Banner 980x90

Biedrība ELJA50 norāda uz iespējamu diskriminējošu rīcību PLL reklāmas izdevumā

Politiskā apvienība "Par labu Latviju" (PLL) savā bezmaksas reklāmas izdevumā ir publicējusi materiālu, kas klaji pārkāpj vienlīdzīgas attieksmes principu un diskriminācijas aizliegumu, šādu viedokli iesniegumā tiesībsargam Romānam Apsītim paudusi ELJA50.
Kā aģentūrai LETA pastāstīja apvienības vadītājs Ģirts Zēgners, iesniegumā Tiesībsarga birojs aicināts sniegt atzinumu par šo gadījumu, proti, vai nav noticis diskriminācijas aizlieguma pārkāpums.

Apvienība iesniegumā atzīmē, ka reklāmas izdevuma pirmajā lappusē ievietota Saeimas deputāta Arta Pabrika fotogrāfija ar parakstu "Geji balsos par "Vienotību" sarkanā krāsā. Arī tālāk izmantots tas pats paņēmiens ar uzrakstu "Geji un transseksuāļi balsos par "Vienotību", pievienojot Solvitas Āboltiņas, Ingrīdas Circenes, Arta Pabrika un Sandras Kalnietes fotoattēlus. Rindkopā zem attēliem minētie deputātu kandidāti vizuāli tiek saistīti ar seksuālo minoritāšu un viņu draugu apvienību "Mozaīka".

ELJA50 pauž uzskatu, ka PLL mērķis šajā gadījumā ir norādīt, ka gadījumā, ja tiks balsots par "Vienotību", seksuālās minoritātes tiks uztvertas vienlīdzīgi citām sabiedrības grupām. No reklāmas ir rodas priekšstats, ka personas ar citu seksuālo orientāciju ir mazvērtīgākas, tādas, pret ko PLL ir negatīva attieksme, un PLL šādi uzsver savu pārākumu pār citu politisko apvienību, kura šīs personas nenosoda.

ELJA50, kuras viens no statūtos norādītajiem pamatmērķiem ir stiprināt un attīstīt demokrātiju un tiesiskumu, iedzīvotāju brīvību un atbildību par valsti, uzskata, ka PLL rīcība, nemaz nerunājot par tās zemo līmeni un apelēšanu pie vēlētāju visprimitīvākajiem aizspriedumiem, ir prettiesiska un diskriminējoša, tā pārkāpj gan Latvijas nacionālos normatīvos aktus, gan ir pretrunā ar Latvijas starptautiskajām saistībām.

Tāpat neesot ievērots Reklāmas likums, kas noteic, ka reklāmā atļauts iekļaut tikai tādus paziņojumus vai vizuālos attēlus, kas nepārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas, un ir aizliegts paust diskrimināciju pret cilvēku viņa rases, ādas krāsas, dzimuma, vecuma, reliģiskās, politiskās vai citas pārliecības, nacionālās vai sociālās izcelšanās, mantiskā stāvokļa vai citu apstākļu dēļ. Tāpat pārkāpts Satversmes 91.pants, kas nosaka vienlīdzības principu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)