Pašlaik ir iespēja nosūtīt savus sūtījumus no sūtījumu termināļa uz sūtījumu termināli, bet pavisam drīz pavērsies iespēja veikt sūtījumus arī no sūtījumu termināļa uz jebkuru adresi Latvijā un Baltijas valstīs.

Pēc kādiem kritērijiem jūs izraudzījāties konkrētās Latvijas pilsētas, kur uzstādīt pirmos 22 sūtījumu termināļus?

Galvenais kritērijs bija iedzīvotāju skaits, bet mēs arī jautājām mūsu klientiem: "kurp viņi galvenokārt sūta pakas un kā izdarījuši izvēli par sūtījumu veidu/servisu?" Visā Latvijā uz 23.novembri ir izvietoti 22 sūtījumu termināļi: Rīgā, Jelgavā, Ogrē, Ventspilī, Liepājā, Tukumā, Cēsīs, Valmierā, Rēzeknē, Daugavpilī un Jēkabpilī. Līdz gada beigām Latvijā kopā tiks uzstādīti 29 sūtījumu termināļi un kopējais "Post24" sūtījumu termināļu tīkls apvienos 114 sūtījumu termināļus visā Baltijā. Nākama gada sākumā visi "Post24" sūtījumu termināļi Baltijas valstīs tiks apvienoti vienā sistēmas tīklā, nodrošinot pārrobežu sūtījumus. Ar to mēs nebūt neapstāsimies, mums ir plāni turpmākai ekspansijai.

Cik klientu jūs gribat piesaistīt pirmajā darbības gadā ar šiem 114 termināļiem?

Kā jau minēju iepriekš, mēs rēķināmies ar 20 000 sūtījumu apkalpošanu mēnesī. Sūtījumu termināļu pielietojums klientu vidū strauji palielinās, to apjomam pieaugot vidēji par 20 procentiem nedēļā. Līdz 2013.gada nogalei mēs plānojam to pieaudzēt līdz 50 000 sūtījumiem caur mūsu termināļiem.

Cik lieli ir jūsu investīciju plāni/kapacitāte?

"Eesti Post" apņēmies investēt jaunā biznesā apmēram 12 miljonus EUR līdz 2016.gadam. Mēs aktīvi meklējam biznesus, ko varētu pārpirkt, kā arī jaunas iespējas, kas saslēgtu sūtījumu servisus Baltijas valstīs un citur.

Kur jūs atradīsiet visus darbiniekus – kurjerus, loģistikas speciālistus? Kas apkalpos jūsu sūtījumu termināļus?


Jaunus darbiniekus atrodam un piesaistām starp esošo darbinieku kolēģiem, ar darba sludinājumu palīdzību un caur ārpakalpojumiem ar citām kompānijām.

Ko jūs domājat par bijušā monopola uzņēmuma "Latvijas pasts" spēku, dzīvīgumu šajā konkurences situācijā?

Kā nacionālajam pasta operatoram tam ir ļoti stipras pozīcijas tirgū. Kas attiecas uz kurjeru tirgu, kas ir brīvs, viņu pozīcija ir tālu no tā, lai būtu spēcīga. Gadu gaitā "Latvijas pasts" bijis arī vietējo politiķu "rotaļu laukums" un, kamēr viņi nerīkosies kā pierasts normālā biznesā, viņi vienmēr paliks zaudētājos. Tagad šeit ir divi spēlētāji sūtījumu termināļu tirgus segmentā, tāpēc tiem nāksies piedāvāt alternatīvus risinājumus sūtījumu izvadāšanā, jo arvien vairāk cilvēku tos izvēlēsies.

TNT un UPS kā globālās kompānijas. Kāpēc viņi nespēj jums likt šķēršļus "Post24" servisa attīstībā?

TNT, UPS ir principiāli atšķirīga biznesa stratēģija – pārsvarā starptautiskās kurjeru piegādes. Viņi nepiedāvā sūtījumu (paku) termināļu risinājumus, un diezgan bieži sadarbojas ar vietējiem uzņēmējiem par to neveiksmīgām piegādēm.

Kura valsts būs nākamā – Polija, Zviedrija?


Mēs šobrīd ļoti intensīvi strādājam, lai ieietu Somijā un izveidotu tīklu ar atbalsta punktiem – caur mūsu partneri. Bet mums ir dažas trakas (pārdrošas?) idejas, kas sasaistīs Stokholmu Zviedrijā un Londonu Lielbritānijā. Polijā operē mūsu partneri ar ievērojamu tirgus daļu. Mūsu Polijas sadarbības partneri plāno apvienot vienā loģistikas ķēdē visus lokālos termināļu tīklus Eiropā. Viņu ideja ir iegūt savā kontrolē 16 000 termināļus visā Eiropas savienībā līdz 2016.gadam: dažus savā īpašumā, citus kā partnerus, līdzīgi "Post24". 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)