Banner 980x90

Līgatnes novada vadītājs: Birokrātija liek šķēršļus investoriem attīstīt uzņēmējdarbību Latvijā

Rīga, 1.apr., LETA. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces rīkojums, ar kuru tiek apturēta lokālplānojuma darbība teritorijai Līgatnē, Ainavu ielā 2, ir spilgts piemērs tam, kā birokrātija liek šķēršļus investoriem attīstīt uzņēmējdarbību Latvijā, aģentūrai LETA teica Līgatnes novada domes priekšsēdētājs Ainārs Šteins.

Viņš atzīst, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija VARAM ir rīkojusies atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, bet no veselā saprāta viedokļa, tā ir likusi šķēršļus uzņēmējdarbības attīstībai.

"Vairāk nekā divus gadus pašvaldība ieguldīja lielu darbu, lai savā teritorijā veicinātu un radītu labvēlīgu vidi uzņēmējdarbības attīstībai, taču neapstiprinātā pašvaldības ilgtspējīgas attīstības stratēģija ir galvenais iemesls, kāpēc VARAM ir apturējis lokālplānojuma darbību teritorijai Līgatnē, Ainavu ielā 2," stāsta Šteins.

Līgatnē, Ainavu ielā 2 atrodas bijušās Līgatnes papīrfabrikas attīrīšanas iekārtas, kuru būvniecība tika sākta pagājušā gadsimta 80.gados, bet netika pabeigta. Teritorija ir degradēta un Latvijas investori, kas 99% procentus no produkcijas eksportē, šajā vietā vēlējās izveidot ogulāju dārzu un uzbūvēt ražotni, radot 30-50 jaunas darba vietas, stāsta Šteins.

Pašvaldības vadītājs uzskata, ka ir nelietderīgi ieguldīt pašvaldības finansējumu ilgtermiņa dokumentu izstrādē, jo patlaban pašvaldībām nav tādu finanšu instrumentu, lai šos ilgtermiņa plānus varētu īstenot dzīvē. Turklāt patlaban pasaulē neviens neko neplāno ilgākam laika posmam par 5-7 gadiem.

Šteins pauž cerību, ka pašvaldībai izdosies sakārtot dokumentāciju un uzņēmēji varēs šo ideju īstenot Līgatnē.

Kā ziņots, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) ir parakstījis rīkojumu, ar kuru tiek apturēta lokālplānojuma darbība teritorijai Līgatnē, Ainavu ielā 2.

Izskatot teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmā pieejamo lokālplānojuma dokumentāciju, VARAM konstatējusi, ka pašvaldībai nav spēkā esoša vietējās pašvaldības ilgtspējīgas attīstības stratēģija.

Tas nozīmē, ka ar minēto lokālplānojumu varēja tikai detalizēt Līgatnes novada teritorijas plānojumā 2012.-2023.gadam noteikto funkcionālo zonējumu, apbūves parametrus un izmantošanas aprobežojumus.

Tomēr VARAM konstatēja, ka 18.janvārī domes pieņemtais lokālplānojums maina pašvaldības plānojumā noteikto savrupmāju apbūves teritoriju un meža teritoriju uz rūpnieciskās apbūves teritoriju un lauksaimniecības teritoriju. Tas darīts ar mērķi konkrētajā teritorijā izvietot ražošanas uzņēmumu ar veikala un muzeja telpām, neņemot vērā Teritorijas attīstības plānošanas likuma nosacījumu.

Vienlaikus konstatēti arī lokālplānojuma izstrādes procedūras pārkāpumi, proti, nav ievēroti Ministru kabineta noteikumos noteiktie lēmumu un paziņojumu publicēšanas termiņi.

"Kā vairākkārt atzinusi Satversmes tiesa, lai teritorijas plānojums būtu tiesisks, tam, pirmkārt, jāatbilst normatīvajiem aktiem un, otrkārt, jābūt noteiktā kārtībā izstrādātam un apstiprinātam," norāda VARAM.

Vienlaikus ministrija piebilst, ka Līgatnes pašvaldība ir vienīgā, kurai pēc novadu izveidošanas 2009.gadā nav izstrādāta pašvaldības ilgtspējīgas attīstības stratēģija.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)