Banner 980x90

Cēsīs pārbūvēs Vienības laukumu

Foto: Publicitātes foto, Pilseta24.lv, Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Foto: Publicitātes foto, Pilseta24.lv, Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Cēsu novada pašvaldība ir izsludinājusi metu konkursu, lai izvēlētos labākās ieceres Vienības laukuma pārbūvei, aģentūra LETA noskaidroja pašvaldībā.

Konkursa mērķis ir nodrošināt kvalitatīvu publiskās ārtelpas un tās objektu izveidošanu Vienības laukumā, veidojot to kā unikālu pilsētvides objektu un radot augstas estētiskās kvalitātes pilsētas centrālo laukumu.

Tajā jābūt iekļautiem īpašiem mākslinieciskiem, arhitektoniskiem un ainavas elementiem, kas veidoti vienotā stilā, par pamatu ņemot pilsētas vēsturisko plānojumu, vienlaicīgi nodrošinot estētisku un labiekārtotu vidi pilsētas iedzīvotājiem un viesiem.

Kā aģentūru LETA informēja pašvaldības Komunikācijas nodaļas vadītājs Kārlis Pots, konkurss izsludināts, lai iepazītos ar idejām laukuma attīstībai. Tā kā tiek plānota laukuma seguma atjaunošana, pašvaldība pieļauj iespēju arī pārplānot visu laukumu.

"Patlaban pati centrālākā Cēsu daļa netiek pilnvērtīgi izmantota. Laukums ir liels, vēsturisks, publiskajiem pasākumiem un pilsētas plānojumā nozīmīgs, taču ikdienā kalpo tikai kā apļveida krustojums," atzina Pots.

Vienības laukums ir Cēsu pilsētas simboliskais centrs. Vienības laukumu veido priekšlaukums ar Uzvaras pieminekli un zaļā zona. Abas šīs zonas ir nepietiekami saistītas, tādēļ cēsnieki tās neuztver kā vienotu kopumu. Vienības laukums ir plašs, tomēr laukuma telpa ir neracionāli organizēta.

Vienības laukums ir ceļu krustpunkts, kuru ikdienā intensīvi šķērso autotransports, tur atrodas pilsētas sabiedriskā transporta gala pietura, laukumu ikdienā šķērso daudzi gājēji, dodoties uz vecpilsētu, staciju, veikaliem, iestādēm u.c.

Vienības laukums ir ceremoniju laukums, kur norit parādes, svinīgi pasākumi pie Uzvaras pieminekļa, koncerti, sporta pasākumi u.c. Šādos gadījumos laukumā transporta kustība tiek slēgta. Laukuma centrā ik gadu tiek uzstādīta centrālā pilsētas Ziemassvētku egle, šeit norit barikāžu atceres pasākumi. Laukuma izmēri ļauj šeit sapulcēties visiem pilsētas iedzīvotājiem.

Lielākā daļa priekšlaukuma atvēlēta autotransporta kustībai, kas organizēta ap laukuma vidū iezīmētu apli. Kā liecina ikdienas novērojumi, autotransports izmanto tikai noteiktas kustības trajektorijas, kas aizņem tikai daļu no tam atvēlētās laukuma teritorijas. Autotransporta kustība norit zināmā mērā haotiski, tomēr negadījumi tur notiek reti, pateicoties tam, ka satiksmes dalībnieki respektē viens otru. Cēsnieki to uzskata par vērtību.

Vienības laukuma zaļo zonu veido divi savstarpēji nesaistīti laukumi ar zālienu, apstādījumiem un gar laukuma malām augošiem kokiem. Šajā zonā cēsnieki teju neuzturas, izņemot teritoriju ap Uzvaras pieminekli, kuras soliņi ir iecienīta atpūtas vieta jauniešiem, tūristiem un senioriem. Zaļās zonas kokus cēsnieki uzskata par vērtību. Ziemassvētku laikā koki tiek izrotāti ar spuldzīšu virtenēm, kas pilsētas centrā rada svētku sajūtu.

Ar konkursa noteikumiem un programmu ir iespējams iepazīties pašvaldības mājaslapā "www.cesis.lv". Konkursam var pieteikties līdz 17.oktobrim.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)