Banner 980x90

Cēsīs atklāj starptautisku izstādi par Johanu Kēleru

No 30.maija līdz 2.augustam Cēsu Izstāžu namā apskatāma unikāla starptautiska izstāde "Igauņu nacionālās glezniecības pamatlicējs Johans Kēlers (1826-1899) un laikabiedri Latvijā".

Kā pilsētas informācijas portālam Cesis24.lv ziņo Cēsu novada pašvaldības Komunikācijas speciāliste Ance Saulīte, izstādes atklāšana ir viens no centrālajiem Cēsu Vēstures un Mākslas muzeja 90 gadu jubilejas notikumiem.

Igaunijas nacionālās glezniecības pamatlicējs Johans Kēlers vēsturiski ir bijis saistīts ar Cēsīm. Pirmās prasmes glezniecībā slavenais mākslinieks ieguvis tieši Cēsīs, strādājot jaunības gados Cēsīs par krāsotāju meistara mācekli. Pēc studijām Pēterburgas Mākslas akadēmijā Johans Kēlers saņēma Cēsu grāfa Emanuela fon Zīversa pasūtījumu uzgleznot altārgleznu Cēsu Sv.Jāņa baznīcai. Māklinieka veidotā baznīcas altārglezna "Pieta" ir kļuvusi par izcilā 13.gadsimta arhitektūras pieminekļa - Cēsu sv. Jāņa baznīcas interjera neatņemamu sastāvdaļu, bet altārgleznas izgatavotās kopijas glabājas Sv. Stefana katedrālē Vīnē, Sv. Īzāka katedrālē un zviedru baznīcā Sankt-Pēterburgā.

Cēsu Izstāžu namā šovasar varēs aplūkot Johana Kēlera meistarīgi veidotos portretus, klusās dabas un ainavas. J.Kēlera daiļrade 19.gadsimta otrajā pusē uzplauka vienlaicīgi ar igauņu nacionālo atmodu un Kēlera veikums bija nozīmīgs igauņu nacionālās kultūras attīstībā. Unikālie mākslas darbi uz Cēsīm atceļojuši no Kumu Mākslas muzeja Tallinā ar Igaunijas vēstniecības gadību.

Izstādes otrajā daļā varēs iepazīt Johana Kēlera latviešu laikabiedru - 19.gadsimta mākslinieku veikumu - portretista Kārļa Ludviga Zēbodes, kā arī akadēmiski izglītoto mākslinieku - Jāņa Staņislava Rozes, Kārļa Hūna, Jūlija Federa, Johana Valtera, Johana Heinriha Baumaņa, Vilhelma Timma un citu autoru darbus, kas sniedz ieskatu šī laika mākslas mantojumā. Eksponētie darbi ir no Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja, Rīgas Vēstures un Kuģniecības muzeja, Jelgavas, Liepājas un Cēsu muzejiem un Mūkusalas mākslas salona kolekcijām.

Izstāde tiek veidota, gatavojoties Latvijas un Igaunijas simtgadei, godinot igauņu un latviešu nacionālās glezniecības aizsācējus. Izstādes tapšanu atbalstījis Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)