Banner 980x90

Cēsu kauju simtgadi pieminēs ar daudzveidīgu norišu programmu

Rīga, 4.jūn., LETA. Cēsu kauju simtgadi 22.jūnijā pieminēs ar daudzveidīgu norišu programmu, aģentūru LETA informēja Cēsu novada pašvaldības Komunikācijas un klientu servisa pārvaldes komunikācijas speciālists Aleksandrs Abramovs.

Pirms simts gadiem Latvijas valsts pastāvēšana tika izcīnīta Brīvības cīņās. Pagrieziena punkts kara gaitā notika tieši Ziemeļlatvijas frontes līnijā, kur latviešu un igauņu karaspēki 1919.gada 22.jūnijā pie Cēsīm uzveica Landesvēra armiju un devās tālāk uz Rīgu.

Cēsu kauju simtgades atceres pasākumu centrā būs jaunais cilvēks - ne tikai gadu, bet domāšanas un vērtību dēļ.

Atceres pasākumus atklās Cēsu dzelzceļa stacijā plkst.11, kur Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs (JV) sagaidīs Valsts prezidentu Raimondu Vējoni un Igaunijas Valsts prezidenti Kersti Kaljulaidu, lai kopīgi apskatītu Igaunijas bruņuvilcienu "Brīvība".

Pēc svētku atklāšanas pasākums turpināsies Vienības laukumā, kur militāro parādi pieņems abu valstu prezidenti. Parādē piedalīsies Latvijas un Igaunijas bruņoto spēku vienības, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Štāba orķestris ar defilē programmu.

Pēc militārās parādes Vienības laukumā sāksies koncertuzvedums "Ar dziesmu dzīvībā", kurā piedalīsies dziedātāji un dejotāji no visas Vidzemes, stāstīja Abramovs.

No plkst.13.30 Cēsu galvenā artērija - Rīgas iela - būs pārvērtusies par savdabīgu laika asi, uz kuras notiks dokumentālas performances. No Vienības laukuma līdz Līvu laukumam varēs klausīties un skatīties notikumus no Cēsu pulka Skolnieku rotas vēstures un iepazīt mūsdienu varoņus digitālajā performancē "Par spīti bailēm".

Tāpat uz Rīgas ielas būs "Frontes darbnīca", kur būs iespēja izgatavot piemiņas gredzenus, kādus nēsāja laikā, kad norisinājās Cēsu kaujas, kā arī pārbaudīt savu spēkus dažādās aktivitātēs.

Cēsu kauju rekonstrukcija notiks Pirtsupītes gravā un sāksies plkst.16. Tajā piedalīsies vairāk nekā 200 rekonstruktori no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Polijas un Krievijas, cīņu meistari un Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadeti. Kaujas rekonstrukcijas beigās, svinot Latvijas un Igaunijas armijas uzvaru, orķestru pavadībā visi tiks aicināti doties uzvaras gājienā uz Vienības laukumu, kur plkst.17 sāksies Uzvaras balle ar Zemessardzes orķestri un pūtēju orķestri "Cēsis".

Dienas noslēgumā, plkst.18, koncertzālē "Cēsis" izskanēs Cēsu kauju simtgadei veltīts koncerts.

Unikāls notikums Cēsu kauju simtgades programmā būs iespēja no 15.jūnija līdz 22.jūnijam apskatīt rekonstruēto vēsturisko Igaunijas bruņuvilcienu "Brīvība". Brīvības cīņu vēsturi apmeklētājiem atdzīvinās ekspozīcija un gidu stāstījums, kā arī speciāli šim notikumam radīta izglītojoša spēle. Vilciena apmeklējums un ekskursijas ir bez maksas.

Cēsu kauju simtgades programmu veido tās idejas autors Renārs Sproģis ar radošo komandu: Kristu Burāni, Mārtiņu Eihi, Rūdolfu Baltiņu un Jolantu Sausiņu.

Cēsu Vēstures un mākslas muzejā jau apskatāma Latvijas valsts simtgadei veltītā izstāde "Pirmais gads", kurā interaktīvā veidā var iepazīties ar galvenajiem notikumiem un procesiem Latvijas valsts izveides pirmajā pastāvēšanas gadā.

Režisora Kaspara Gobas vadībā tapusi dokumentālā filma par Cēsu kaujām, kas uzskatāmi un saprotami stāsta par valstisko situāciju Latvijā 1919.gadā un skaidro Cēsu kauju nozīmi Latvijas vēsturē. Filma skatāma šeit: "https://vimeo.com/335469456".

Cēsu kauju simtgadei veltītie notikumi iekļauti Latvijas valsts simtgades programmā, tos Cēsīs rīko Cēsu novada pašvaldība sadarbībā ar Kultūras ministriju, Aizsardzības ministriju un NBS.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)