Banner 980x90

Amatas novada pašvaldības īpašumā nodos "Āraišu ezerpili" un tajā ietilpstošos īpašumus

Foto: Edijs Pālens/LETA
Foto: Edijs Pālens/LETA
Amatas novada pašvaldības īpašumā bez atlīdzības nodos "Āraišu ezerpili" un tajā ietilpstošos īpašumus, otrdien, 22.novembrī, lēma valdība.

Valsts nekustamais īpašums "Āraišu ezerpils" sastāv no zemes vienības 12,67 hektāru platībā, tai skaitā meža zemes 0,92 hektāru platībā, un 17 būvēm. Īpašums ierakstīts zemesgrāmatā uz valsts vārda Finanšu ministrijas (FM) personā.

Nekustamajā īpašumā esošā apbūve ir iekļauta Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā kā valsts nozīmes arheoloģijas piemineklis. Atbilstoši likumā "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" noteiktajam Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas Vidzemes reģionālā nodaļa ir izsniegusi norādījumus par valsts nozīmes arheoloģijas pieminekļa "Āraišu ezerpils" izmantošanu un saglabāšanu, kas līdz ar nekustamā īpašuma nodošanu tiks izsniegti jaunajam nekustamā īpašuma ieguvējam - Amatas novada pašvaldībai.

Pieminekļa atrašanās vieta ir Amatas novada Drabešu pagastā, Āraišu ezera saliņā.

Amatas novada pašvaldība 2016.gada 10.februārī ir pieņēmusi lēmumu par nekustamā īpašuma "Āraišu ezerpils" pārņemšanu Amatas novada pašvaldības īpašumā. Pašvaldība ir nolēmusi gādāt par savas administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību, rūpēties par kultūru un sekmēt tradicionālo kultūras vērtību saglabāšanu un tautas jaunrades attīstību.

Tāpat plānots izveidot Amatas novada pašvaldības struktūrvienību "Āraišu arheoloģijas parks" un nodrošināt tās darbību, finansējot objektu no pašvaldības pamatbudžeta, kā arī no Kultūras ministrijas piešķirtās dotācijas, kas tiek piešķirta ar mērķi nodrošināt objekta pieejamību. Ar īpašuma pārņemšanu saistītās izmaksas segs no Amatas novada pašvaldības līdzekļiem.

Nododot nekustamo īpašumu, tostarp Āraišu arheoloģijas muzejparku, Amatas novada pašvaldības īpašumā, tiks likvidēts Āraišu arheoloģijas muzejparks kā Latvijas Nacionālā vēstures muzeja struktūrvienība. Āraišu arheoloģijas muzejparka tālāku darbību nodrošinās Amatas novada pašvaldība.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)