Banner 980x90

Cēsīs sāksies "Ditas Rietumas Eiropas kino izlases" seansu cikls

Valmiera, 26.janv., LETA. 7.februārī plkst.19 ar Rubena Ēstlunda filmas "Kvadrāts" seansu koncertzālē "Cēsis" sāksies "Ditas Rietumas Eiropas kino izlase" seansu cikls, kura laikā katru otro nedēļu Cēsis varēs noskatīties jaunākais atzinību guvušās Eiropas kino lentas, aģentūru LETA informēja koncertzāles "Cēsis" pārstāve Egija Saļņikova.

Kopumā mākslas zinātņu doktori un kino teorētiķi Rietumu tapušā "Ditas Rietumas Eiropas kino izlases" ciklā iecerēts izrādīt divpadsmit Eiropas kino filmas, kas ieguvušas starptautiskas balvas un plaši izskanējušas nozīmīgos starptautiskos festivālos. Pirmais posms sāksies jau februārī un ilgs līdz aprīlim, bet otrais – atsāksies kopā ar koncertzāles "Cēsis" jauno sezonu oktobrī un ilgs līdz decembrim. Šie seansi ir īpaši arī ar to, ka, līdzīgi kā iepriekšējā ciklā "Kino gardēžu klubs", filmas laikā ir iespēja baudīt vīnu.

Ēstlunda lente 2017.gadā tapusī komēdija "Kvadrāts" vēsta par Zviedrijas kultūras elites pārstāvi, Karaliskā mākslas muzeja direktoru, kurš nonāk konfrontācijā ar sev līdz šim svešu vidi. Viņam tiek nozagts mobilais telefons, un viņš ir gatavs darīt visu, lai to atgūtu. Paralēli moderna sabiedrisko attiecību kompānija cenšas radīt viņa vadītajam muzejam skandalozu reklāmas kampaņu. Lente Kannās saņēmusi "Zelta palmas zaru", kā arī sešas Eiropas kinoakadēmijas balvas. Tā arī pretendē uz Amerikas kinoakadēmijas balvu "Oskars".

Pēc tam 21.februārī Cēsīs būs skatāma Mihaela Hanekes filma "Laimīgās beigas", kas stāsta par kādu Francijas turīgu uzņēmēju ģimeni, kurā ierodas jauns ģimenes loceklis – meitenīte, kura zaudējusi māti, sāk dzīvot pie sava līdz tam reti satiktā, pārtikušā tēva. Vistiešākais kontakts meitenei izveidojas ar ģimenes patriarhu - leģendārā franču aktiera Žana Luija Trentiņjana spēlēto vectēvu. Abus viņus vada pašiznīcināšanās dziņas.

14.martā izrādīs somu režisora Aki Kaurismeki jaunāko darbu "Cerības otra puse", kuras galvenie varoņi ir ne īpaši veiksmīgs uzņēmējs pusmūžā, kas metas restorānu biznesā, un imigrants Somijā - jauns vīrietis no Sīrijas. Filma kļuva par nozīmīgā Starptautiskā Berlīnes kinofestivāla uzvarētāju.

21.marts veltīts franču režisoram Fransuā Ozonam un viņa filmai "Dubultais mīlnieks", skura centrā ir jauna sieviete - bijusī modele Kloē - ar psiholoģiskām problēmām un pamatīgu erotisku apetīti. Kad sieviete iemīlas savā psihoanalītiķī un abi uzsāk kopdzīvi, viņa atklāj, ka, iespējams, viņas iemīļotais nav tas, par ko uzdodas.

Arī 4.aprīlī būs vērojams viens no Ozona darbiem - "Francis". Darbs ir veltījums 20.gs. kino, un tās darbība norit īsi pēc 1.Pasaules kara, kad kādā Vācijas pilsētiņā ierodas jauns francūzis Adriāns, kurš uzdodas par karā kritušā Franca draugu - viņš iepazīstas ar viņa līgavu Annu, ar kritušā drauga vecākiem.

Pirmā posma noslēgumā noslēgumā būs skatāma ungāru režisores Ildiko Eņedi filma "Par ķermeni un dvēseli", kuras darbība norisinās romantiskai drāmai netipiskā vietā - lopkautuvē, kurā ierodas jauna darbiniece. Negaidīti šajā skarbajā vidē veidojas trausls attiecību stāsts starp diviem kolēģiem – jauno sievieti un vīrieti. Naktīs viņi abi redz vienādus sapņus. Ungāru aktrise Aleksandra Borbelija par darbu šajā filmā ir saņēmusi Eiropas kinoakadēmijas balvu kā labākā aktrise. Savukārt ungāru režisore ar šo filmu negaidīti uzvarēja nozīmīgajā Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)