Banner 980x90

Cēsinieku klubs uzsāk 2010.gadu jauniešu projektu zīmē

Biedrība Cēsinieku klubs, pateicoties 2009.gadā uzsāktajai programmai "Atbalsts pilsoniskās sabiedrības attīstībai Cēsu novadā", šogad aktīvi turpinās sabiedriski aktīvo un bijušo cēsnieku iesaistīšanu novada sociālekonomisko problēmu risināšanā. Īpaša uzmanība tiks veltīta sadarbībai ar Cēsu novada pašvaldību, pilsoniskās sabiedrības aktivizācijai un bijušo cēsnieku konsolidācijai, kā arī labdarības centieniem un jaunatnes aktivitātēm, kur šogad tiks uzsākts jauniešu projekts "Keep our brains at home 2".
Programmas "Atbalsts pilsoniskas sabiedrības attīstībai Cēsu novadā" mērķis ir konsolidēt sabiedriski aktīvos cēsniekus – bijušos un esošos pilsētas iedzīvotājus, lai kopīgiem spēkiem veicinātu sociālekonomiskos procesus Cēsu pilsētā un novadā. Programma tiek īstenota laika periodā no 2009.gada 13.janvāra līdz 2011.gada 28.februārim un to finansē Īslande, Lihtenšteina un Norvēģija EEZ finanšu instrumenta un Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta ietvaros un Latvijas valsts ar Sabiedrības integrācijas fonda starpniecību 42 381,67 EUR apmērā.

"Saņemtais finansējums mūsu darbībā ir ienesis pozitīvas pārmaiņas un iedvesmu jaunām iecerēm. 2009.gadā sagatavojām piecus projektu pieteikumus, no kuriem divi jaunieši projekti saņēma finansējumu un plašāku realizāciju piedzīvos šogad, bet vizītēs uz vēsturiskā Cēsu rajona skolām pērn aizbrauca 10 kluba biedri, kas ir gandrīz divtik vairāk nekā iepriekšējos gados kopā," stāsta Cēsinieku kluba valdes priekšsēdētājs Rolands Tjarve. "Kluba biedru skaits ir pieaudzis par trešdaļu un mūsu darbība ir uzrunājusi arī ārvalstīs dzīvojošos cēsniekus, no kuriem viens jau kļuvis par mūsu biedru, bet kāds cits ir gatavs sniegt atbalstu un konsultācijas biedrības jauniešiem savu ideju realizācijā. Tas apliecina, ka cēsnieki ir aktīvi un vēlas uzturēt saikni ar dzimto pilsētu, lai kur arī viņi šobrīd atrastos."
{baneris}
Viens no jauniešu projektiem, kas aizsācis šo Cēsinieku kluba gadu, ir sarunu seriāli jauniešiem "Vienas profesijas dažādās sejas", kas saņēmis finansējumu no Sorosa fonda-Latvija un sākās 2009.gada 7.decembrī ar diskusiju Cēsu jauniešiem, kurā piedalījās medicīnas, farmācijas un dabaszinātņu profesiju pārstāvjiem, lai iepazīstinātu jauniešus ar to iecerētajām profesijām. Savukārt 2010.gada martā tiks uzsākts projekts "Keep our brains at home 2", kura mērķis ir aktualizēt jauniešu intelektuālā potenciāla aizplūšanu no mazpilsētām un rosināt diskusiju par izglītības, nodarbinātības un migrācijas jautājumiem, kas saistīti ar šo tendenci Cēsu pilsētā, novadā un Vidzemes reģionā. Projekta pirmā kārta norisinājās 2006.gada vasarā.

Cēsinieku klubs turpinās meklēt finansējumu 2009.gadā laikā izstrādātajam projektam "Labāku rītdienu Cēsīm!", kura ietvaros iecerēts veidot cēsnieku sociālo tīklu jeb līdzdalības portālu pilsoniskās sabiedrības aktivizēšanai, organizēt diskusiju ciklu un cēsnieku konferenci. Arī šogad turpināsies darbs pie ilggadējā projekta "Baltu baznīcu Cēsīm!", kura laikā 2009.gadā ar Cēsinieku kluba iniciatīvu kopā vairakkārt sanāca visas iesaistītās puses – Cēsinieku klubs, Cēsu Sv.Jāņa draudze, Latvijas evaņģēliski luteriskā baznīca un Cēsu novada pašvaldība, lai turpinātu meklēt finansējuma piesaistes iespējas Cēsu Sv.Jāņas baznīcas fasādes restaurācijai. 2010.gada sākumā jau tiek gatavoti dokumenti, lai startētu projektu konkursā par kultūrvēsturiskā mantojuma atjaunošanu.

Turpinot sadarbību ar izglītības iestādēm, Cēsinieku kluba biedri arī šogad dosies vizītēs uz vēsturiskā Cēsu rajona skolām, lai runātu ar jauniešiem par aktuāliem tematiem un ienestu skolās neformālo izglītību. Jau šī gada 25.janvārī kluba ilggadējs atbalstījās, stepa dejotājs un deju skolas Top Tap Company vadītājs Māris Pūris dosies uz Taurenes pamatskolu, savukārt 28.janvārī Cēsinieku kluba biedri piedalīsies Draudzīgā aicinājuma dienā, dāvinot grāmatas savām bijušajām skolām.

Sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību Cēsinieku kluba biedri turpinās sniegt atbalstu – idejas, priekšlikumus, konsultācijas un cita veida ieguldījumu Cēsu novada sociālekonomisko jautājumu risināšanā. Aizvadītajā gadā Cēsinieku klubs šādi līdzdarbojās projektos "Cēsis – Eiropas kultūras galvaspilsētas kandidāte 2014" un "Radošās pilsētas". Lai atvieglotu sociālo situāciju novadā, Cēsinieku klubs 2009.gadā uzņēmās rūpes par trim trūcīgām ģimenēm, kuras biedrība ņēmusi savā aizgādībā ilgtermiņā, palīdzot ekonomiski grūtajā laikā ar ziedojumiem, dāvinājumiem un padomu. Ar Cēsinieku kluba starpniecību finansiālu atbalstu saņēmis arī talantīgs Cēsu jaunietis – čellists Reinis Apsītis.

Par visām programmas ietvaros realizētajām aktivitātēm un projektiem var lasīt Cēsu mājas lapā www.cesis.lv Cēsinieku kluba sadaļā un kluba elektroniskajā izdevumā, kas pieejams minētajā adresē. Cēsinieku klubs turpinās informēt sabiedrību arī šogad, informāciju nodrošinot ne tikai mājas lapā, medijos un mēnešrakstā, bet sagatavojot arī bukletu par visu programmas ietvaros paveikto.

Cēsinieku klubs
ir domubiedru organizācija, kas apvieno esošos un bijušos cēsniekus – savas dzimtās pilsētas patriotus. Kluba biedri sanāk kopā, lai gūtu pozitīvas emocijas un uzturētu saikni ar Cēsīm, kā arī ģenerē un realizē radošus projektus, lai brīvprātīgi un pašaizliedzīgi palīdzētu Cēsīm kļūt par modernu, attīstītu un atpazīstamu pilsētu Latvijā un Eiropā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)