Banner 980x90

Sadursme uz ceļa ar meža dzīvniekiem – kā no tās izvairīties

Daļa no negadījumiem uz ceļa bieži vien saistīti ne tikai ar divu auto sadursmēm, bet arī automobiļu sadursmēm ar savvaļas dzīvniekiem jeb meža zvēriem. Lai gan pavasarī laiks kļūst gaišāks un dzīvnieki ceļa malās saskatāmi daudz labāk, šajā sezonā dzīvnieki bieži vien ir arī daudz aktīvāki. Kā izvairīties no sadursmes ar meža dzīvniekiem vai ko darīt, ja tāda notikusi, stāsta apdrošināšanas portāls Manapolise.lv.

Ievēro ceļa zīmes
Pēc Valsts policijas Vidzemes reģionālās pārvaldes datiem vien 2020. gada pirmajā nedēļā Vidzemē notikuši 19 negadījumi, kuros iesaistīti meža dzīvnieki un tajos cietuši četri cilvēki. Šie dati ir tikai par Vidzemi, kas nozīmē, ka visā Latvijā negadījumu skaits ir daudz lielāks.

Lai brīdinātu cilvēkus par sadursmes iespējām, dažviet Latvijā ceļa malās izvietotas zīmes "savvaļas dzīvnieki" – briedis, kurš atrodas sarkanā trijstūrī. Šīs zīmes norāda uz pastiprināta riska zonu, kur jau notikušas vairākas sadursmes ar meža zvēriem. Visbiežāk tās novietotas starp lieliem laukiem, kur abās pusēs ir meža masīvi, vai vietās, kur lauks pāriet mežā. Ieraugot šādu ceļa zīmi, ieteicams samazināt ātrumu un kārtīgi uzraudzīt, kas notiek apkārt. Noteikti parūpējieties par sava auto apgaismojumu, regulāri pārbaudot lukturus, jo tieši tie palīdzēs savlaicīgi ieraudzīt potenciālo apdraudējumu. 


Iepazīsti dzīvnieku uzvedību un savu apkārtni
Ja ceļa malā ieraugāt jebkādu meža dzīvnieku, ir vērts apstāties un paskatīties, kāda ir četrkājainā reakcija. Iespējams, tas tikai vēlas pāriet pāri ceļam vai doties atpakaļ mežā. Esiet pacietīgi, tādējādi pasargājot sevi no negadījumiem. Tāpat ir vērts atcerēties, ka aļņi bieži uzturas vienatnē, bet, piemēram, meža cūkas un stirnas ir bara dzīvnieki. Ja ieraugāt tikai vienu dzīvnieku, esat uzmanīgi un gatavi tam, ka jebkurā brīdī var parādīties vēl kāds.

Tā kā dzīvnieku migrācija ir neparedzama, īpašu uzmanību vērts pievērst ceļiem, kuru malā uzstādīta īpašā ceļa zīme. Uzmanieties arī gadījumos, kad ceļa malas aizaugušas ar zāli un nav caurredzamas – no tām jebkurā brīdī var izlēkt meža dzīvnieks. Papildu interese par ceļiem dzīvniekiem rodas ziemā, jo sala laikā uz tiem tiek kaisīta sāls, kas ir ļoti svarīga dzīvnieku uzturā. Tas rada papildu riskus autobraucējam.

Protams, vienmēr nepieciešams reālistiski izvērtēt situāciju. Ja no sadursmes izvairīties nekādi nav iespējams un dzīvnieks ir neliels, piemēram, bebrs, zaķis vai lapsa, vienmēr izvēlēties savu dzīvību kā galveno vērtību. 

Pasargājiet sevi no finansiālajiem zaudējumiem
Sadursme ar dzīvniekiem autobraucējam var radīt finansiālus zaudējumus sākot no dažiem simtiem līdz pat vairākiem tūkstošiem eiro. Lai pasargātu sevi no šiem izdevumiem, ir vērts aizdomāties par apdrošināšanas polises iegādi. Diemžēl obligātā automobiļu apdrošināšanas polise OCTA šādus zaudējumus nesedz, bet to dara brīvprātīgā KASKO polise.

KASKO polise pasargā arī no citiem riskiem – auto zādzības, dabas stihijām un uguns nelaimes. Tāpat KASKO polisē iespējams iekļaut arī vadītāja un pasažieru apdrošināšanu, kā arī atslēgu nozaudēšanu vai nepareizas degvielas uzpildīšanu. Polises cena atkarīgā no jūsu vēlmēm un segumu daudzuma, kā arī no pašriska jeb kādu summu nelaimes gadījumā segsiet pats no sava maciņa. Jo zemāks pašrisks, jo polise dārgāka.

Jāņem vērā, ka KASKO apdrošināšana nav pieejama spēkratiem, kuri vecāki par 20 gadiem jeb uz 2020. gadu – tie, kuru izlaidums ir pirms 2000. gada.

Valsts policija atgādina: ja noticis ceļu satiksmes negadījums, kurā iesaistīts dzīvnieks, par to obligāti jāinformē Valsts policija, zvanot pa tālruni 110. Tas jādara neatkarīgi no tā, vai dzīvnieks ir notriekts vai aizbēdzis, un policija sniegs tālāku informāciju, kā rīkoties konkrētajā situācijā. Kā arī jāatceras, ka nebūs iespējams iegūt KASKO atlīdzību par auto bojājumiem, ko nodarījusi sadursme ar dzīvnieku, ja nebūs veikts zvans policijai no notikuma vietas.

Uz ceļa gadās visādi, bet pats galvenais esiet moži, sekojiet ceļu satiksies noteikumiem un brauciet tik droši un pārdomāti, cik iespējams!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)