Banner 980x90

Martā ēku energosertifikātus jāsāk reģistrēt Būvniecības informācijas sistēmā

Foto: Pilseta24.lv
Foto: Pilseta24.lv

No šā gada 21.marta ēku energosertifikāti būs jāreģistrē Būvniecības informācijas sistēmā (BIS), aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Ministrijā uzsver, ka tikai šādi reģistrētiem energosertifikātiem būs juridisks spēks.

BIS ir izveidota īpaša funkcionalitāte ēku energosertifikātu reģistra nodrošināšanai. Lai neatkarīgs eksperts varētu pilnvērtīgi strādāt ēku energosertifikātu reģistrā, t.i., sagatavot un izdot energoefektivitātes dokumentus, viņam ir nepieciešams drošs elektroniskais paraksts ar laika zīmogu (e-paraksts) un viedkaršu lasītājs. Lai sāktu darbu BIS vidē, neatkarīgajam ekspertam ir jāautorizējas BIS tīmekļa vietnē, izmantojot portāla "Latvija.lv" autorizācijas rīku - Latvijā populārākās internetbankas vai eID karti.

BIS var reģistrēt arī ēku energosertifikātus, kas izsniegti līdz 2016.gada 21.martam.

EM skaidroja, ka noteikumi par ēku energosertifikāciju nosaka ēku energosertifikācijas kārtību, ēkas energoefektivitātes sertifikāta un ēkas pagaidu energosertifikāta paraugus, ēku energoefektivitātes salīdzinošo vērtēšanas un klasificēšanas sistēmu, kā arī energoefektivitātes prasības un augstas efektivitātes sistēmu izmantošanas prasības gandrīz nulles enerģijas ēkām u.c. kārtību.

Noteikumi paredz dzīvojamās un nedzīvojamās ēkas sadalīt klasēs no "A" līdz "F" atkarībā no ēku energoefektivitātes rādītāja, attiecīgi "A" un "B" klases ēkas atbilst paaugstinātas energoefektivitātes klasēm, bet "C", "D", "E" un "F" klase atbilst pamata energoefektivitātes klasēm. Noteikumos noteiktas prasības arī gandrīz nulles enerģijas ēkām.

Noteikumi nosaka, ka neatkarīgi eksperti izsniegtos ēku energosertifikātus un ēku pagaidu energosertifikātus reģistrē ēku energosertifikātu reģistrā, ko uztur EM. Ēku energosertifikātu reģistrs izveidots BIS.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)