Banner 980x90

Cēsīs norisināsies Latvijā pirmais Pasaules skolu formāta debašu turnīrs

Cēsīs šajā nedēļas nogalē norisināsies Latvijā pirmais Pasaules skolu (World Schools) formāta debašu turnīrs Latvijā - "Latvian World Schools Open 2015", pilsētas informācijas portālam Cesis24.lv ziņo organizatori.

Turnīrā piedalīsies ap 50 debatētāju un tiesnešu gan no Latvijas, gan no Igaunijas, kā arī tiesneša un eksperta lomā iejutīsies skolotāja Khin Chit no Mjanmas.

Pirms divām nedēļām Valmierā noslēdzās Latvijas universitāšu debašu čempionāts, kas kļuvis nu jau par gadskārtēju tradīciju. Latvijas Debašu asociācija "Quo Tu Domā?" vēlas, lai debašu kustība attīstītos arī Latvijas skolu vidū. Šis turnīrs būs pirmais, cerams starp daudziem, kur skolēni aicināti pārbaudīt savas zināšanas un apgūt jaunas prasmes, debatējot starptautiski vislabāk pazīstamā WSDC debašu formātā un sacensties ar komandām no Igaunijas, kur debašu kustība ir ļoti attīstīta jau vidusskolu līmenī.

"Quo tu domā?" valdes loceklis Edmunds Cepurītis uzsver, ka "svarīgi sākt debatēt jau skolas laikā, jo tieši debašu pamatā esošā kritiskā domāšana un argumentācija ir prasmes, kuru jūtami pietrūkst Latvijas vidusskolu absolventiem - tas var vēlāk izrādīties nepatīkams šķērslis plāniem iestāties prestižākajās Eiropas universitātēs. Debates ir iespēja ne tikai veicināt personības izaugsmi, bet arī iespēja kopā ar vienaudžiem apspriest aktuālākos notikumus un labāk izprast pasauli un sabiedrību, kurā dzīvojam. Debatētāju vidū valdošā cieņa pret atšķirīgiem uzskatiem, vispusīgās zināšanas un labi informētie viedokļi par strīdīgākajiem mūsdienu jautājumiem padara dalību debašu kustībā par neaizmirstamu pieredzi, kas var pilnībā izmainīt turpmāko dzīvi"

Skolotājas Khin Chit no Mjanmas ir patīkams pārsteigums turnīra organizētājiem. Viņai ir četru gadu debašu pieredze, viņa arī ir Mjanmas Debašu Izglītības savienības valdē. Khin Chit bija viena no pirmajām, kas uzsāka debašu kustību Mjanmā 2011.gadā.

Turnīrs notiks no 9. līdz 10.maijam Cēsu Valsts ģimnāzijā.

Aktuālā informācija pasākuma Facebook lapā: https://www.facebook.com/events/440837722749251/.

Debates rīko Latvijas Debašu asociācija "QUO tu domā?" sadarbībā ar Eiropas Komijas pārstāvniecību Latvijā, Cēsu Domi, Cēsu Valsts ģimnāziju, Vidzemes koncertzāli Cēsīs un Cēsu Sporta skolu.

"QUO tu domā?" mērķis ir attīstīt iedzīvotāju spēju kritiski izvērtēt dažādus viedokļus un argumentēti pamatot savu skatupunktu. "Kā vienu no stūrakmeņiem mērķa sasniegšanā redzam debates par svarīgām tēmām. Mēs uzskatām, ka problēmu publiska analīze ļauj labāk izprast valdības un ekspertu lēmumus," vēsta organizatori.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)