Banner 980x90

5 iemesli, kāpēc profilaktiskās veselības pārbaudes ir būtiskas

Ja kaut kas sāp vai ir pamatotas aizdomas par saslimšanu, mēs zinām, ka jādodas pie ārsta. Tomēr arvien vairāk medicīnas nozares speciālisti runā par to, cik svarīga ir profilaktiska veselības uzraudzība. 

Vispārēja veselības pārbaude ikvienam cilvēkam tiek veikta pie ģimenes ārsta – tiek izmērīts asinsspiediens, izklausīta sirds un plaušas, notiek iztaujāšana par pašsajūtu, sūdzībām. Vajadzības gadījumā ģimenes ārsts nozīmē asins analīzes. Pie ģimenes ārsta vajadzētu reizi pa reizei aiziet ikvienam arī tad, ja nav acīmredzamu sūdzību.

Ja vēlaties, lai veselības pārbaude ātri un uzreiz sniedz plašu informāciju par jūsu veselību, tad laba izvēle ir tā saucamās check-up programmas, kas pieejamas gan lielākajās slimnīcās un poliklīnikās, gan daudzās privātklīnikās. Katram pacientam atbilstoši viņa vecumam un dzimumam tiek noteikti vajadzīgie izmeklējumi. Šī veselības pārbaude parasti tiek veikta 1–2 dienu laikā, pacientam nav jāgaida rindās, jāstaigā no viena ārsta pie cita. 

Vispārējā veselības pārbaude parasti ietver analīzes, ultrasonogrāfiju dažādām ķermeņa daļām, arī citas modernas diagnostikas metodes, kas ļauj pārliecināties, kā funkcionē ķermenis, vai nepastāv riski kādām saslimšanām. Pēc izmeklējumiem ārsts sniedz pacientam pilnu pārskatu un arī rekomendācijas, kā vislabāk turpināt rūpēties par savu veselību.

Lai mudinātu iedzīvotājus savlaicīgi veikt izmeklējumus, apmeklēt ģimenes ārstu un sekot līdzi saviem veselības rādītājiem, tiek rīkotas dažādas kampaņas, valsts apmaksā izmeklējumus, notiek izglītojošais darbs. Un tam ir pamatots iemesls, jo tieši profilakse ir labākais veids, kā veidot veselu un darbspējīgu sabiedrību.

Agrīni atklātas slimības ir vieglāk izārstēt
Profilaktiskas pārbaudes var palīdzēt savlaicīgi atklāt saslimšanas, kad tās vēl nerada nepatīkamus simptomus vai sāpes. Daudzas slimības sākuma stadijās nav īsti pamanāmas. Bieži tas notiek ar onkoloģiskajām slimībām, kurām Latvijā ir diezgan "melna" statistika, jo saslimšanas atklāj novēloti. Onkoloģiskās slimības trešajā un ceturtajā stadijā jau ir grūtāk ārstējamas, bieži vien cīņa ir nesekmīga. 

Regulāri veicot valsts apmaksātās profilaktiskās onkoloģisko slimību pārbaudes, iespējams ievērojami paaugstināt iespēju, ka gadījumā, ja slimība agrīni tiek atklāta, to var sekmīgi un pilnībā izārstēt.

Profilakse aiztaupīs dārgāku ārstēšanos
Katrs, kuram kādreiz gadījies nopietnāk slimot, gulēt slimnīcā, veikt operāciju un ilgstoši lietot medikamentus, zina, cik ātri un nežēlīgi tas iztukšo maciņu. Ja kaites ir jau ielaistas un hroniskas, tad skaidrs, ka nauda būs vajadzīga visu laiku. Daži desmiti eiro, ko varbūt iztērēsiet savlaicīgiem izmeklējumiem un profilaktiskām rūpēm par savu veselību, var aiztaupīt pamatīgus izdevumus nākotnē, kad jau vajadzēs cīnīties ar sekām. Ieguldīt savu laiku un līdzekļus veselības uzturēšanā un savlaicīgās pārbaudēs vienmēr ir finansiāli izdevīgāk, nekā pēc tam cīnīties ar sekām un tērēt tam patiešām daudz naudas.

Mazāk laika būs jāpavada "uz slimības lapas"
Jebkura slimošana ir neizdevīga gan tāpēc, ka jātērē nauda zālēm un ārstu apmeklējumiem, gan arī tāpēc, ka bieži vien veselības stāvoklis ir tāds, ka nav iespējams strādāt un gūt ienākumus. Ja problēmas ir nopietnas, kaites hroniskas, tad pastāv draudi, ka var tikt zaudētas darbaspējas. Tas, protams, nav nekas patīkams. Darba tirgus ir diezgan skarba vide, tāpēc cilvēkiem, kuru darbaspējas ir ierobežotas, var būt grūtības nodrošināt savu iztiku. 

Profilakse ļaus būs soli priekšā slimībām, novērst tās
Katra profilaktiska veselības pārbaude ļaus būs soli priekšā iespējamajai slimībai – vai nu atklāt to pašā aizmetnī vai spēt izvairīties no tās vispār. Pēc izmeklējumiem ārsti sniedz pacientam rekomendācijas un ieteikumus, kā izvairīties no saslimšanas. Ja ir dzīvesveida riski, kas varētu veicināt kādu saslimšanu veidošanos, tad ārsts arī norāda, ko vajadzētu mainīt savos ikdienas paradumos, lai neveicinātu slimību rašanos, piemēram, cīnīties ar lieko svaru, vairāk kustēties, atmest smēķēšanu utt.

Iespēja uzlabot dzīves kvalitāti un dzīvildzi
Ja cilvēkam ir hroniskas kaites un arī sūdzības par pašsajūtu, tad tas var traucēt pilnvērtīgi izbaudīt dzīvi un tās sniegtās iespējas. Jo veselāki esam, jo ilgāk un kvalitatīvāk dzīvojam, mazāk laika un naudas jāvelta ārstu kabinetu apmeklēšanai un medikamentu iegādei. Protams, ne vienmēr veselība ir atkarīga no pašiem, to ietekmē arī ģenētika un dažādi ārēji faktori, bet mums katram ir iespēja tam sekot līdzi, paredzēt riskus un savlaicīgi rūpēties par sevi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)