Banner 980x90

Būtiskākais par zobu balināšanu

Balti zobi mums liek justies par sevi pārliecinātākiem, skaistākiem un veiksmīgākiem gan privātajā, gan profesionālajā dzīvē. Tomēr reti kuram daba ir devusi patiešām baltus zobus, kuri tādi arī dzīves laikā saglabājas. Realitāte ir tāda, ka zobu toni ietekmē ģenētika, dzīvesveids, pārtikas produkti, zobu kopšanas paradumi. Tas ir daudzu faktoru kopums, kā rezultātā zobu tonis var nebūt tāds, kādu vēlamies. Tas gan nenozīmē, ka nav iespējas tikt pie baltiem zobiem. 

Visefektīvākā ir zobu balināšana zobārstniecībā. Tas aizņems vismazāk laika un nodrošinās vislabāko rezultātu. Viena no populārākajām šobrīd ir zobu balināšana ar lāzerbalināšanas metodi. Vairāk par zobu balināšanu ar lāzeru uzzini: https://www.apinesklinika.lv/pakalpojumi/zobu-balinasana/

Balināšana mājās — riskanta un mazefektīva
Lai gan ir zināmas dažādas metodes, kā ar tautas līdzekļiem balināt zobus, jāņem vērā, ka tas parasti nedot pamanāmu rezultātu. Tas arī prasa laiku un regularitāti. Vēl izplatīta ir zobu balināšana mājas apstākļos ar aptiekās un veikalos nopērkamajiem līdzekļiem. Tomēr speciālisti ar tiem iesaka būt uzmanīgiem. Ne vienmēr rezultāts un ietekme uz mutes veselību var būt paredzama. Izvēloties lētākus līdzekļus, var iegūt zemu kvalitāti, kas bojā zobus un smaganas. Tāpat riski ir tad, ja neievēro balināšanas režīmu, devas. Protams, ka visi vēlas ātrus rezultātus, bet pārāk agresīva balināšana var novest pie nepatīkamām sekām. Tāpēc ir daudz drošāk, ja zobu balināšana ir uzticēta speciālistam, kurš izvērtē individuālos faktorus, piemeklē pareizo devu un intensitāti, lai sasniegtu labu rezultātu un pēc iespējas pasargātus zobus no nevēlamas ietekmes.

Lai veiktu balināšanu, jābūt veseliem zobiem un smaganām
Lai zobu balināšana zobārstniecībā varētu noritēt droši un efektīvi, vispirms ir jāpārliecinās par zobu stāvokli. Tiem ir jābūt veseliem, kā arī nedrīkst būt smaganu saslimšanas. Vislabāk pirms zobu balināšanas veikt zobu higiēnu. Tas ļaus iegūt no balināšanas pilnīgu efektu un neradīs riskus mutes un zobu veselībai.

Biežākie zobu iekrāsošanās cēloņi
Jāatceras, ka pēc balināšanas visi neiegūst vienādi baltus zobus, jo gala rezultātu arī ietekmē tas, kāds ir bijis tonis pirms balināšana, kā arī tas, kāda ir dabiskā zobu krāsa, ko nosaka ģenētika. 

Jāatceras, ka, samazinot faktorus, kas iekrāso zobus, var uzlabot zobu krāsu, kā arī samazināt vajadzību pēc balināšanas procedūru biežuma. Kā biežākos cēloņus tam, ka zobi kļūst dzeltenpelēki, min smēķēšanu, intensīvu tējas un kafijas lietošanu, pārtikas produktus, kuriem ir izteikta krāsa, kā arī nepietiekamu mutes higiēnu, kas noteikti ir viens no būtiskākajiem faktoriem. Samazinot vai novēršot kaut vai daļu no šiem faktoriem, zobu tonis uzlabosies, kā arī pēc balināšanas tie ilgāk paliks vēlamajā tonī.

Jāpiemin arī tas, ka zobu balināšana nevarēs padarīt baltākus mākslīgos zobus un plombas, tā iedarbojas tikai uz dabīgajiem zobiem. Tāpēc var rasties vajadzība pēc balināšanas nomainīt plombas un izvēlēties risinājumus mākslīgajiem zobiem, lai visi zobi izskatītos vienlīdz balti.

Pēc balināšanas zobi var būt jutīgāki
Protams, ka zobu balināšana nav pilnīgi nekaitīga procedūra. Tās laikā tiek ietekmēta zoba virskārta, tāpēc kādu laiku pēc balināšanas zobi var būt jutīgāki. Tomēr speciālisti izmanto līdzekļus, kas mazina zobu jutīgumu un arī rekomendē pēc procedūras izmantot speciālu zobu pastu, kas pasargās zobus. Ja mutes dobums ir vesels, ja balināšana notiek pie profesionāļiem, tad visbiežāk zobu jutīgums pēc balināšanas ir īslaicīgs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)