Banner 980x90

Cēsu Vēstures un Mākslas muzejā atklās izstādi "Kurzemes albums"

Valmiera, 8.jūn., LETA. Šodien plkst.16 Cēsu Vēstures un Mākslas muzejā notiks izstādes "Kurzemes albums" atklāšana, piedaloties arī mākslas zinātniece Edvardai Šmitei, aģentūru LETA informēja Cēsu novada domes pārstāvis Aleksandrs Abramovs.

"Kurzemes albums" ir izpētes laikā tapis apzīmējums 18.gadsimta beigu - 19.gadsimta pirmās puses attēlu kolekcijai, kopskaitā 90 zīmējumiem, siluetgriezumiem un fotogrāfijai. Attēli reiz piederējuši Kurzemē mitušajai Groškes-Ekses-Kleinu dzimtai vairākās paaudzēs, un ir saglabājušies cauri gadsimtiem. Šobrīd tā ir unikāla liecība par piemiņas albumu tradīcijas transformāciju 18.gadsimta beigās un 19.gadsimta pirmajā pusē.

"Kurzemes albums" izceļ ikdienišķo un šķietami necilo, amatierisko attēlu potenciālu kultūras studijās un, pateicoties to unikālajai spējai sniegt ieskatu cita laikmeta ikdienas dzīvē, šobrīd ir Zuzānu ģimenes kolekcijas lepnums. Izstādē Cēsu pilī skatāma daļa no "Kurzemes albuma" attēliem, Johana Frīdriha Rozenbergera zīmējums "Tukuma tirgus laukums 1832.gada augustā" no Tukuma muzeja kolekcijas, kā arī piemiņas albumi no Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Retumu nodaļas kolekcijas.

Izstādi papildina izdevniecības "Neputns" grāmata "Kurzemes albums. Laikmeta portrets 18.gadsimta beigu - 19.gadsimta pirmās puses piemiņas albuma attēlos". Tajā reproducēti visi 90 "Kurzemes albuma" attēli un līdz šim atrastie attēlu inspirāciju pirmavoti, kā arī Edvardas Šmites, Aijas Taimiņas, Denisa Hanova, Paula Daijas un Baibas Vanagas teksti gan par Groškes-Ekses-Kleinu dzimtu, gan 18.gadsimta beigu - 19.gadsimta ikdienu Baltijas teritorijā.

Izstāde apskatāma līdz būs skatāma līdz 16.jūlijam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)