Banner 980x90

Vai gultas matrači ietekmē miega kvalitāti?

Foto: Pixabay.com / AlexVan
Foto: Pixabay.com / AlexVan
Guļot mēs pavadām trešo daļu no dzīves, tāpēc liela uzmanība jāpievērš gultas matracim, lai miegs būtu pēc iespējas kvalitatīvāks. Kāds ir labs matracis un kāpēc miega kvalitātei ir tik liela nozīme cilvēku dzīvēs? Lasi rakstu un uzzini!

10 fakti par miegu, ko Tu, iespējams, nezināji
Fakti, skaitļi, novērojumi... Kādi tie ir par miegu un sapņiem?
• Cilvēka smadzeņu darbība miegā neapstājas, tā ir gandrīz tikpat aktīva kā esot nomodā.
• Žāvas ir lipīgas! Vidēji 50 % cilvēku, redzot citu žāvājamies, 5 minūšu laikā arī nožāvāsies.
• Mūsdienās aptuveni 70 % cilvēku redz krāsainus sapņus. Tas saistīts ar krāsainās televīzijas parādīšanos.
• Lai pilnvērtīgi izgulētos, nepieciešamas vidēji 7–8 stundas miega.
• Ja sapni redzat vairākas reizes, tas nozīmē, ka prāts Tev cenšas pateikt ko svarīgu.
• Miegs ir svarīgāks nekā ēdiens! Ja bez ēdiena Tu varētu iztikt divas nedēļas, tad bez miega – vidēji 10 dienas.
• Redzēji sapnī kādu, kuru iepriekš neesat redzējis? Mīts! Sapnī Tu vari redzēt tikai tās sejas, kuras iepriekš dzīves laikā esi jau redzējis. 
• Tev paveicies, ja atceries kaut daļu no sapņa! Pamostoties, vidēji 50 % no sapņiem tiek aizmirsti, bet 10 minūtes pēc pamošanās atceries vien 10 % no miegā redzētā.
• Ideāls laiks aizmigšanai ir 10–15 minūtes kopš acu aizvēršanas.
• Aptuveni 40 % no cilvēkiem miegā krāc.
Šie ir tikai daži no faktiem, kas parāda, kāda nozīme ir laikam, ko pavadām miegā.

Kāpēc miegs ir svarīgs?
Miega laikā Jūsu organisms atpūšas un atjaunojas, lai nākamo dienu Jūs varētu uzsākt dzīvespriecīgs un laimīgs. Tam ir būtiska nozīme Jūsu veselībā. Miega trūkums un slikta izgulēšanās to ietekmē vairākos veidos:
• slimības – nepietiekama miega radītās sekas pārsvarā ir medicīniskas. Pastāv risks saslimt ar diabētu, paaugstinātu asinsspiedienu. Tāpat miega trūkums palielina risku rasties epilepsijas lēkmēm un traucēt vairogdziedzera darbībai;
• darbaspējas – reizēm šķiet, ka, mazāk guļot, varēs pagūt izdarīt vairāk, tomēr tā nebūt nav! Kvalitatīvi neizguļoties, ātrāk izsīks spēki, tiks zaudētas koncentrēšanās spējas, kā arī pastāv iespēja kļūt nervozākam;
• svars – neizguļoties var nevēlami pieņemties svarā. Hroniska neizgulēšanās ietekmē ķermeņa spēju uzņemt un pārstrādāt ogļhidrātus, kā arī traucē hormonu darbību, kas ir atbildīgi par Tavu apetīti;
• informācijas uztvere – pētījumi liecina, ka, neveltot pietiekamu laiku miegam, par 50 % tiek apgrūtināts informācijas uztveres, īpaši mācīšanās, process;
• garastāvoklis – neizguļoties nākas saskarties ar biežām garastāvokļu maiņām, līdz ar to pastāv risks saskarties ar depresiju.

Katra paša ziņā ir nepieļaut iepriekš minēto veselības traucējumu rašanos. Ir vairāki faktori, kas ietekmē miega kvalitāti un var pasargāt Tavu veselību. Uzzini, turpinot lasīt!

Kādi faktori ietekmē izgulēšanos?
Miega traucējumi rodas dažādos veidos, gan ārēju faktoru iespaidā, gan ir cilvēku pašu radīti. Galvenais pašu radītais faktors ir slikts vai labs matracis, bet ārējais – ikdienā radītais stress. Lasi un noskaidro, kas vēl ietekmē miega kvalitāti!
Foto: Pixabay.com/ claudioscottFoto: Pixabay.com/ claudioscott


