Banner 980x90

Cēsīs viesosies angļu monarhs skandalozā izrādē "Henrijs VIII"

Atzīmējot Latvijas muižu un piļu asociācijas 10 gadu jubileju, vairākās muižās un pilīs notiks izrāde par skandalozo 16.gs. angļu monarhu Henriju VIII ar fascinējošo aktieri Andri Bērziņu galvenajā lomā. Cēsīs izrāde "Henrijs VIII" tiks rādīta 26.jūnijā plkst.20.00 Cēsu Pils pagalmā. 
Lai gan luga ir par Anglijas karali Henriju VIII un sešām sievietēm viņa dzīvē, tā nav autentiski vēsturiska. Šajā nopietnajā komēdijā vēsturiskās personas darbojas no 16.gs. līdz mūsdienām, iztirzājot daudzas politiskas, sociālas un ētiskas problēmas, kas nav atrisinātas joprojām un arī šodien izrādās apbrīnojami aktuālas. Autors savu ideju izpausmei būtu varējis izmantot arī Napoleonu Bonopartu, Josifu Staļinu, Ādolfu Hitleru vai citas vēsturiskas personas, kas būtiski veidojušas un ietekmējušas šo pasauli un cilvēces likteņus. Vairāki režisori ir lugu interpretējuši arī kā analoģiju komunismam, tā dzimšanai un norietam.

Lugas autors ir vācu dramaturgs Hermanis Gresīkers (Hermann Gressieker), pirmizrāde vācu valodā notika 1957.gadā un to tūlīt uzveda vairāk nekā 20 teātri Vācijā, Austrijā un citur. Angliski luga pirmoreiz iestudēta 1959.gadā Ņujorkā Selivana ielas teātrī, Kanādā Monreālas Repertuāra teātrī luga uzvesta 50.gadu beigās Kanādā dzīvojoša latviešu režisora Gunāra Vērenieka režijā. Pirms vairāk nekā 10 gadiem Gunārs Vērenieks izrādi pirmo reizi iestudēja arī Latvijā.
{baneris}
Atjaunotās versijas režisors ir Voldemārs Šoriņš, izrādei ir tapuši jauni vēsturiski krāšņi tērpi.

Henrija sievu lomās spožas un populāras aktrises - Lāsma Kugrēna, Aīda Ozoliņa, Raimonda Vazdika, Indra Burkovska, Zane Burnicka, Egija Missa un Ruta Vītiņa.

Paredzēts, ka Piļu un muižu nedēļas ietvaros no 21. līdz 27.jūnijam Cēsīs notiks muzikāli pasākumi Jaunās Pils dārzā un būs apskatāmas vairākas jaunas izstādes. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)