Banner 980x90

Cēsīs vecāki un pedagogi iebilst pret plānoto skolu struktūras reorganizāciju

Cēsīs pedagogi un skolēnu vecāki iebilst pret pašvaldības ieplānoto skolu struktūras reorganizāciju, kuras viens no galvenajiem iemesliem ir demogrāfiskā situācija novadā - skolēnu skaita samazinājums, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Pašvaldībā notikusi bērnu vecāku un domes deputātu tikšanās. Šajā nedēļa uz diskusiju pulcējās visu novada skolu pārstāvji, lai iepazītos ar Cēsu novada pašvaldības Izglītības nodaļas vadītājas Lolitas Kokinas sagatavoto prezentāciju par iespējamiem variantiem novada skolu struktūras reorganizācijai un piedāvātu savus priekšlikumus.

Prognozes rāda, ka skolēnu skaits Cēsu novadā samazināsies, un agrāk vai vēlāk būs jāmeklē risinājums. Tāpat nepieciešams atrisināt Cēsu Profesionālās vidusskolas attīstības problēmu - vajadzību pēc jaunām telpām.

Tikšanās beigās tika nolemts organizēt Cēsu pilsētas Pastariņa sākumskolas un Cēsu pilsētas pamatskolas kopsapulci, kā arī reorganizācijas jautājuma risināšanā iesaistīt profesionālu izvērtētāju.

Šīs nedēļas tikšanas laikā tika apskatīti vairāki iespējamie varianti - atstāt esošo kārtību vai arī reorganizēt kādu no pamatskolām vai sākumskolu. Kā aģentūra LETA noskaidroja pašvaldībā, Cēsu pilsētas Pastariņa sākumskolas audzēkņu vecāki jau iepriekš pašvaldībai pauduši iebildumus pret ieceri skolu pārvietot uz citām telpām.

Kā informēja Kokina, ja pašreizējo situāciju nemaina, nākotnē būtu jācenšas piesaistīt skolām vairāk bērnu no apkārtējiem novadiem, taču, samazinoties dzimstībai, lielu skolēnu pieplūdumu nevar sagaidīt. Sekas var būt finansējuma samazinājums skolām un pedagogu aiziešana uz citām - piepildītākām skolām.

Reorganizējot kādu no pamatskolām vai sākumskolu vislielākā iespēja saskarties ar izmaiņām ir Cēsu pilsētas Pastariņa sākumskolai, jo pārējās pamatskolās tiek īstenotas speciālas programmas, vai arī tās nav iespējams pārvietot skolēnu skaita vai programmu dēļ.

Pēc pašreizējās ieceres Cēsu 2.vidusskolu varētu pievienot Cēsu pilsētas pamatskolai, izveidojot Cēsu vidusskolu. Cēsu pilsētas Pastariņa sākumskolu pievieno Cēsu pilsētas pamatskolai. Uz telpām Raunas ielā 7 pāriet Cēsu 2.vidusskola, bet Cēsu 2.vidusskolas telpās darbojas Cēsu Profesionālā vidusskola, kura īsteno arī 2.vidusskolas programmas - abas izglītības iestādes apvieno. Cēsu 2.vidusskolu izvieto Skolas ielā 6.

Pēc prezentācijas katras skolas pārstāvji izteica savu nostāju par notiekošajiem procesiem. Joprojām pret skolas reorganizāciju stingri iebilda Pastariņa sākumskolas pārstāvji un aicināja pārvērtēt Izglītības darba grupas lēmumus. Skolotāji un vecāki uzsvēra, ka viņi nav pret citām novada skolām, bet ir pret Izglītības darba grupas piedāvāto reorganizāciju.

Cēsu 2.pamatskolas direktors Ojārs Bicāns pauda viedokli, ka ir jāsaglabā visas novada skolas. Viņš atzina, ka nākotnes izglītības modeli redz, īstenojot individuālāku apmācību mazās skolās un mazās klasēs. Cēsu pilsētas pamatskolas direktors Māris Šķēle rosināja diskusijā plašāk iesaistīt skolu kolektīvus. Jo reorganizācijas gadījumā pārmaiņas skars arī pilsētas pamatskolu, taču pedagogu viedoklis par to nav uzklausīts.

Cēsu novada vecāku domes priekšsēdētāja Indra Kļaviņa aicināja padomāt, kā šīs diskusijas un strīdi ietekmē bērnus. Vecāki nedrīkstētu skolēnus noskaņot pret vienu vai otru skolu, diemžēl tas tā notiekot.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)