Banner 980x90

Cēsīs atrodamas jaunas vides instalācijas

Piektdien, 9.augustā, Cēsīs ar vairākiem pasākumiem noslēgusies Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) starptautiskā arhitektūras vasaras skola "Local Shift": tika prezentēti projekti, izstādes un pilsētvides instalāciju atklāšana, kā arī tika organizētas vakariņas visiem pilsētniekiem, pilsētas informācijas portālu Cesis24.lv informēja RTU Informācijas centrā.

Starptautiskā vasaras skola jau otro gadu pēc kārtas norisinājās Cēsīs, jo tai izveidojusies veiksmīga sadarbība ar pilsētas pašvaldību un iedzīvotājiem. Šoreiz vasaras skolas dalībnieki strādāja trīs darbnīcās, kas katra citā veidā pētīja vietējo kontekstu un problemātiku, konstruējot objektus un notikumus pilsētvidē. "Local Shift" jeb vietējo pārmaiņu tēma skaidrojama kā mēģinājums apvienot vietējās kultūras dziļumu ar globālām tendencēm, lai izceltu jaunas dzīves kvalitātes, ko tās spēj atnest pilsētai.

"Stāstu tornis" ir telpiska instalācija Cēsu Stacijas laukumā, kas kalpo kā neliela brīvdabas lasītava un grāmatu apmaiņas vieta. Jaunā vietzīme sveicina atbraucējus un pievērš uzmanību pārmaiņām, kas drīzumā skars Cēsu Centrālo bibliotēku – tai gaidāma rekonstrukcija. Darbnīcas vadītāji bija Vīnē strādājošais latviešu arhitekts Niklāvs Paegle un viņa kolēģi no Londonas "Thomas Randall–Page" un "Theodore Molloy".

Darbnīcā "Oāze" studenti pētīja publisko ārtelpu Cēsīs, meklējot vēl neizmantotus potenciālus urbānās ainavās un tukšās ēkās. Īpaša uzmanība tika pievērsta divām jutīgām sabiedrības grupām – bērniem un vietām, kur tie spēlējas, kā arī vecumdienu kvalitātei Cēsīs. Studentus vadīja pilsētplānotājs no Meksikas Davids Ortega un latviešu arhitekti, kas ikdienā strādā Cīrihē un Vīnē: Dagnija Smilga un Kārlis Bērziņš.

Trešā grupa divu nedēļu garumā plānoja kopīgas vakariņas visiem cēsniekiem – pasākumu "Sālsmaize", par norises vietu izvēloties nesen atvērtās mākslas telpas "Mala" pagalmu.

Holandiešu dizaineru kolektīva "La Bolleur" vadībā grupas dalībnieki izveidoja visaptverošu notikuma projektu: ēdienkarti, vakara programmu, grafiku un komunikāciju, kā arī vides iekārtojumu.

"Sālsmaize" ir sveiciens jaunām iniciatīvām pilsētā, un ar to iecerēts iekustināt biežāku cēsinieku kopā sanākšanu, izveidojot tai ērtu telpisku formātu. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)