Banner 980x90

10.Saeimas deputāta amata kandidāti deklarējuši 32,2 miljonu latu parādsaistības

Kopumā 476 nākamās Saeimas deputāta amata kandidāti deklarējuši kopumā 32,2 miljonu latu parādsaistības jeb saņemtos aizdevumus, pārbaudē secinājis Valsts ieņēmumu dienests (VID).
VID pārbaudījis no Centrālās vēlēšanu komisijas saņemto informāciju par 1235 Saeimas deputātu amata kandidātiem, salīdzinot to ar VID datubāzēs pieejamo informāciju, aģentūru LETA informēja VID Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Agnese Grīnberga.

No 185 kandidātiem, kuri ir deklarējuši, ka ir snieguši aizdevumus citām personām šā gada 1.janvārī par kopējo summu 49,5 miljoniem latu, vairāku kandidātu deklarētie ienākumi ir neadekvāti mazi veiktajiem aizdevumiem, piemēram, 14 kandidātu aizdevumu summa vairāk nekā 10 reizes pārsniedz pēdējos trīs gados deklarēto ienākumu summu, secinājis VID.

Savukārt 11 kandidātu aizdevumu summa piecas līdz desmit reizes pārsniedz trīs gados deklarēto ienākumu summu, bet 23 kandidātu aizdevumu summa pārsniedz trīs gados deklarēto ienākumu summu divas līdz piecas reizes.

113 kandidāti ir saņēmuši aizņēmumus 14 miljonu latu apjomā un tajā pašā laikā ir aizdevuši naudas summas arī citām personām - 40,2 miljonus latu, secinājis VID.

Kopumā 69 kandidātiem naudas uzkrājumi un veiktie aizdevumi kopā ir tik lieli, ka šo summu nesedz ne tikai pēdējo trīs gadu laikā saņemtie deklarētie ienākumi, bet arī saņemtie aizņēmumi, konstatēts VID veiktajās pārbaudēs.

VID pārbaudēs secinājis, ka kopumā 559 kandidāti uzrādījuši 18,3 miljonu latu uzkrājumus, no tiem skaidrās naudas uzkrājumi bijuši 6,5 miljoni latu, bet bezskaidrās naudas uzkrājumi - 11,8 miljoni latu.

Skaidrās naudas uzkrājumus ir deklarējuši 375 deputātu kandidāti, maksimālā skaidrās naudas uzkrājumu summa ir 1,18 miljoni latu, no visiem skaidrās naudas uzkrājumus uzrādījušajiem kandidātiem vidēji viens kandidāts "zeķē" ir uzkrājis 17 500 latus.

Arī bezskaidrās naudas uzkrājumus ir deklarējuši 375 kandidāti, maksimālā bezskaidrās naudas summa ir 1,26 miljoni latu, tādējādi vidēji uz vienu kandidātu, kam ir bezskaidrās naudas uzkrājumi, tas veido 31 400 latus.

Vienlaicīgi uzkrājumus gan skaidrā naudā, gan bezskaidrā naudā ir uzrādījis 191 kandidāts par kopumā 11,7 miljoni latu.

Maksimālā kopējo uzkrājumu summa ir 1,3 miljoni latu.

No visiem kandidātiem, kuri ir uzrādījuši gan skaidrās, gan bezskaidrās naudas uzkrājumus, vidēji uz vienu kandidātu deklarēti 61 400 latu uzkrājumi.

Izmantojot tikai VID rīcībā esošo informāciju par deputātu kandidātiem vēl bez CVK informācijas, ar Fizisko personu riska analīzes sistēmas palīdzību VID konstatējis, ka 49 deputātu kandidātiem 2009.gadā izdevumi par aptuveni 10 000 latu pārsnieguši ienākumus.

VID pārstāve informēja, ka 23 kandidātiem VID jau iepriekšējos gados ir veicis nodokļu auditus un papildus maksāšanai budžetā aprēķinājis 2,05 miljonus latu.

Trim kandidātiem tika samazināti deklarētie naudas uzkrājumi par 700 000 latu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)