Banner 980x90

Cēsu novada jauniešu dome iepazīst brīvprātīgā darba iespējas Cēsu klīnikā

Piektdien, 2.janvārī, Cēsu klīnikā viesojās pārstāves no Cēsu novada jauniešu domes.

Kā pilsētas informācijas portālu Cesis24.lv informēja SIA "Cēsu klīnika" projekta vadītāja Agnese Gaidelione, SIA "Cēsu klīnika" darbību iepazina Jauniešu domes priekšsēdētāja Edīte Mežciema, Jauniešu domes priekšsēdētājas vietniece Katrīna Marta Riņķe, Jaunatnes lietu speciāliste Iveta Jermolājeva, sekretāre Gerga Voldiņa un Anete Darģe.

Galvenais Cēsu novada jauniešu domes vizītes mērķis bija redzēt, kā funkcionē un strādā slimnīca.

Tikšanās laikā SIA "Cēsu klīnika" valdes priekšsēdētāja Ingūna Liepa iepazīstināja ar klīnikas piedāvātajiem pakalpojumiem un diskutēja par jauniešu iespējām izmantot brīvprātīgo darbu, kā iespēju iepazīt klīnikas darbu un paaugstināt savas kompetences darbā ar cilvēkiem.

Lai pieteiktos brīvprātīgajam darbam Cēsīs, lūdzu, aizpildi pieteikuma anketu: "http://www.cesis.lv/lv/jauniesiem/brivpratigais-darbs". Brīvprātīgais darbs ir laika un prasmju ziedojums sabiedriski lietderīgiem mērķiem. Brīvprātīgais darbs ir darbs bez atlīdzības.

Kā atzīst Cēsu klīnikas galvenā medicīnas māsa Taiga Galeja-Gruntmane, caur brīvprātīgo darbu medicīnas jomu iepazīst arī "Ēnu dienu", lai saprastu, vai medicīna ir īstā joma nākotnei. Cēsu klīnikā ir laba iespēja iepazīt medicīnas jomu, jo šeit pie salīdzinoši mazākiem pacientu apjomiem, kā tas ir Rīgas slimnīcās, medicīnas entuziasti saņem individuālāku attieksmi. Katram, kurš vēlas pārbaudīt sevi brīvprātīgajā darbā Cēsu klīnikā tiek nozīmēts "mentors", kura uzdevums ir ievirzīt nozarē un iedrošināt. Ar jaunieti tiek slēgts līgums un puses vienojas par darba laikiem un vadītājiem. Lai uzsāktu darbu veselības aprūpes nozarē ir jāiziet veselības pārbaudes.

SIA "Cēsu klīnika" valdes locekle, pakalpojumu reģistrācijas, uzskaites un kvalitātes kontroles daļas vadītāja Olga Rudzīte stāsta, ka brīvprātīgais darbs dod bagātīgu pieredzi komunikācijā ar cilvēkiem, īpaši ar slimu cilvēku, palīdz labāk izprast otru pusi ,atbildību, novērtēt medicīnā strādājošā darbinieka smaida un pozitīvas attieksmes nozīmīgumu. SIA "Cēsu klīnika" piedāvā arī pakalpojumus veseliem cilvēkiem, ne tiki pacientiem, piemēram, diagnostika, rehabilitācija un māmiņu skola.

Cēsu klīnikas galvenā ārste Anda Skrastiņa papildina, ka jau šobrīd klīnikai ir noslēgts sadarbības līgums ar Rīgas Stariņa universitāti, tādejādi nodrošinot prakses vietas 3. un 5.kursa medicīnas studentiem - tas ir interesants darbs ar kolēģiem un jaunajiem ārstiem.

Tikšanās ietvaros Cēsu novada jauniešu domes pārstāves devās ekskursijā un iepazina neatliekama pacientu plūsmas ceļu. Tika aplūkota Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) un Uzņemšanas nodaļa, diagnostika, māmiņu aprūpes kabinets, kur meitenes sagaidīja vecmāte Iveta Reķe un informēja par kabineta sniegtajiem pakalpojumiem. Ekskursijas noslēgumā tika iepazīts bērnu slimību nodaļas un dienas stacionāra darbs ar jauno telpu dizainu un iekārtojumu.

