Banner 980x90

Āraišos svinēs Maizes dienu

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Svētdien, 7.augustā, no plkst.12.00 Āraišos pulcēsies gan maizes cepēji, gan baudītāji, lai kopīgi svinētu Maizes dienu, pilsētas informācijas portālu Cesis24.lv informē Amatas novada pašvaldības tūrisma attīstības un sabiedrisko attiecību speciāliste Indra Paseka.

"Leģenda vēsta, ka Āraišu vējdzirnavās, pēc restaurācijas melderis plikām rokām pieķēries pie dzirnavu spārna un apgriezies trīs apļus. Ik gadu šajā vietā pulcējas gan maizes cepēji, gan baudītāji, lai kopīgi svinētu Maizes dienu," min Paseka.

Ar īpašu karti rokās viesi dosies ceļojumā pa Kukulīša taku, lai iepazītu maizītes ceļu no labības tīruma līdz graudiem un gatavai maizei. Tur būs darbošanās, meistarošana, gudrošana, dziedāšana, rotaļas un danči, pārcilājot bagātīgo tautas tradīciju pūru un atminoties sen piemirsto. Maizes dienā būs gan Annas pankūku, gan Jēkabu mīļmaizītes cepšana un degustācija, Kukuļtirdziņš iepriecinās ar apkārtējo novadu maizes cepēju, siera sējēju, bitenieku, zāļu tēju vācēju un amatnieku darinājumiem.

Pasākuma dienā tiks atklāts vietējo leģendu apvītais Āraišu ģērbonis. Šajā dienā dzirnavās pulcēsies vēstneši no teiksmainajiem Āraišu objektiem, lai atklātu ģērboņa stāstu. Katrs apmeklētājs tiks aicināts doties pa Āraišu leģendu taku un atklāt savu personīgo Āraišu sajūtu. Visus vietējo un ciemiņu stāstus apkopos Āraišu leģendu vācēji, kuri Āraišos turpmāk būs sastopami arvien biežāk. Ja neticiet, atbrauciet!

Vakarā pirms Maizes dienas, sestdien, 6.augustā, plkst.21.00 Āraišu ev. luteriskajā baznīcā notiks koncerts,  kurā Kaspara Zemīša atskaņoto orģinālmūziku un aranžējumus ģitārai papildinās Evitas Zālītes dziedātās M.Džuliānī, R.Ortolani, Im.Kalniņa, J.Lūsēna un A.Paukšēna dziesmas. Leģenda vēsta, ka Āraišu baznīcā, kas celta ap 13.gadsimtu, reiz filmēti kadri filmai "Purva bridējs".  

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)