Banner 980x90

Cēsu novads pārdomā paveikto un izvirza jaunus mērķus

Cēsu novadam 2013.gads bijis pārdomu un jaunu mērķu izvirzīšanas gads, sarunā ar pilsētas informācijas portālu Cesis24.lv norādīja Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs.

Kopumā šogad novadā paveikto darbu ir daudz. 2013.gadā turpinās vairāku nozīmīgu projektu realizācija, piemēram, koncertzāles būvniecība, bibliotēkas rekonstrukcija, Gaujas ielas rekonstrukcija un ūdenssaimniecības attīstības projekts Vaivē, kā arī veiktas investīcijas izglītības un komunālajā nozarē.

"Tajā pašā laikā tas ir bijis pārdomu un jaunu izaicinājumu izvirzīšanas gads, jo strādājam pie attīstības programmas izstrādes. Esam pieņēmuši lēmumu, ka līdz gada beigām izstrādāsim ilgtermiņa attīstības stratēģiju un definēsim, kādu turpmākajos 20 gados redzam pilsētas un novada attīstību," saka Rozenbergs.

Vaicāts par nākamajā gadā plānotajiem darbiem, Rozenbergs informē, ka izaicinājumu nākamajam periodam netrūkst, tomēr kā būtiskāko viņš min cīņu par cilvēkiem.

"Daudzviet Eiropā, un it sevišķi Latvijā, notiek cīņa par iedzīvotājiem. Protams, ir metropoles, kas cilvēkus pievelk pašas par sevi, taču tādās pilsētās, kādas dominē Latvijā, tostarp, Cēsīs, par iedzīvotājiem cīnās. Ir divi veidi, kā cilvēkus piesaistīt - pilsētu var prezentēt kā darba vietu, vai kā dzīves vietu," uzskata Cēsu mērs.

Viņš skaidro, ka, vadoties pēc šī brīža Cēsu priekšrocībām un pozīcijām, kā arī pievēršot uzmanību pasaules tendencēm, kas rāda, ka, uzņēmumos notiekot automatizācijas procesiem, darba vietu skaits samazinās, iedzīvotāju mobilitāte uzlabojas, kā arī aizvien populārākas kļūst attālinātās darba vietas, Cēsis šobrīd sevi varētu pozicionēt kā labu dzīves vietu.

"Mēs esam pietiekami zaļa, tīra, kompakta un droša dzīves vieta. Pie mums ir arī laba pakalpojumu pieejamība - veselība, izglītība, kultūra, sports, sociālā sfēra un citas lietas. Izdevīgs ir arī ģeogrāfiskais novietojums. Mēs atrodamies reģiona centrā un tajā pašā laikā arī pietiekami tuvu Rīgai," norāda Rozenbergs.

Viņš uzskata, ka līdz ar to nākamajos gados būtu jāīsteno tādi projekti, kas šo dzīves vietu veidotu vēl patīkamāku, izcilāku un pievilcīgāku. Tādu, kas šeit noturētu pašreizējos iedzīvotājus, kā arī piesaistītu jaunus.

Vaicāts, kādas šobrīd ir novada vājās puses, domes priekšsēdētājs min ģeogrāfisko īpatnību, kas konkrētajā brīdī ir mīnuss, taču pēc kāda laika, iespējams, kļūs par pozitīvu aspektu. "Mēs esam pārāk tuvu Rīgai un tajā pašā laikā esam pārāk tālu no Rīgas. Esam pārāk tālu, lai katru dienu izbraukātu no darba vai mācībām, savukārt pārāk tuvu, lai brauktu baudīt mākslu, kultūru, brauktu ārstēties, iepirkties. Tajā brīdī, kad uzlabosies iedzīvotāju pārvietošanās ātrums, šīs proporcijas manīsies," uzskata Rozenbergs.

Kā otro negatīvo aspektu viņš min salīdzinoši dārgos komunālos pakalpojumus, taču šī problēma, pateicoties SIA "Cēsu Siltumtīkli" investīcijām, iet pareizo virzienu un no 1.oktobra siltuma tarifs ir samazināts par 17%. Arī ūdens un kanalizācijas pakalpojumu tarifi, salīdzinājumā ar citām Latvijas pilsētām, neesot augsti. Tāpat ir jāturpina atbalstīt daudzdzīvokļu māju siltināšana, lai samazinātu siltuma patēriņu.

Kā novada negatīvo aspektu, priekšsēdētājs min arī dzīvojamā fonda nodrošinājumu. "Cilvēkam, kurš vēlas Cēsis atrast dzīvojamo platību, tas ir samērā problemātiski. Mēs zinām, ka dzīvojamā fondā ir brīvais piedāvājums, taču tajā pašā laikā tas nenonāk īres tirgū. Kādi ir apsvērumi, kāpēc tā notiek, es nezinu. Iespējams, cilvēki baidās izīrēt dzīvokļus svešiem cilvēkiem, taču varbūt tam ir citi apsvērumi. Ja vēlamies šeit piesaistīt kādu jaunu ģimeni, tad mums par šo jautājumu ir jādomā," uzskata Cēsu novada domes priekšsēdētājs.

Lai pilsētu veidotu pievilcīgāku, pēdējās desmitgades laikā pašvaldība daudz investējusi kultūras un tūrisma objektu sakārtošanā, taču, kā uzsver Rozenbergs, paralēli tam būtu nepieciešams arī piedāvājums no privātā sektora puses. Kā piemēru viņš min viesnīcu un izklaides objektu piedāvājuma paplašināšanu. Tāpat pasaulē popularitāti guvis veselības tūrisms un arī Cēsis varētu būt vieta, kas piedāvātu šāda veida pakalpojumus, jo tam ir tradīcijas. Savulaik kūrorts "Cīrulīši" bija otrs lielākais aiz Ķemeriem.

Cesis24.lv jau vēstīja, ka Cēsu novada pašvaldība noteikusi nākamā gada budžeta prioritātes. Nākošajā gadā pašvaldības resursi prioritāri tiks ieguldīti iedzīvotāju un uzņēmēju ekonomiskās aktivitātes veicināšanā; iedzīvotāju skaita saglabāšanā un palielināšanā novadā; pašvaldības finansējuma nodrošināšanā esošiem Eiropas Savienības struktūrfondu projektiem; kvalitatīvas izglītības sistēmas uzturēšanā, uzlabojot izglītības iestāžu infrastruktūru un mācību līdzekļu bāzi; projektu apjomu apzināšanā un dokumentācijas gatavošanā 2014.-2020.gada plānošanas periodam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)