Banner 980x90

Cēsnieks Edgars Jurkāns ASV startēs Pasaules čempionātā klasiskajā spēka trīscīņā

Šī gada lielākais un ilgi gaidītais pauerliftinga notikums ir klāt. No svētdienas, 19.jūnija līdz svētdienai, 26.jūnijam ASV Teksasas štata Kilīnā (Killeen) notiek Pasaules čempionāts klasiskajā spēka trīscīņā.

Sacensībām cītīgi gatavojās un tajās piedalīsies Latvijas izlases pārstāvji: Edgars Jurkāns, Māris Juzups un Mārtiņš Krūze. Sestdien agri no rīta uz Pasaules čempionātu klasiskajā spēka trīscīņā ASV izlidoja Latvijas komanda. Latvijas izlasi pavada komandas vadītājs un starptautiskās kategorijas tiesnesis Andrejs Rožlapa. Atbalsti mūsu sportistus, turot īkšķus un vērojot sacensību tiešraidi.

Otrdien, 21.jūnijā, plkst.20.00 pēc Latvijas laika pirmais uz sacensību startu dosies jaunākais komandas dalībnieks Edgars Jurkāns no Cēsīm, kurš piedalīsies jauniešu vecuma grupā līdz 18 gadiem svara kategorijā līdz 66 kg. Jurkāns šobrīd vēl mācās Cēsu Valsts ģimnāzijā un spēka trīscīņā trenējas divus gadus. Šajā laikā ir iegūti jau 20 Latvijas rekordi, kā arī Eiropas rekords spiešanā guļus. Šis būs jau otrais Pasaules čempionāts klasiskajā spēka trīscīņā, kurā piedalās Jurkāns.

Pagājušajā gadā Somijā sportists ieguva 3.vietu svara kategorijā līdz 59 kg. Šī gada martā Jurkāns kļuva par Eiropas jauniešu vicečempionu, iegūstot 2.vietu Eiropas čempionātā Igaunijā. Sportista labākais starptautiskais sniegums ir Igaunijā uzrādītie 490 kg summā. E. Jurkāna un vēl deviņu sportistu sacensību startu varēs vērot šeit. Svētdien, 26.jūnijā, kārtīgu latviešu vīru spēku ASV atklās policists Māris Juzups no Aizputes un projektu vadītājs, programmētājs Mārtiņš Krūze no Valmieras. Juzups piedalīsies svara kategorijā līdz 120 kg ar vēl 12 sportistiem no 10 dažādām valstīm. Sportista labākais sniegums tika uzrādīts arī šī gada martā Eiropas čempionātā, kur summā tika pacelti 847,5 kg un iegūta 3.vieta. Lai sagatavotos starptautiska mēroga sacensībām, treniņi ir jo īpaši smagi.

Viena treniņa laikā aptuveni tiek pārcilātas 7 līdz 10 tonnas. Juzups ir pieredzējis sportists spēka trīscīņā, jo trenējas jau 12 gadus. Juzupa gaitām Pasaules čempionātā ASV varēs sekot līdzi šeit, 26.jūnijā plkst.20.30. Pēc Latvijas laika 26.jūnijā ap plkst.23.30 par pjedestāla vietu starp brangākajiem vīriem svarā virs 120 kg cīnīsies pašreizējais Eiropas čempions Mārtiņš Krūze. Krūze ir rekordists Eiropā klasiskajos pietupienos un klasiskajā spēka trīscīņā summā.

Piedalījies vairākos Pasaules čempionātos, kuros arī izcīnītas medaļas. Krūzes stāsts pauerliftinga pasaulē aizsākās jau pirms 12 gadiem, kad pirmo reizi vēra vaļā Valmieras smagatlētikas kluba "Spēka Pasaule" durvis. Šobrīd trenējas pat trīs reizes dienā, kur vienā treniņā pārcilā līdz pat 12 tonnām. Nedēļā līdz pat 55 tonnām, ko pats sportists smejoties salīdzina ar maza izmēra dzelzceļa vagonu. Ārpus sporta zālei. 

Krūze vada Latvijas Pauerliftinga federācijas organizētās sacensības un jau trešo vasaru vada projektu "Latvijas spēcīgākā pilsēta". Krūze sacentīsies ar vēl 18 sportistiem no 14 valstīm, video tiešraide būs skatāma šeit. Latviešu sportistu dalību Pasaules čempionātā atbalsta Latvijas Pauerliftinga federācija, Cēsu novada pašvaldība, Aizputes novada dome un Valmieras pilsētas pašvaldība. Šis būs jau ceturtais Pasaules čempionāts klasiskajā spēka trīscīņā.

Šoreiz sacensībām pieteikušies 736 sportisti no teju 60 valstīm. Lielā dalībnieku skaita dēļ sacensības notiks divās platformās un no abām būs pieejama video translācija. Detalizētāka informācija par dalībniekiem un mūsu sportistu galvenajiem konkurentiem pieejama "www.powerliftings.lv".

Informāciju sagatavoja: Baiba Norberte Sabiedrisko attiecību speciāliste Latvijas Pauerliftinga federācija Biedrība Spēka Pasaule Speka Pasaule, Latvijas Pauerliftinga Federācija e-pasts: sab@sp.lv, mob.tālr.: +371 287 52 793

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)