Banner 980x90

Cēsu Sv.Jāņa baznīcā turpinās koncertu cikls "Latviešu ērģeļmūzikas svētki"

Foto: Cesis24.lv
Foto: Cesis24.lv

Sestdien, 29.augustā, plkst.17.00 koncertprogrammu "Bahs un latvieši" atskaņos pazīstamais mūziķu trio Kristīne Adamaite /ērģeles/, Artis Sīmanis /saksofons/ un Jolanta Strikaite – Lapiņa /soprāns/, pilsētas informācijas portāls Cesis24.lv uzzināja pašvaldībā.

Par mūzikas izvēli stāsta 2014.gada Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāte ērģelniece Kristīne Adamaite: "Koncertam dotais nosaukums "Bahs un latvieši" atklāj divus avotus, no kuriem esam smēluši, gatavojot programmas "ēdienkarti". Šķiet, ka mūžīgais Bahs un mūžīgi latviskais sasaucas, sabalsojas, kontrapunktē, - ievibrējot mūsu apziņas pamatslāņus, kuros meklējamas krāšņi un daudzveidīgi sazarotās eiropeiskās kultūras kopējās saknes.

Programmā iekļautie Johana Sebastiāna Baha ērģeļdarbi ļaus pakavēties polifonā skaņuraksta meistarības virsotnēs, kur vissarežģītākā daudzbalsība uzrunā tieši un emocionāli, - it kā dzimtajā valodā.

No latviešu mūzikas esam izvēlējušies jaunākos darbus, kas tapuši mūsu trio sastāvam. Andra Dzenīša "Līdzenuma balss" komponēta, pavisam konkrēti domājot par Cēsu Sv.Jāņa baznīcas ērģelēm un, iedvesmojoties no Vidzemes dabas ainavām. Jura Karlsona "Mēnesgaismas dārzs" ar Jāņa Poruka dzeju ved meditatīvi tēlojošā apcerē par mūžības ritiem un cilvēka ilgām pēc dievišķā. Arī Rainera Marijas Rilkes vārsmas "Es ticu neteiktajam", ko Jānis Lūsēns licis skaņās, ir ļoti personīga saruna ar Radītāju. Četras Raimonda Paula miniatūras kā dziesmas bez vārdiem ļauj izbaudīt melodiski harmonisku labskaņu, glāstot un iežūžojot ausis un dvēseles. Kārļa Lāča darbs "Rorate coeli" vēsta, aicina un lūdz: Lāsojiet, debesis, no augšienes, un padebeši lai izlej taisnību, lai zeme atveras un rada Pestītāju. Rādi mums, Kungs, savu žēlastību un dod mums savu pestīšanu. Nāc, Kungs, un nekavējies! Aleluja!"

Ieeja koncertā par ziedojumiem.

Pasākumu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla centrs, Cēsu novada pašvaldība un Cēsu Sv.Jāņa draudze.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)