Banner 980x90

"Cēsu klīnika": Acu veselībai!

Aizvien vairāk cilvēku atceras par profilaktiskajām redzes pārbaudēm novēloti. SIA "Cēsu klīnika" oftalmoloģe Sandra Ausekle skaidro "profilaktiskās acu pārbaudes ir neatsveramas ikvienam, kurš rūpējas par savu acu veselību, īpaši pēc 40 gadu vecuma sasniegšanas, kad palielinās risks saslimt ar glaukomu."

SIA "Cēsu klīnika" oftalmoloģe Katrīne Morkāne aicina ikvienu iedzīvotāju parūpēties par savu un ģimenes acu veselību, regulāri veicot apskati pie acu ārsta ar jaunām un mūsdienīgām izmeklēšanas metodēm.

SIA "Cēsu klīnika" oftalmoloģe Ieva Ķire uzsver, ka īpaša uzmanība acu veselībai jāpievērš cukura diabēta pacientiem. Cukura diabēta izraisītās acu komplikācijas izpaužas ar stipru redzes asuma pazemināšanos un aklumu. Šiem pacientiem acu ārsts jāapmeklē vismaz reizi gadā, lai laicīgi atklātu un samazinātu komplikāciju attīstīšanos.

SIA "Cēsu klīnika" sniedz pilna spektra vispārējo profilaktisko acu izmeklēšanu gan pieaugušajiem, gan bērniem Cēsīs, Slimnīcas ielā 9, 3.stāva 313.kabinetā pirmdienās, otrdienās un ceturtdienās.

Acu pārbaudes laikā, lai iegūtu pilnīgu informāciju par acu veselības stāvokli, var tikt lietoti dažādi medikamenti. Padziļinātai acs apskatei tiek lietoti medikamenti, kas paplašina acu zīlīti. Pēc tam tuvāko trīs līdz četru stundu laikā apgrūtināta ir redze tuvumā - grūtāk lasīt, strādāt ar datoru, kā arī var būt izteikta jutība pret spilgtu gaismu un neliels diskomforts skatoties tālumā. Tāpēc pēc vizītes nav vēlams ieplānot svarīgus rakstu darbus vai tālus braucienus ar mašīnu. Ja jums ir tāluma brilles vai saulesbrilles, noteikti paņemiet līdzi, jo tās mazinās redzes diskomfortu. Tāpat var tikt lietoti anestezējoši pilieni, lai veiktu dažādus testus, piemēram, acs sausuma pārbaudei. Šie pilieni var radīt īslaicīgu diskomfortu (apmēram 20-30 min).

Vizīšu ilgums: Ir jārēķinās, ka pirmreizējā vizīte ilgst vidēji vienu stundu, bet dažreiz arī ilgāk. Acu profilaktiskās apskates ilgst apmēram 40 minūtes. Uz ārsta vizīti pie oftalmologa līdzi jāņem pēdējā briļļu recepte, brilles, izziņa no medicīnas iestādes, ja ir bijusi operācija, ja ir bijusi acu trauma un ir izrakstīti kādi medikamenti, piemēram, acu pilieni, jāfiksē medikamenta nosaukums, kas tiek lietots.

Lūdzam pirms vizītes pie ārsta konkretizēt sūdzības, piemēram, acis grauž, niez vai ir kairinoša sajūta. Ja ir, tad cik ilgi, cik bieži? Lai apmeklētu acu ārstu nav nepieciešams nosūtījums. Pacientiem vizīti pieteikt klīnikas reģistratūrā vai pa tālruni 64107072. Neierašanās gadījumā lūdzam paziņot laicīgi, lai dotu iespēju ārstu apmeklēt citam pacientam.

Bērnu vecuma grupas, kam paredzēts acu ārsta apmeklējums valsts apmaksātas programmas ietvaros: no 1 līdz 2 gadiem, no 3 līdz 4 gadiem, no 6 līdz 7 gadiem. Vai zināji, ka redzes problēmas visveiksmīgāk iespējams novērst līdz 10 gadu vecumam? Ja vecāki laikus nenovērtē bērna acu veselības stāvokli un nedodas pie acu ārsta, redze šajā laika posmā var neatgriezeniski sabojāties.

Vizītes laikā ir ļoti svarīgi, lai vecāki izstāstītu, kā ir noritējusi grūtniecība un dzemdības, vai nav bijuši kādi sarežģījumi. Speciālistam jāzina, ar kādām slimībām bērns ir slimojis. Pēc tam ārsts vērtē, kā bērniņš fiksē skatienu, vai acis kustina vienmērīgi, vai, raugoties uz tuvu priekšmetu, actiņas savirzās. Ārsts arī izvērtē, vai mazajam nav kāda no staru laušanas īpatnībām – tuvredzība, tālredzība vai astigmātisms, kā arī nosaka, vai acs dziļākajos slāņos nav kāda iedzimta īpatnība vai nepilnība, kas var negatīvi ietekmēt redzes attīstību.

Biežākās redzes patoloģijas bērna vecumā ir šķielēšana, ambliopija un refrakcijas problēmas, kuru ārstēšanas rezultāti ir vislabākie tieši agrīnā bērna vecumā. Ja pārbaudē tiek konstatētas nelielas atkāpes no normas, uz atkārtotu pārbaudi nepieciešams ierasties pēc gada. Savukārt, ja atklājas būtiskas redzes attīstības nepilnības, ārsts nozīmē redzes korekciju.

Lasīt vairāk: www.cesuklinika.lv.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)