Labs matracis
Lai arī šķiet, ka gultu matrači ir sīkums, tie ir galvenais faktors miega kvalitātei. 
Neērti gultu matrači radīs:
• diskomfortu, kā rezultātā var nākties nakts laikā vairākas reizes mosties;
• sāpes mugurā, kas radīs ne tikai bezmiegu, bet traucēs arī nākamajā dienā paveikt plānoto;
• galvassāpes, kas pavadīs Tevi no pamošanās brīža.
Foto: Lonas.lvFoto: Lonas.lv
Kam jāpievērš uzmanība, izvēloties matraci?
Pirms izvēlēties matraci atceries, ka ikdienā būs jāguļ uz matrača, nevis gultas. Gulta ir tikai papildu priekšmets, dekorācija, lai labs matracis tiktu skaisti pasniegts.
Izvēloties matraci, uzmanība jāpievērš gan Tavām auguma proporcijām, gan matrača veidam, īpaši:
cietībai. Gultu matrači ir dažādi – no ļoti cietiem līdz pārmērīgi mīkstiem. Kļūdains ir uzskats, ka jāizvēlas ciets matracis, jo tas ir veselīgāks mugurkaulam.
     Pārāk ciets matracis ķermeni atbalsta nevienmērīgi, tiek skartas tikai smagākās ķermeņa daļas, līdz ar to tajās rodas paaugstināts spiediens un ķermenī netiek nodrošināta pareiza asinsrite.
     Pārāk mīksts matracis neatbalsta ķermeni vispār, īpaši mugurkaulu. Tā rezultātā rodas tā sauktais guļamtīkla efekts, kas rada sāpes mugurkaulā un izliec to.
ērtībai. Matraci, kas paredzēts Tev, nedrīkst izvēlēties neviens cits, jo labs matracis ir atbilstošs Tavām ķermeņa aprisēm. Apguļoties uz matrača, Tavam mugurkaulam jābūt taisnam, bez jebkāda saspringuma. Ķermenim tajā ir jāieguļ pareizā stāvoklī.
ķermeņa uzbūvei. Gultu matrači ir pieejami vairākos veidos – klasiskie, ar atsperēm vai bez tām, matrači ar dažādas cietības pusēm, ortopēdiskie. Ir svarīgi izvēlēties piemērotāko: 
     • smalkākas miesasbūves cilvēkiem ieteicami mīksti matrači;
     • vidējas ķermeņa uzbūves cilvēkiem ieteicami vidējas cietības matrači;
     • savukārt korpulentiem cilvēkiem – stingrāki gultu matrači, kuru pamatne izveidota no ilgmūžīga un augstas kvalitātes lateksa, kas ir īpaši elastīgi.
Foto: Lonas.lvFoto: Lonas.lv
Stress
Zinātnieki nosaka, ka šis esot viens no galvenajiem miega traucējumu faktoriem, īpaši tad, ja stress ir regulārs.
Stress var tikt saistīts ar:
• darba izraisītajām problēmām, piemēram, ja darba devējs uzdevis pārāk lielu darba apjomu, ko grūti paveikt noteiktajā laikā;
• mācībām, piemēram, eksāmenu laikā; 
• problēmām savstarpējās attiecībās, piemēram, gadījumos, ja ir konflikti ar apkārtējiem.

Lai arī stress nav uzskatāms par slimību, tas ir saistīts gan ar fizioloģiskajām, gan psiholoģiskajām reakcijām, kas ietekmē miega kvalitāti.

Zāles
Miega traucējumus var izraisīt arī medikamentu lietošana, kas paredzēta citu slimību ārstēšanai. Miega traucējumi ir medikamentu blakusparādība. Līdz ko rodas sajūta, ka kādas no lietotajām zālēm traucē kvalitatīvi izgulēties, jāvēršas pie ārsta pēc ieteikumiem. To nevajag pieņemt kā pašsaprotamu efektu!

Krākšana
Līdzcilvēka krākšana liecina ne vien par citas slimības simptomu, bet noteikti liedz arī Tev pilnvērtīgi izgulēties un rada miega traucējumus. Bieži pie krākšanas vainojams obstruktīvs miega apnojas (OMA) sindroms, kas ir medicīniska problēma. Šīs saslimšanas rezultātā miega laikā daļēji tiek nosprostoti elpceļi, kas izraisa skaļu krākšanu, kā arī asinīs pazemina skābekļa daudzumu. 

Troksnis
Miegam traucēt var arī apkārtējie trokšņi – kaimiņi, kuri klausās nakts vidū skaļu mūziku, mašīnu vai rūpnīcu rūkoņa aiz loga u.c. Mājām, īpaši dzīvokļiem, starpsienas mēdz būt plānas. Lai arī pēc nevēlamu trokšņu saklausīšanas var pavisam ātri aizmigt, tas miega kvalitāti ietekmē. Miegs tiek iedalīts vairākās fāzēs, un, ja šīs fāzes tiek dažādu iemeslu dēļ pārtrauktas pirms laika, tās nevar pilnvērtīgi veikt paredzēto funkciju.

Ēdiens
Miegs nebūs pilnvērtīgs, jo organismam ēdiena pārstrādei būs jāpatērē spēki arī tad, ja būsi aizmidzis. Ārsti iesaka ēst ne vēlāk kā 2–3 stundas pirms gulēt iešanas, lai organisms uzņemto pārtiku paspētu sagremot.
Foto: Unsplash.comFoto: Unsplash.com
Lai vakaros labāk iemigtu, ieteicams: 
• pirms gulētiešanas izvēdināt istabu. Miegu būtiski pasliktina arī svaiga gaisa neesamība telpā;
• novietot ziedus telpā. Ja vēlies lieliski izgulēties, novieto telpā vāzi ar rozēm, svaigiem jasmīniem vai lavandas ziediem;
• gultu atvēlēt tikai gulēšanai. Nav ieteicams tajā ne skatīties filmas, ne lasīt grāmatas, ne ēst;
• doties pie miera vienā un tajā pašā laikā. Tas būs kā rituāls Tavam organismam. 
• izdzert tasi tējas. Nav vēlams dzert melno tēju, taču vīgriežu ziedi vai piparmētras nomierinās nervus un palīdzēs atslābt pēc garas dienas.

Atcerieties – galvenais drauds veselībai ir bezmiegs. Tāpēc esiet atbildīgi un rūpējieties par to! Miega uzlabošanai izvēlies kādu no greznajiem un komfortablajiem Lonas.lv matračiem, lai katru nakti Tevi pavadītu salds miegs un dienu varētu iesākt ar smaidu!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)