Banner 980x90

Cēsu novadā izveidots jauns velo maršruts - "Vaives ainavas"

Foto: cesis.lv
Foto: cesis.lv

Cēsu novada pašvaldības projektu konkursa "Sabiedrība ar dveseli" ietvaros, sadarbojoties vietējiem iedzīvotājiem un Cēsu tūrisma speciālistiem, izveidots jauns velomaršruts "Vaives ainavas", kas savieno vēsturisko Cēsu pilsētu un gleznaino Vaives pagastu, pilsētas informācijas portāls Cesis24.lv uzzināja Cēsu novada pašvaldībā.

Tā mērķis ir ne vien veicināt aktīvu atpūtu, bet arī iepazīstināt pilsētas un novada iedzīvotājus, kā arī tūristus ar Vaives pagasta dabas un vēstures vērtībām. Tas ir pirmais oficiālais vietējās nozīmes velo maršruts Cēsu novadā.

25km garā vietējās nozīmes velomaršruta sākums un noslēgums ir Cēsīs, Smilšu laukumā pie velo novietnes, kur ir izvietota informācija par maršrutu, kā arī te iespējams ērti atstāt automašīnas. Tālāk tas pa Vaives ielu cauri Veismaņiem aizvijas līdz pat Kaķukrogam un atpakaļ pa ceļu V294 caur Krīviem uz Cēsīm. Pilsētā tas iestiepjas pa Piebalgas ielu, lai velobraucējus izvestu cauri ainaviskajam Ruckas muižas parkam atpakaļ uz sākumpunktu. Maršruts klasificējams ar vidēju grūtības pakāpi, pārsvarā velobraucējiem jārēķinās ar grants un asfalta ceļiem, taču daži posmi ved pa meža takām, pļavu.

Vidzemes tūrisma asociācijā maršruts reģistrēts 128.numuru, kas norādīts arī uz zilajām velo maršruta marķējuma zīmēm ceļu krustojumos. Papildus visā maršruta garumā uz kokiem izveidoti krāsojumi bultas (balts ar zilu) veidā. Braucienu aizrautīgāku un izzinošāku padarīs pie apskates objektiem izvietotās informatīvās plāksnes latviešu un angļu valodās. Tajās velobraucēji var iepazīties ar informāciju par ceļā redzamajiem objektiem, gan arī uzzināt neparastus vēsturiskus faktus par tiem.

Velotūristi brauciena laikā var baudīt lauku ainavu, apjūsmot iespaidīgas ozolu alejas, redzēt Veismaņu muižas kompleksu, vareno Krīvu priedi, Lībiešu dzimtas pieminekli, iziet "Jušu taku", radīt paši savu koncertu Kaķupītes estrādē, kā arī apmeklēt Kaķukroga māju, kur Vaives Ceļmalas izstāžu zālītē regulāri apskatāmas amatieru gleznu un fotogrāfiju izstādes. Maršruta posmā pie Kaķupītes estrādes papildus velo maršrutam ar sarkaniem rombiem marķēts kājnieku maršruts. Dodoties caur mežu gar Kaķupītes krastiem iespējams sasniegt caurteku zem šosejas Rīga – Veclaicene.

Maršruta apraksti visiem interesentiem latviešu un angļu valodā drukātā veidā pieejami Cēsu Tūrisma informācijas centrā, Pils laukumā 9 un Vaives pagasta pārvaldē ("Kaķukrogā"), kā arī mājas lapā "www.tourism.cesis.lv".

Marštruta izveidē izmantoti materiāli no Cēsu Vēstures un Mākslas muzeja, Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Kultūras pieminekļu arhīva. Tas izveidots ar Cēsu novada pašvaldības, Vaives pagasta pārvaldes, Cēsu PA "Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs" un ZS "Vidus Krastiņi" finansiālu atbalstu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)