Banner 980x90

Cēsu Vēstures un mākslas muzejā būs apskatāma minerālūdens krūzīšu izstāde

Cēsu Vēstures un mākslas muzejā no 29.jūlija līdz 29.augustam apskatāma izstāde "No veselības kūrortu vēstures: Armanda Muižnieka minerālūdens krūzīšu kolekcija". 
Minerālūdens krūzītes ir daļa no tradīcijām bagātās atpūtas un ārstēšanās veselības kūrortos. Arī Cēsīs ir senas kūrorta tradīcijas, kuras aizsākās jau 1840. gados, kad ar Cēsu pilsmuižas īpašnieka grāfa Karla Gustava fon Zīversa atbalstu pilsmuižā iekārtoja auksta ūdens dziedniecības iestādi.

Armanda Muižnieka privātajā kolekcijā ir krūzītes no visas pasaules, sākot ar 19.gs beigām līdz mūsdienām. Kolekcijā ir vairāk nekā 500 krūzītes, Cēsīs būs apskatāma daļa šīs kolekcijas. Tās ir īpašas minerālūdens krūzes vai glāzes, kuru forma un dizains atšķiras no mums ierastajām – minerālūdens krūzītei raksturīgs tās osā iestrādāts snīpītis ūdens dzeršanai. Tas tādēļ, lai minerālūdens baudīšana būtu ērtāka, dodoties pastaigā pa kalnainajām kūrortu takām, kā arī lai ūdenī palielinātā koncentrācijā esošā dzelzs nekrāsotu zobu emalju.
{baneris}
Krūzītes ir gan no Centrāleiropas kūrortiem Karlsbādes (Karlovi Vivari), Marienbādes (Marianske Lazne), Podebrady, gan Ukrainas kūrortiem Truskavecas un Moršinas, gan Baltkrievijas, gan Kaukāza kūrortiem. Interesanti eksponāti nākuši no kaimiņvalsts Lietuvas – Druskininku, Birštonas un Palangas kūrortiem. Ir eksponāti arī no Vācijas, Anglijas, Somijas, Francijas un Latvijas.

Kolekcija ir bijusi izstādīta gan Latvijas vēsturiskajos kūrortos, gan Lietuvas un Vācijas kūrortpilsētās un katru gadu kļuvusi arvien daudzveidīgāka un interesantāka.

Izstādes atklāšana un tikšanās ekspozīcijas autoru - Armandu Muižnieku 29.jūlijā plkst.14.00 Cēsu Vēstures un mākslas muzejā.

Muzeja darba laiks katru dienu no plkst.10.00 - 18.00 (izņemot pirmdienas)

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)