Banner 980x90

Cēsīs meklē risinājumus reemigrācijas problēmai

Latvijas Republikas centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka kopš 2005.gada emigrācijā devušies vairāk nekā 230 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju.
2013.gadā starptautiskās ilgtermiņa migrācijas dēļ Latvijas iedzīvotāju skaits samazinājās par 14,3 tūkstošiem. Emigrantu skaits pērn ir tikai par četriem tūkstošiem mazāks nekā Cēsīs oficiāli reģistrēto iedzīvotāju skaits.

Lai veidotu saikni ar novadniekiem ārzemēs, Cēsis ir pirmā pilsēta Latvijā, kas sarīkojusi starptautiska mēroga pasākumu kopu "Vispasaules Cēsnieku dienas".

Kā pilsētas informācijas portāls Cesis24.lv jau vēstīja, reemigrācijas jautājumu risināšanai, trešdien, 23.jūlijā, "Vispasaules Cēsnieku dienas" ietvaros, Cēsīs norisinājās konference "Cēsis pasaulē".  Konference rīkota ar tiešu mērķi izveidot Cēsu reemigrācijas plāna kritērijus.

Konferences atklāšanā Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš norādīja: "Cēsīs reģistrēti 18 000 iedzīvotāju, tie diemžēl ir reģistrētie, faktiskie skaitļi acīmredzami atšķiras. Šī atšķirība ir tik būtiska, ka ir nekavējoši jārīkojas."

Prezidents uzsvēra, ka Cēsīs izveidots labs pamats, lai attīstītu uzņēmējdarbību un risinātu reemigrācijas jautājumus, tomēr novadnieki, kas atgriežas no ārzemēm, visbiežāk saskaras ar grūtībām.

Cēsu novada pašvaldības priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs norāda, ka Cēsu pilsētas vidē un novadā galvenie jautājumi, kas jārisina ir mājokļu politika, efektīva sabiedriskā transporta sistēma ne tikai pilsētā, bet arī starppilsētu braucienos, kā arī jāveicina investīciju ieguldīšana un jaunu darba vietu radīšana.

"Vispasaules Cēsnieku dienas" idejas autors Aigars Strauss stāsta: "Konferencē nerunājam tikai par to, ka vajag budžetā iekļaut finanses un pēc tam tās kaut kur ieguldīt. Mēs koncentrējamies uz konkrētām lietām, piemēram, Austrālijas latvieši runā par ideju, ka Latvijas naudu vajadzētu novirzīt tam, lai pasūtīt patriotiskus skaņdarbus mūsu komponistiem, šos darbus atpirkt un ļaut izmantot Austrālijā dzīvojošajiem latviešu bērniem."

Strauss uzskata, ka viens no Cēsu novada uzdevumiem ir nodrošināt atbalstu un sadarbību ar novadniekiem, kas vēlas atgriezties: "Ir cilvēki, kas grib braukt atpakaļ, tas ir labi, bet otrs jautājums ir tas, ko Cēsis grib no viņa. Vai pilsēta vēlas, lai viņš atbrauc šeit un tērē naudu un maksā nodokļus, vai arī pašvaldība vēlas iegūt konkrētas lietas."

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)