Pēc ekskursijas pa klīniku Jaunatnes lietu speciāliste Jermolājeva secināja: "tehnoloģijas kā filmās". Pēc ekskursijas tika turpinātas diskusijas pie sarunu galda. To laikā Cēsu klīnikas pārstāves stāstīja par mediķu profesijas specifiku, akcentējot, ka tā ir viena no tām profesijām, kuras ir iekļautas reglamentēto profesiju saraktā, tāpēc mediķiem visu laiku jāceļ kvalifikācija, sevi profesionāli jāattīsta, jāapgūst jaunas ārstniecības metodes specialitātē.

Rudzīte informēja, ka 2014.gadā klīnikā ir uzsākuši darbu vairāki speciālisti - tajā skaitā traumatologs - ortopēds, trīs acu ārsti, fizioterapeite, masieris, ausu-kakla-deguna ārsts, pneimonoloģe un pediatrs. Šobrīd aktuāla ir kardiologa vakance un tiek veiktas pārrunas ar potenciālajiem kandidātiem. SIA "Cēsu klīnika" ir noslēgusi līgumus ar diviem rezidentiem, kuriem daļēji apmaksā mācības rezidentūrā, piesaistot turpmākai darbībai. Ikvienam jaunajam speciālistam ir iespēja saņemt atbalstu atbilstoši SIA "Cēsu klīnika" personāla atbalsta programmai.

Cēsu novada jauniešu domes pārstāves interesējās par izlietoto bahilu utilizācijas procesu. Atbildi Liepa, skaidrojot, ka viss atkarīgs no bahilu lietotāja, kur viņš izmet lietotās bahilas.

Jaunatnes lietu speciāliste I.Jermolājeva dalījās pārdomās par savu pieredzi, strādājot brīvprātīgo darbu Cēsu klīnikā un jautāja, kur šobrīd uzņēmuma vadība redz noderīgus brīvprātīgā darba veicējus?

Atbildi sniedza Liepa: "Brīvprātīgā darba veicēji var sniegt savu ieguldījumu ar nomierinošām un skaidrojošām sarunām NMP un uzņemšanas nodaļā, bērnu slimību nodaļā, kur ne visiem bērniem ir klāt vecāki vai kāds pavadonis.Terapijas-neiroloģijas nodaļā, palīdzot pacientiem pašaprūpē, kā arī nokļūt no nodaļas uz viņiem nozīmētajiem izmeklējumiem. Pacients jūtās drošāk, ja blakus ir atbalsts un brīvprātīgā darba veicēji var sniegt šo atbalstu, piemēram, palasot pacientam kādu avīzes rakstu. Profesionālu medicīnisko palīdzību sniegs medicīnas personāls, bet komunikācijas nekad nevar būt par maz. Pacientu Ombuds par 2014.gada nodaļu ir atzinis tieši Cēsu klīnikas NMP un uzņemšanas nodaļu un par gada ārstu - galveno ārsti Andu Skrastiņu. Brīvprātīgo darbu ir iespējams veikt ne tikai vasarā, bet arī pēcpusdienās un sestdienās, svētdienās visu cauru gadu. Cēsu klīnika ir arī atvērta koncertiem un priekšnesumiem, lai iepriecinātu pacientus Lieldienās vai kādos citos svētkos, jo vienmēr būs pacienti, kuru veselības stāvoklis neļauj svētkos doties mājup.

Tikšanās noslēgumā Liepa aicināja ikvienu klātesošo Cēsu novada jauniešu domes pārstāvi runāt par veselību ar skolas biedriem un vecākiem, aicinot rūpēties par to, veikt profilaktiskās pārbaudes, lietot veselīgu uzturu un vairāk sportot.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)