Banner 980x90

Cēsis īsteno dabas aizsardzības pasākums Gaujas piekrastē

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Cēsu novada pašvaldība šogad ar Latvijas vides aizsardzības fonda līdzfinansējumu no 30.jūnija līdz 15.novembrim īstenoja projektu "Dabas aizsardzības pasākumu ieviešana Gaujas piekrastē", pilsētas informācijas portāls Cesis24.lv uzzināja Cēsu novada pašvaldībā.

Projekta mērķis bija dabas un bioloģiskās daudzveidības saglabāšana un aizsardzība, veicot teritoriju apsaimniekošanas darbus, kas paredzēti aizsargājamās dabas teritorijas dabas aizsardzības plānā. Divās pašvaldības teritorijās veikti teritorijas atjaunošanas darbi, veicot teritoriju sakārtošanu - iztīrot pļavas no apauguma, atkritumiem un sakārtojot pievilcīgā stāvoklī.

Ņemot vērā, ka projekta teritorijas ir "Natura 2000" teritorijas un atrodas Gaujas nacionālā parka dabas lieguma zonā, pirms darbu veikšanas uzaicināts biotopu eksperts, lai novērtētu teritoriju, veiktu biotopu inventarizāciju un sagatavotu precīzu veicamo darbu uzdevumu.

Visi darbi veikti ciešā saskaņā ar eksperta norādījumiem un sadarbojoties ar dabas aizsardzības pārvaldi.

Projekta laikā teritorijā Apšukalna ielā 1 tika nopļauta pļava, kas ir ES nozīmes biotops "Smiltāju zālāji", tika nolīdzināta ielas mala, lai nākotnē pļaušanu varētu veikt mehanizēti. Projekta teritorijā Dzirnavu ielā 25 veikti pļavu atjaunošanas darbi apmēram 2 hektāru platībā. Tāpat nopļauta daudzus gadus nepļautā teritorija, kurā savairojušās dažādas invazīvās sugas, izcirsti krūmi, izceļot saknes, izvākti atkritumi.

Teritorijā likvidēti arī bijušo mazdārziņu žogi un būvju paliekas, kā arī atkritumi, kas bija palikuši no ģimenes dārziņu saimniekošanas laikiem. Tika veikta takas atjaunošana uz Gauju un no krūmājiem atsegti lielu dimensiju koki, ozoli un liepas, nodrošinot potenciālo dižkoku eksponēšanos no Dzirnavas ielas frontes. Teritorijā uzstādītas arī informatīvās zīmes par ES biotopiem un norādes zīmes. Pastaigu cienītāji turpmāk varēs tuvāk iepazīt ES nozīmes biotopu Aluviāli meži (aluviāli krastmalu un palieņu meži), kā arī ar ES biotopu "Minerālvielām bagāti avoti un avoksnāji".

Teritorijas parkveida ainavas atjaunošana un uzturēšana būs regulārs un ilglaicīgs darbs, kas šogad ir tikai uzsākts. Plānots, ka nākotnē gar Gauju pamazām izveidosies skaists pastaigu maršruts. Projekta ilgtspēja būs nodrošināta, turpinot pļavu kopšanas darbus turpmākos gadus no pašvaldības budžeta.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)