Banner 980x90

Divi uz zinātnisko institūtu Slovākijā pārvestie Līgatnes dabas taku aļņi bauda slovākiešu uzmanību

Foto: Dabas aizsardzības pārvalde
Foto: Dabas aizsardzības pārvalde

Līgatnes dabas taku pērnie aļņu bullēni, Niks un Marģeris, kuri jūnijā tika pārvesti uz Slovākijas zinātnisko institūtu, bauda slovākiešu uzmanību un publicitāti, jo ir vienīgie brīvi skatāmie aļņi šajā valstī.

Kā aģentūra LETA noskaidroja Dabas aizsardzības pārvaldē, tāds arī ir projekta mērķis - atjaunot dabisko aļņu populāciju Slovākijā, kur savulaik dažādu iemeslu dēļ šie dzīvnieki vairs nav sastopami.

Pašlaik Niks un Marģeris vēl gaida "kompanjonus" no citām valstīm, Igaunijas, Norvēģijas, kurus arī plānots ievest, lai pavairotu Slovākijā.

Par projekta rezultātiem, reintrodukciju gan varēs spriest tikai pēc gadiem.

Kā ziņots, divi Līgatnes dabas taku pērnie aļņu bullēni, Niks un Marģeris, pārvesti uz Slovākijas zinātnisko institūtu, aģentūra LETA noskaidroja Dabas aizsardzības pārvaldē.

Pārvešana notikusi projekta "Eiropas aļņu reintrodukcija atpakaļ Slovākijas dabā" laikā. Šī ir pirmā reize, kad kāds Līgatnes dabas taku četrkājainais iemītnieks ir veicis tik garu un tālu ceļojumu.

Tā kā aļņi šobrīd Slovākijā ir liels retums un novērojami vien kā atsevišķi klejojoši īpatņi, 2011.gadā Slovākijā dibināta "ZITO" asociācija, kas ir sākusi īpašu un starptautisku aļņu reintrodukcijas projektu. Tā galvenais mērķis ir palielināt un saglabāt bioloģisko daudzveidību ar aļņu kā nozīmīgas un būtiskas kūdrāju ekosistēmas daļas palīdzību - atgriežot tos atpakaļ Slovākijas dabā, to agrākajā izplatības teritorijā.

Līgatnes dabas takas ir vienīgā vieta Latvijā, kur nebrīves apstākļos jau vairākus gadus pēc kārtas aļņi veiksmīgi vairojas un dāvā veselīgus pēcnācējus. Šis gan nav pirmais gadījums, kad kāds no Līgatnes aļņiem tiek atdots citam zooloģiskajam dārzam vai atlaists atpakaļ dabā, tādā veidā veicinot un uzlabojot šo dzīvnieku populācijas ģenētiku un gēnu apriti gan savvaļā, gan nebrīvē. Tādēļ arī šoreiz Līgatnes dabas takas piekrita divus savus aļņu jaunuļus atkal palaist plašajā pasaulē.

Līgatnes dabas taku speciālistiem zināms, ka tagad Niks un Marģeris ir tikuši paši pie sava, jauna aploka, bez citu aļņu konkurences un ir labi iejutušies jaunajā dzīvesvietā. Šī projekta rezultātā Nikam un Marģerim atsevišķos voljeros piebiedrosies arī citi aļņi no Norvēģijas un Igaunijas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)