Banner 980x90

13 jautājumi profesionālam ģitāristam Paul the Mole

Šoreiz 13 jautājumi par ģitārspēli - uz tiem atbild Pauls Kravalis, ģitāristu aprindās vairāk zināms kā Kurmis vai Paul the Mole.

Pauls ir profesionāls mūziķis, kas ģitārspēli apguvis arī ASV, bijis pasniedzējs visās desmit Madonas ģitāristu sesijās, spēlējis tādās Latvijā zināmās grupās kā "Logo", "D.Day Rabbit", "Rūsa", "Kaspar Bindeman Band".

1. Ģitārists – tas ir hobijs, profesija, dzīvesveids?


Kā nu kuram. Dažam hobijs, dažam profesija. Man laikam reliģija.

2. Vai ģitārspēli maz iespējams iemācīties "līdz galam"? Pat lielākie meistari bieži saka, ka aizvien vēl mācās...

Nav robežu pilnībai. (tulkojot no krievu valodas - нет предела совершенству). Atbilde ir - droši vien, ka nē, bet censties var.

3. Vairums jauniešu, nolemjot sākt spēlēt kādu mūzikas instrumentu, bieži vien izvēlas tieši ģitāru, ja ir tāda iespēja. Kādēļ tieši sešas (vai vairāk) stīgas ir tik populāras, nevis tuba, ksilofons vai vijole?

Ir daudz iemeslu. Falliskais (mačo) elements zemapziņā dod savu efektu. Arī no tehniski muzikālām iespējām optimāls - pietiekoši vienkāršs uzsākumam, pietiekoši bezgalīgs, turpinot daudzos stilos.

4. Vai ģitārspēle profesionālā līmenī ir apgūstama pašmācības ceļā, vadoties no dažādiem informatīviem resursiem, mācību video utt.?

Atkarīgs no personiskām īpašibām. Profesionalitāte rodas no pieredzes, bet teorētiski visa info ir pieejama.

5. Iesaki, kā jaunajiem ģitāristiem motivēt sevi mācīties, vingrināties, nepadoties reizēs, kad šķiet – nekas vairs nesanāk un progresa nav?


Man vislabāk palidz Led Zeppelin. Paklausies mīļos ierakstus, aizej uz krutu konci...

6. Aptuveni cik stundas dienā pats pavadi ar ģitāru rokā?

Spēlēju katru dienu neregulāri.

7. Ar kādu minimālo summu instrumenta un piederumu iegādei jārēķinās cilvēkam, kas nolēmis uzsākt mācīties ģitāru?


Akustiskā no 20 līdz 100 latiem, elektriskā no 60 līdz 150 latiem minimums.

8. Vokālisti un soloģitāristi parasti ir tie, kurus dēvē par "spotligh hoggers" – tiem nereti patīk izcelties, izvirzīt sevi priekšplānā attiecībā pret pārējiem grupas biedriem, "nozagt" skatītāju uzmanību. Tāda ir ģitāristu mentalitāte – būt prožektoru gaismā?

No comment. Mēs to saucām par frontmenu - tas ir, kā tas ir. Kāda tad ir rokšova ideja? Tas, kas to dara, izdara pakalpojumu tam neizteiksmīgajam bailulim.

9. Vai Latvijā ģitāristam ir iespējams nopelnīt iztiku kā mūziķim, ja nespēlē šlāgeri vai citus zaļumballēs, kāzās u.c. pasākumos "ejošos" žanros?

Nekorekti. Roks, protams, nav salonmūzika, bet jautājumā iekļautais apgalvojums neatbilst maniem uzskatiem. Vajag mācēt būt pieprasītam, visam sava vieta.

10. Latvijā ir daudz ģitāristu, kurus tīru sirdi dēvēt par sava aroda profesionāļiem?


Maz, bet pietiek.

11. Pie mums izteiktāks ir vokālistu kults – visi zina populāros dziedātājus, reti kurš zina mūziķus skatuves pusēnā tiem aiz muguras. Nosauc trīs Latvijas ģitāristus, kas, Tavuprāt, ir pelnījuši būt plašāk zināmi savu muzikālo spēju dēļ.

Tas arī ir normāli. Tā ir visā pasaulē, jo balss ir galvenais instruments, bet Latvijā noteikti ir arī ievērības cienīgi instrumentālisti-virtuozi.

12. Kā vispār vērtē mūzikas dažādību Latvijā? Vai, Tavuprāt, no vietējo mākslinieku garadarbiem ir pietiekami daudz kvalitatīvu ierakstu, ar ko apmierināt kārtīgu melomānu ar plašu gaumi?

Latvijā ar mūziku ir savādāk. Pasaulē ģitāras zelta ēra ir beigusies, kopš netiek pārdoti miljons tirāžu albumi, bet šeit ilgi ir bijis informatīvs bads, un redzu daudz talantīgus, pietiekoši fanātiskus jaunus cilvēkus. Priecē. Tomēr, piemēram, absurda situācija (tipiski Latvijai), kad festivālā uzstājas skolnieki, bet savu pedagogu neuzaicina, jo jāmaksā. Konkrēts gadījums, kas raksturo situāciju.


13. Tavs novēlējums topošajiem ģitāristiem!

Nepadoties/nebaidīties/domāt.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)