Banner 980x90

Āraišos svinēs Maizes dienu

Svētdien, 19.jūlijā, Amatas novada Āraišu vējdzirnavās smaržos maize, rosīsies cepējas baltos priekšautos un pulciņiem vien nāks viesi - rudzu maizes cienītāji.

Kā pilsētas informācijas portāls Cesis24.lv uzzināja Amatas novada pašvaldībā, jau 13.reizi no plkst.12.00 līdz 16.00 vējainajā dzirnavu kalnā svinēs Maizes dienu, godinās cepējus un senās tradīcijas turpinātājus.

Pasākuma rīkotāji - Āraišu vējdzirnavu māju saime, biedrība "Anno 1852" un etnogrāfe Indra Čekstere, lielus un mazus ciemiņus aicinās ceļojumā pa Kukulīša taku, iepazīstinot ar maizes cepšanas un citām gudrībām. Kā ik gadu, tiks sumināti seno saimnieku un saimnieču vārdu īpašnieki - Jēkabi un Annas.

Maizes dienā būs gan Annas pankūku, gan Jēkaba maizes cepšana, degustācija un Kukuļtirdziņš ar maizes cepēju, siera sējēju, bitenieku, zāļu tēju vācēju un amatnieku darinājumiem.

Maizes dienā viesi varēs izstaigāt visus Vējdzirnavu stāvus, aplūkot restaurēto iekārtu. Vējdzirnavas celtas Drabešu muižas vajadzībām apmēram 19.gadsimta vidū. Rekonstrukcijas laikā ēkas sienā atrasts akmens ar uzrakstu ANNO 1852. Būve ir holandiešu tipa vējdzirnavas, kādas Latvijas teritorijā zināmas kopš 14.gadsimta. Šīm vējdzirnavām ir grozāma "galva", ko dēvē par cepuri. Ar speciāla mehānisma palīdzību, stāvot dzirnavu pakājē, dzirnavu galvu pagrieza pret vēju. Te mala miltus rupjmaizei un lopbarībai, gatavoja putraimus. Vējdzirnavas darbojušās līdz I Pasaules karam, atjaunotas tikai 1982. - 1984.gadā.

Svētkus atbalsta Amatas novada dome, Āraišu biedrība, Kultūrkapitāla fonds, Vidzemes plānošanas reģions, Dabas aizsardzības pārvalde un brīvprātīgie, kuri atsaucīgi piedalās jau vairākus gadus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)