Banner 980x90

Cēsu Kosmosa centra metu konkursā uzvar SIA "Acitektura" projekts

Valmiera, 9.nov., LETA. Pirmo vietu un 10 000 eiro godalgu Cēsu kosmosa izziņas centra metu konkursā ieguvis SIA "Acitektura" izstrādātais projekts, vēsta Cēsu novada pašvaldības informācija.

Žūrija uzvarējušo darbu raksturo kā rūpīgi un kvalitatīvi izstrādātu, ar vienkāršu un elegantu, taču arī efektīgu ārējo veidolu, un pieļauj iespēju, ka pēc līdzīga arhitektoniskā paņēmiena varētu pārbūvēt arī citas "Cīrulīšu" teritorijas vēsturiskās ēkas.

"Šis Cēsīm ir nozīmīgs objekts, lai piesaistītu vairāk viesu ārpus ierastās tūrisma sezonas. Tas ir arī būtisks solis "Cīrulīšu" teritorijas atdzīvināšanā – tur esošās un topošās dabas takas, tuvumā esošās atpūtas bāzes "Žagarkalns" un "Ozolkalns", kā arī kamieļu parks "Rakši" kopā ar kosmosa izziņas centru veidotu vienotu atpūtas kompleksu, kuru apmeklēt ģimenēm," norāda Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs.

2.vietu un 5000 eiro apbalvojumu ieguva SIA "Arplan" piedāvājums, bet 3.vietu un 3000 eiro godalgu ieguva SIA "Made arhitekti" darbs.

Kopumā konkursā tika iesniegti 10 piedāvājumi.

Projekta mērķis ir izveidot interaktīvu starptautiska līmeņa zinātnes un atpūtas centru, kas piedāvā izziņas un izklaides iespējas vismaz divu pilnu dienu garumā un ko gadā apmeklē vismaz 100 000 apmeklētāju. Tā mērķauditorija ir ieplānota kā ģimenes ar bērniem no Latvijas un Baltijas, Skandināvijas un Austrumeiropas, kas gatavi Cēsīs pavadīt vairākas dienas. Tāpat centrs būs paredzēts arī skolēnu grupām no visas Baltijas, kas centru apmeklētu mācību ekskursijās, un korporatīvajam tūrismam - komandas saliedēšanas, semināru, nometņu, apmācību u.c. aktivitātēm.

SIA "Acitektura" pērno gadu pabeidza ar 24 497 eiro lieliem zaudējumiem un apgrozījumu 154 829 eiro apmērā. Jēkabpilī reģistrētajā uzņēmumā strādā viens darbinieks. Tā īpašnieks ir Ainārs Cikanovičs.

Cēsu novada pašvaldības Attīstības nodaļas vadītāja Laine Madelāne aģentūrai LETA jau iepriekš izteica pieņēmumu, ka Cēsu Kosmosa izziņas centra izveide Cīrulīšu ielā 63 varētu izmaksās 6 līdz 7 miljonus eiro.

Šobrīd tehniskā projekta izstrādei valsts piešķīrusi 35 000 eiro, bet kopējās projekta izmaksas tiks segtas gan no pašvaldības līdzekļiem, gan piesaistot struktūrfondu finansējumu.

Kosmosa izziņas centrs plānots kā kaut kas līdzīgs "Ahhaa" zinātnes centram Tartu, Igaunijā, taču, kā vēsta nosaukums, tas tiks veltīts kosmosa tematikai un dabas zinātnes tur tiks apskatītas caur kosmosa prizmu. Plānots, ka centrs varētu konkurēt Skandināvijas līmenī, piesaistot apmeklētājus ne tikai no Latvijas un tās kaimiņvalstīm, bet arī no turienes, apgalvoja Madelāne.

Tāpat iecerēts, ka centrā varētu darboties vietējais "Zinoo" centrs, kas līdz ar tā atvēršanu beigs savu darbību. Kosmosa centrs būšot "Zinoo" turpinājums, skaidroja Madelāne.

"Zinoo" centrus veido "Latvijas zinātnes centru apvienība", kas ir noformēta kā biedrība, kuras vienīgā amatpersona ir Cēsu domes deputāts Pauls Irbins (V). Pēdējos gados biedrība ir strādājusi ar aptuveni pusmiljona eiro apgrozījumu, bet 2015.gadā tās ienākumi pārsniedza izdevumus par 74 000 eiro, savukārt pērn izdevumi pārsniedza ieņēmumus par 68 000 eiro.

Pašvaldības informācija liecina, ka pēdējo piecu gadu laikā Cēsīs esošā zinātnes centra "Zinoo" apmeklējums gandrīz trīskāršojies no 18 531 apmeklētājiem 2012.gadā līdz 50 706 pērn.

Cēsu Kosmosa izziņas centrs durvis varētu vērt ne ātrāk kā 2020.gadā, pieļāva Madelāne.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)