Banner 980x90

Līgatnē notiks Lieldienu ripas spēle 

Foto: Ieva Lūka/ LETA
Foto: Ieva Lūka/ LETA
Svētdien, 27.martā Līgatnē notiks Latvijas čempionāts Lieldienu ripas spēlē, pilsētas informācija sportālu Cesis24.lv informē Līgatnes Tūrisma informācijas centrs.

Latvijā visos novados jau izsenis ir pazīstama Lieldienu ripas spēle. Šī spēle ir rituāls, kuru spēlē tikai Lieldienu laikā. Līdzīgas rituālās spēles ar bumbu vai ripu ir pazīstamas arī citu pasaules tautu kultūrās. Koka ripa, kura tiek izmantota spēlei, ir apaļa, kā pati Saule, bet spēles laukums simboliski attaino debesjumu. Dzenot ripu, mēs simboliski palīdzam Saulei kāpt Debesu kalnā. Ripa tiek gatavota no cieta apaļkoka plaukstas garuma diametrā. Ripas spēle ir spēlēta gan uz lielceļa, lauka, vai pļavas. Vīri sadalās divās komandās, katram rokā ir mekšķe ( runga 120 - 150 cm garumā un cirvja kāta resnumā, apakšējais gals var būt plakans), ar kuru dzīt vai apturēt ripu. Spēle sākas lauka vidū, kur vienas komandas spēlētājs sviež ripu un ļauj tai ripot tālu uz priekšu, savukārt pretinieku komandas vīri ar mekšķēm cenšas ripu apturēt un met atkal atpakaļ. Tā spēlē, līdz ripa nonāk lauka malā. Tad spēli atsāk no jauna lauka vidū.

Ripas spēle aprakstīta arī Jāņa Jaunsudrabiņa " Baltajā grāmatā": " Jau Vasaras svētku sestdienā mēs tā paklusām iemēģinājām roku. Knaukš! Knaukš! Gāja labi. Bet īstā ripošana sākās tikai svētkos pašos pēc baznīcas laika. Bez iepriekšējas sazināšanās, bez kādas aicināšanas tad saradās tik daudz zēnu kopā, ka keijas vien slaistījās pa gaisu. Mēs izdalījāmies divos vienādos pulkos un tad sākām."

Protams vīriešu rituāls nevar būt pilnīgs, ja tajā netiek iejaukta sievišķā enerģija. Sievietes spēlē piedalās ar savu līdzi jušanu, spiegšanu un gavilēšanu. Tā ir vieta, kur puišiem parādīt savu spēku un meitām noskatīt vīru.

No 2007.gada Ripas spēles entuziasti ik gadu rīko Latvijas čempionātu ripas spēlē. Iepriekšējos gadus ripa ir dzīta gan Rīgā, gan Ropažos. Šogad čempionāts ir atceļojis uz Līgatni. Šī gada čempionātā piedalās komandas: Imantas kiligunda (Rīga), Kangaru Purvaiņi (Ropaži), Brīvnieku lūši (Madona), Vilkači (Rīga) un Kāpēc nē? ( Līgatne). Spēļu sākums plkst.13.00 Lejaslīgatnē pie kultūras nama.

Līgatnē spēlētājus un līdzjutējus uzmundrinās Klints ģimene ar dūdu un bungu spēli.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)