Banner 980x90

Cēsu Sv.Jāņa baznīcā skanēs koncertprogramma "Te Deum"

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Sestdien, 10.septembrī plkst.13.00 Cēsu Sv.Jāņa baznīcā skanēs koncertprogramma "Te Deum". To atskaņos Ilze Reine (ērģeles) un Jānis Porietis (trompete, pikolo trompete, flīgelhorns).Programmā iekļauti J.S.Baha, M.A.Šarpantjē, M.Pretoriusa, I.Arnes, R.Jermaka un A. Altmaņa skaņdarbi, pilsētas informācijas portāls Cesis24.lv uzzināja Cēsu novada pašvaldībā. 

Par koncerta ieceri stāsta ērģelniece Ilze Reine: "Mūzika, kas nes svētkus - tādas ir manas pirmās izjūtas, domājot par diviem spilgtiem un skanīgiem instrumentiem - trompeti un ērģelēm. Baznīcas velvēs prieka krāsas izskan visspēcīgāk, dievnama klusumā melodiju izdziedāt var visjūtīgāk."

Koncerta moto Te Deum - Tevi, Dievs, mēs slavējam –  atspoguļo vienu no ērģeļu un trompetes dueta repertuāra šķautnēm- mūziku, kas nes svētku prieka noskaņu, svinīgumu, diženumu. Tam blakus - mūzika, kas aicina apstādināt laika skrējienu, lai ieklausīties sevī, pasaulē mums apkārt un pār mums. 

Trompetes un ērģeļu dueti pasaulē ir populāri un pieprasīti, šādam sastāvam komponēta orģinālmūzika kā arī veikti daudzi orķestra darbu pārlikumi. Tomēr Latvijas dievnamu koncertdzīvē retums ir spilgti un tehniski spēcīgi pūšaminstrumentu solisti – trompetisti.

Tagad, līdz ar trompetista Jāņa Porieša meistarīgo sniegumu, nemitīgo izaugsmi un interesi par spēli ar ērģelēm, varam piedāvāt klausītājiem daudzveidīgu programmu: mūsdienu mūziku, kuras faktūras daudzveidību un noskaņu svārstības līdzsvaro baroka kompozīciju skaidrība.

Trompete, pikolo trompete, flīgelhorns un ērģeles programmā, kuru ievada un noslēdz Te Deum/Tevi, Dievs, mēs slavējam tematika M.Pretoriusa baroka variācijās un M.A.Šarpantjē klasiskā Te Deum prelūdija, kas Jāņa Porieša interpretācijā iegūst bagātīgu ornamentāciju un virtuozitāti. Mūsdienu latviešu komponisti ir viskuplāk pārstāvēti – ar Riharda Dubras ērģeļu Tokātu, I.Arnes Koncertmūziku ,šī gada jubilāra Romualda Jermaka maz atskaņotajiem Korāļiem trompetei un ērģelēm, ar VKKF atbalstu 2015.gadā tapušajiem, Ilzes Reines un Jāņa Porieša rosinātajiem Alvila Altmaņa jaundarbiem Sanctus, Benedictus. Tam līdzās – baroka spožums, prieks un kārtība J.S.Baha ērģeļmūzikā un Dž.Stableja Voluntārijā.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)