Banner 980x90

Pavasara noskaņa telpās, izvēloties jaunus istabaugus

"Nevajag noskumt, ja istabaugi uz pavasara pusi zaudējuši sākotnējo lapu nokrāsu un izskatu - tās kļuvušas mazākas vai izbalējušas," stāsta ainavu dizainere Margarita Aleksejeva.

"Pie vainas - gaismas trūkums ziemas mēnešos. Tāpēc uz pavasara pusi jo īpaši jācenšas augiem nodrošināt pietiekamu apgaismojumu, novietojot tuvāk logam, apkopjot lapas ar mitru lupatiņu vai dušu. Tikai jāatceras, ka daži augi jāsargā no tiešiem saules stariem. Zaļajiem draugiem kaitē arī caurvējš un cigarešu dūmi."

Cik daudz gaismas nepieciešams?
Augiem, kam ir balti zaļas lapiņas, nepieciešams vairāk gaismas nekā tiem, kam lapas ir koši zaļas. Arī ziedoši augi pieprasa vairāk gaismas nekā tikai zaļojoši. Visizturīgākās pret gaismas trūkumu – aspidistra (mājas svētība) un spatifīla.

Nepieciešamais gaismas minimums izturīgiem augiem ir aptuveni 3000 lx (luksi – apgaismojuma mērvienība). Caur tīru logu vasaras laikā augs, kas novietots uz palodzes, var saņemt 2500 lx, bet attālāk no loga gaismas daudzums strauji samazinās, sasniedzot tikai 350 lx.

Tāpēc, ja gaismas ir par maz, ieteicams izmantot speciālās fitospuldzes – zaļā gaisma stimulē augu augšanu uz augšu, dzeltenā – uz sāniem.

Nav nepieciešams nomainīt visas spuldzes telpā, pietiks, ja līdzās augiem būs viena galda lampa vai stāvlampa ar fito spuldzi.

Kā un cik bieži laistīt?
No diviem ļaunumiem labāka ir iekaltēšana, nevis pārliešana. Pārliešana īpaši kaitīga ziemas periodā, kad ir apkures sezona, jo tad auga saknes var sākt pūt. Piesardzīgs risinājums ir dubultpods - parastais ar caurumiņiem, kas ielikts dekoratīvajā. Tad liekajam ūdenim ir notece. Vasarā vēlams laistīt katru dienu, ziemā - ik pēc divām trim dienām. Ja neesi čakls laistītājs, augs jāstāda lielākā podā, tā apakšpusē jāieber keramzīts, bet augšpusē jāpārsedz ar gliemežvākiem vai granti, lai ūdens lēnāk iztvaiko.

Kur novietot?
Dzīvokļos augus labāk novietot grupās, jo tad tiem vieglāk cīnīties pret sausumu un saimniecei vieglāk aprasināt visus kopā. Vislabāk grupēt nevis pēc izskata, bet pēc nepieciešamajiem augšanas apstākļiem - sausumizturīgos kopā ar kaktusiem, bet mitrummīļus vienkopus. Tradicionāli istabaugus var novietot rindā uz palodzēm, bet līdzās - uz apkures radiatoriem trauku ar ūdeni. Tāpat grupās augus var izvietot arī uz speciāliem puķu plauktiem vai paliktņiem, kur tos vieglāk apsmidzināt ar ūdeni vai līdzās novietot ūdens trauku.

Plašākās telpās augu kompozīciju var veidot salas veidā, centrā novietojot lielāku augu, piemēram, monsteru, bet apkārt izkārtojot zemākus augus ar interesantu lapotni. Lai iegūtu iespaidīga izmēra augu, to laikā no pavasara līdz rudenim nepieciešams bagātīgi mēslot un regulāri tīrīt lapas ar mīkstu, mitru lupatiņu, lai augs varētu brīvi elpot.

Cits veids, kā novietot augus, - ielokā ap atpūtas grupu vai pie loga. Te labi iederēsies fikusi, kam ir ļoti dažādu formu un nokrāsu lapotnes, ko iespējams formēt apgriežot, turklāt tie attīra gaisu telpā. Jāatceras tikai, ka fikusi ik dienas jāaprasina ar ūdeni.

Vēl viena iespēja - augus iekarināt starp griestiem un grīdu vai veidot zaļojošu sienu. Šim nolūkam var izmantot liānveidīgos augus - tiem ik pa brīdim jānodrošina silta duša un papildu apgaismojums gada tumšākajā sezonā.

Kur iegādāties, 
kā izvēlēties?
Ja nu tomēr ziemas sezonā augs tik ļoti cietis, ka nav iespējams to atveseļot vienkāršiem līdzekļiem, var iegādāties jaunu. Istabaugus labāk pirkt ziedu veikalos, bet ne lielveikalos - tajos iegādātie ātrāk nonīkst, jo pieraduši pie papildu mēslojuma, kas palīdz izturēt tālo ceļu no svešajām zemēm un izskatīties svaigi.

Dzīvoklim vislabāk izraudzīties tos, kam ir gaļīgas lapas vai stublāji. Tie labāk pacieš sausu gaisu, un tos vajadzēs retāk laistīt. Ieteicamas dracēnas, palmas - hrizalidokarps (zeltaugļu palma), fikusi, liānas. Ja augu vēlāk pārstāda mājas podā, to izskalo ar vārošu ūdeni, īpaši, ja tas jau ticis lietots.

Raksts publicēts sadarbībā ar laikrakstu
 src=

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)