Banner 980x90

Cēsu Kosmosa izziņas centra metu konkursa rezultāti varētu būt zināmi novembra sākumā

Valmiera, 19.okt., LETA. Cēsu Kosmosa izziņas centra metru konkursā iesniegti desmit darbi un rezultāti varētu būt zināmi novembra sākumā, aģentūru LETA informēja Cēsu novada pašvaldības pārstāvis Kārlis Pots.

Konkursa pieteikumus izvērtēs žūrijas komisija, kuras sastāvā darbojas gan pašvaldības pārstāvji, gan nozares profesionāļi – praktizējoši arhitekti, darbus vērtējot pēc to oriģinalitātes, ēkas energoefektivitātes risinājumu un arhitektoniski telpiskās kvalitātes, būves plānojuma un funkcionalitātes, ēkas tālākās attīstības, paplašināšanas iespējamības, kā arī transporta un gājēju organizācijas risinājumiem un meta realizācijas kopējām izmaksām, tai skaitā būvprojekta izstrādes, autoruzraudzības un būvniecības.

Cēsu novada pašvaldības Attīstības nodaļas vadītāja Laine Madelāne aģentūrai LETA jau iepriekš izteica pieņēmumu, ka Cēsu Kosmosa izziņas centra izveide Cīrulīšu ielā 63 varētu izmaksās 6 līdz 7 miljonus eiro.

Šobrīd tehniskā projekta izstrādei valsts piešķīrusi 35 000 eiro, bet kopējās projekta izmaksas tiks segtas gan no pašvaldības līdzekļiem, gan piesaistot struktūrfondu finansējumu.

Kosmosa izziņas centrs plānots kā kaut kas līdzīgs "Ahhaa" zinātnes centram Tartu, Igaunijā, taču, kā vēsta nosaukums, tas tiks veltīts kosmosa tematikai un dabas zinātnes tur tiks apskatītas caur kosmosa prizmu. Plānots, ka centrs varētu konkurēt Skandināvijas līmenī, piesaistot apmeklētājus ne tikai no Latvijas un tās kaimiņvalstīm, bet arī no turienes, apgalvoja Madelāne.

Tāpat iecerēts, ka centrā varētu darboties vietējais "Zinoo" centrs, kas līdz ar tā atvēršanu beigs savu darbību. Kosmosa centrs būšot "Zinoo" turpinājums, skaidroja Madelāne.

"Zinoo" centrus veido "Latvijas zinātnes centru apvienība", kas ir noformēta kā biedrība, kuras vienīgā amatpersona ir Cēsu domes deputāts Pauls Irbins (V). Pēdējos gados biedrība ir strādājusi ar aptuveni pusmiljona eiro apgrozījumu, bet 2015.gadā tās ienākumi pārsniedza izdevumus par 74 000 eiro, savukārt pērn izdevumi pārsniedza ieņēmumus par 68 000 eiro.

Pašvaldības informācija liecina, ka pēdējo piecu gadu laikā Cēsīs esošā zinātnes centra "Zinoo" apmeklējums gandrīz trīskāršojies no 18 531 apmeklētājiem 2012.gadā līdz 50 706 pērn.

Cēsu Kosmosa izziņas centrs durvis varētu vērt ne ātrāk kā 2020.gadā, pieļāva Madelāne.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)