Banner 980x90

Sestdien Cēsu pils parkā -Vestsaidas stāsta brīvdabas iestudējums

Rīga, 31.jūl., LETA. Sestdien, 3.augustā, plkst.21 Cēsu pils parkā gaidāma šīs vasaras Cēsu Mākslas festivāla kulminācija - amerikāņu komponista Leonarda Bernsteina mūzikla "Vestsaidas stāsts" iestudējums Viestura Kairiša režijā, aģentūru LETA informēja Cēsu Mākslas festivāla sabiedrisko attiecību vadītāja Egija Saļņikova.

Galvenās lomas izpildīs mūziklu solisti - Endrū Bidlaks un Vanesa Bekera no ASV, Sigalita Feiga no Izraēlas. Cēsu iestudējumā dzirdēsim arī pašmāju solistus - Daumantu Kalniņu un Rihardu Mačanovski, jauniešu kori "Kamēr..." un Liepājas simfonisko orķestri diriģenta Andra Pogas vadībā.

Mūzikls "Vestsaidas stāsts" ("The West Side Story", 1957) ir kontrastiem un raksturiem bagātākais Bernsteina mūzikls, iespējams, pats populārākais un iestudētākais šāda veida darbs ASV mūziklu vēsturē.

"Vestsaidas stāsta" sižeta attīstība ir līdzīga Viljama Šekspīra lugai "Romeo un Džuljeta", taču Bernsteina varoņi mīt 20.gadsimta Amerikā - urbanizētā un dinamiskā pasaulē, kurā tomēr iespējama dziļa, spēcīga, tīra mīlestība. Stāsta centrā ir divas gangsteru bandas un to domstarpības 20.gadsimta vidū Ņujorkā. Vienas bandas vadoņa labākais draugs Tonijs sastopas ar konkurējošās puertorikāņu bandītu grupas vadoņa māsu Mariju, un abi iemīlas. Vardarbības gaisotnē modusies mīlestība nav iespējama. Izrādes beigās tomēr dominē mīlestības, ne asiņu krāsa, mūzikla sižetu atstāstīja Saļņikova.

"Vestsaidas stāsta" iestudējums Cēsu mākslas festivālā būs oriģinālvalodā. Galvenās lomas atveidos aicināti solisti ar milzu pieredzi un spožām prasmēm mūziklu jomā: Marija - Vanesa Bekera, Tonijs - Endrū Bidlaks, Anita - Sigalita Feiga.

Amerikāņu soprāns Bekera, kas pirms dažiem gadiem beigusi Losandželosas operas prestižo Jauno mākslinieku programmu, izpelnījusies atzinību par savu "drosmīgo un spožo" izpildījumu ("Opera News") un "harizmātisko un izteiksmīgo" skatuves tēlu ("San Francisco Chronicle").

Pēc ļoti veiksmīgas Marijas lomas debijas Glimmerglāsas festivālā pagājušajā vasarā 2018./19.gada sezonu dziedātāja uzsāka Kanzassitijas Liriskajā operā, kur dziedāja Mariju Frančeskas Cambello iestudētajā "Vestsaidas stāstā". Raksturota kā "izrādes enkurs", kas spēj pakāpties līdz "nepārspējamai emocionalitātei", Bekerra turpināja dziedāt Mariju arī Atlantas operā.

Žurnāls "Opera News" pirms dažiem gadiem amerikāņu tenoru Bidlaku iekļāva savā izcilāko jauno mākslinieku topā. Pagājušo sezonu viņš uzsāka Kanzassitijas Liriskajā operā, debitējot Tonija lomā "Vestsaidas stāsta" uzvedumā, pēc tam viņš viesojās Atlantas operā, Kalgari operā, Arizonas operā, Čikāgas operteātrī un Ņujorkas Pilsētas operā.

Feiga ir dziedātāja no Izraēlas, kura pašlaik dzīvo Berlīnē. Viņas nozīmīgākās lomas ir Anita "Vestsaidas stāstā" un Lūsija "Džekilā un Haidā" Bolcāno Teatro Communale Itālijā, kā arī Nr. 9 Franča Vitenbrinka mūziklā "Sekretāres" Berlīnes Šillera teātrī. Kopš 2008.gada Feiga ir viesmāksliniece Berlīnes Komiskajā operā. 2013.gadā viņa dziedāja Anitu Koska iestudētajā "Vestsaidas stāsta" interpretācijā; izrāde joprojām ir repertuārā.

Pārējās lomās izpildīs latviešu solisti: Kalniņš, Mačinovskis, Ansis Bētiņš, Jēkabs Okonovs, Patriks Kārlis Stepe, Arvis Pakalns, Kristaps Moločenko, Jēkabs Krists Kalniņš, Rūta Dūduma, Konsuela - Silvija Sūna, Dārta Liepina, Ivo Martinsons, Terēze Gretere.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)