Banner 980x90

Par godu Latvijas simtgadei Valmiermuižas pils parkā stādīs 100 sārtas un baltas rozes

Valmiera24.lv
Valmiera24.lv
Kā grezna dāvana Latvijas simtgadē, Meža dienu ietvaros, sestdien, 24.septembrī, Valmiermuižas pils parkā iestādīs 100 sārtus un baltus rožu krūmus. Rozes Latvijas karoga krāsās pils parkā stādītas, lai atjaunotu vēsturisko puķu dobi, kas savulaik ir bijusi šī parka rota, pilsētas informācijas portālu Valmiera24.lv informē Burtnieku novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Arita Rudzīte.

Burtnieku novada pašvaldība Latvijas Pašvaldību savienības organizētajās Meža dienās piedalījusies jau vairakkārt. Šī projekta ietvaros, atjaunota gan ozolu aleja Burtnieku pagastā, gan vēsturiskie liepu alejas stādījumi Burtnieku parkā. Lai turpinātu novada vēsturisko parku sakopšanas darbus un atjaunotu šo parku kultūrvēsturisko vērtību, šoreiz košākas padarīts Valmiermuižas pils parks.

Valmiermuižas pils parkā izveidos rožu krūmus stādījumus, atgriežot parkam tā zudušo elementu – puķu dobi –, kas Valmiermuižas pils medību rezidences dārzā atradusies 18.gadsimtā. Plānots, ka divu gadu laikā rožu stādījumi varētu pietiekami sakuplot, lai pilnā krāšņumā priecētu parka apmeklētājus 2018.gadā, kad Latvija svinēs savu simto dzimšanas dienu.

Vienlaikus sārtie un baltie rožu stādījumi būs veltījums Valmiermuižas kādreizējai saimniecei un īpašniecei ģenerālienei Magdalēnai Elizabetei fon Hallartei (1683 – 1753). Viņa bija pirmā sieviete, kas būtiski ietekmējusi ne vien latviešu, bet arī Eiropas vēstures likteņus. 

Viņas atbalsts bija izšķirošs pirmās latviešu garīgās atmodas (1739) nodrošināšanā, kā rezultātā latviešu sabiedrība mainījās un likti pamati vēlākās nācijas un valsts izveidei. Ar  M.E.fon Hallartes rūpēm, izveidots pirmais latviešu skolotāju seminārs un pirmā latviešu organizācija – brāļu draudze. Pateicoties brāļu draudžu darbībai un M.E.fon Hallartes ieguldījumam 18.gadsimta beigās Vidzemes latvieši un igauņi kļuva par visizglītotākajiem zemniekiem tā laika Eiropā.

Sestdien plkst.12.00, kad Valmiermuižas pils parkā norisināsies Miķeļdienas svinības ar tradīciju meistardarbnīcām un tirdziņu "Ar Gardu Muti Valmiermuižā", rozes parkā stādīs Burtnieku novada pašvaldības, Valmiermuižas kultūras biedrības talcinieki un citi čakli novada ļaudis.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)