Banner 980x90

Cēsīs meistarībā sacenšas jaunie amatnieki

Piektdien, 2.novembrī, Cēsu Profesionālā vidusskola savās telpās pulcēja 30 jaunos amatniecības un elektrotehnikas talantus no 12 dažādām skolām – tur jau sesto reizi norisinājās konkurss "Jaunais amatnieks". Vērot konkursa devās arī pilsētas informācijas portāls Cesis24.lv

"Konkursa pamatideja katru gadu ir viena, bet mainās uzdevumi, lai jauniešiem, kas piedalās ne pirmo reizi, nebūtu jāveido tie paši izstrādājumi," skaidro Ināra Jirgensone, Cēsu Profesionālās vidusskolas direktores vietniece praktiskā apmācībā.

Šogad dalībnieki sacentās trīs kategorijās. Tie, kam sirdij tuvāks darbs ar kokmateriāliem, pēc dotajiem rasējumiem centās iespējami precīzāk no sagatavēm izgatavot putnu būrīti vai zemo soliņu, savukārt elektriķa nominācijas censoņiem uz papīra uzliktie dažādu shēmu slēgumi bija jāspēj iedzīvināt praksē uz mācību stendiem.

Konkurss primāri tika izsludināts jauniešiem, kas mācās 6.-9.klasē, taču iespēja pierādīt savu varēšanu netika liegta arī krietni jaunākiem censoņiem. "Ir puiši, kas piedalās ārpuskārtas. Viņi ir maziņi, bet ņipri! Ir pat trešās klases skolnieks, kas var to būrīti uztaisīt," atklāj I.Jirgensone.

Paralēli konkursam jauniešiem bija arī iespēja uzzināt, kādas programmas un perspektīvas piedāvā Cēsu Profesionālā vidusskola, un varbūt tieši šī būs vieta, kur kāds no pašreizējiem "Jaunais amatnieks" dalībniekiem nākotnē tiks izskolots par profesionālu namdari, galdnieku vai elektriķi.

Veikli elektrotehnikas uzdevumu veica arī Cēsu 1.pamatskolas skolnieks Elvis, kuram no darbam atvēlētajām trīs stundām pietika ar vienu. Elvis portālam Cesis24.lv atklāj, ka elektrotehnikas kategorijā nolēmis startēt, jo tā pašam likusies visinteresantākā.

"Informāciju par pasākumu saņēmu no skolotāja, kurš mani pierakstīja konkursam. Protams, piedalījos tāpēc, ka interese bija arī pašam, ne tāpēc, ka skolotājs būtu licis," atklāj Valmieras 2.vidusskolas audzēknis Aleksandrs. "Mums jāgatavo neliels soliņš. Mēbeļu galdnieka konkurencē nolēmu startēt, jo tas pašam izdodas vislabāk," teic Aleksandrs, piemetinot, ka par augstām vietām pašlaik gan nedomājot – vienkārši jāturpina strādāt.

Dalībnieku ir gana daudz, un lielākā daļa no tiem pietiekami meistarīgi, tāpēc, lai noskaidrotu, kam izdevies labākais soliņš vai putnu būrītis, vērtēšanas kritēriji izstrādāti sīki un rūpīgi.

"Lai izslēgtu jebkādu subjektivitāti un nevērtētu pēc "patīk – nepatīk", man ir gandrīz 20 vērtēšanas kritēriji. Ik dalībnieka veikums tiks nomērīts un attiecīgi saņems no nulles līdz trim punktiem katrā kritērijā. Galu galā tad arī izkristalizēsies labākie un precīzākie," skaidro skolas pasniedzējs un žūrijas loceklis Mārtiņš Jurciņš.

Šogad nominācijā "Namdaris" visprecīzākie un kvalitatīvākie putnu būrīši izdevušies Anatolijam Fakasčukam no Blomes pamatskolas (1.vieta), Raivim Maļčjonokam no Liepas pamatskolas 9.klases (2.vieta) un Nikam Inčikovam no Rāmuļu pamatskolas (3.vieta).

Nominācijā "Galdnieks" vislabākais soliņš padevās Cēsu 1.pamatskolas 7.klases skolniekam Rihardam Irklim, aiz viņa - Mārsnēnu pamatskolas 8.klases audzēknis Nauris Šmits, bet trijnieku noslēdza Nītaures vidusskolas 6.klases skolnieks Ervīns Kārkliņš.

Nominācijā "Elektriķis" visas vietas goda trijniekā Cēsu 1.pamatskolas 8.klases audzēkņiem - zelta pozīcija Dāvim Muižniekam, sudrabs - Elvim Pumpuram, bet bronzas diploms Danielam Pipuram.

Katrs dalībnieks līdz ar pateicību konkursā mājup aiznesa arī savu gatavoto izstrādājumu, bet paši labākie saņēma arī dāvanu kartes no Cēsu kartinga halles, Cēsu Bērnu un jauniešu zinātnes centra "Zinoo" vai Cēsu Tūrisma attīstības un informācijas centra," informē I.Jirgensone.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)