Banner 980x90

Cēsīs atklāta Starptautiskā Mākslas biennāles "Eiropas Jaunrade" izstāde

Publicitātes foto/ Foto: Cesis.lv
Publicitātes foto/ Foto: Cesis.lv
Sestdien, 20.augustā Cēsu Zinātnes un mākslas centrā "Brūzis" atklāta starptautiskās mākslas biennāles "Eiropas jaunrade" ceļojošā izstāde, kurā apskatāmi 56 jaunās paaudzes mākslinieku darbi no septiņām Eiropas valstīm -  Itālijas, Portugāles, Francijas, Latvijas, Dānijas, Polijas un Spānijas.

Kā pilsētas informācijas portāls Cesis24.lv uzzināja Cēsu novada pašvaldībā, savu divu gadu ceļojumu izstāde uzsāka pagājušā gada oktobrī Monrūžā, Francijā. Tā paspējusi viesoties jau Polijā, Beļģijā, Dānijā un tagad pirmo reizi nonākusi arī Latvijā. Biennāles kartē Cēsis iezīmē austrumu un ziemeļu galējo punktu, tādējādi paplašinot biennāles tīklu. "Brūzī" tā būs apskatāma līdz 18.septembrim, no ceturtdienas līdz svētdienai. Pēc tam izstāde turpinās ceļu uz citām dalībvalstīm, kopumā 730 dienās pārvarot 7989 kilometrus.

Laikmetīgās mākslas biennāle "Eiropas jaunrade" radās 2000.gadā Parīzes piepilsētā Monrūžā; šī ir jau astotā biennāle. Tās mērķis ir dot atspēriena iespējas jaunās paaudzes mūsdienu māksliniekiem un veicināt to atpazīstamību pasaules mērogā. Biennālē piedalās valstis, kuras apņēmušās stimulēt laikmetīgās mākslas un kultūras norises. Latvija biennālē piedalās, pateicoties Vides risinājumu institūta, Kaņepes Kultūras centra kopējai iniciatīvai un Cēsu pašvaldības un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstam.

Biennāle bijis atspēriena punkts jaunajam Latvijas māksliniekam Klāvam Lorim, kas līdz ar poļu mākslinieci Magdalēnu Savicku un beļģu mākslinieku Viljamu Boelu 56 mākslinieku konkurencē izcīnīja Grand Prix. Visi mākslinieki saņēma 2000 eiro lielu stipendiju un sešus mēnešus ilgu apmaksātu mākslinieku darbnīcu Parīzē. Maijā šie darbi izstādīti prestižajā mākslas galerijā "Hangar" Briselē. Latviju biennālē pārstāv astoņi mākslinieki – Lauris Aizupietis, Margrieta Dreiblate, Atis Izands, Klāvs Loris, Oskars Pavlovskis, Paula Pelše, Linda Vigdorčika un Lauris Vītoliņš.

Šī gada biennāles partneru tīkls ir šāds: Le Beffroi, Monrūža, Francija; Hala Stulecia, Vroclava, Polija; Broletto, Komo, Itālija; Museu de l’Emporda, Figuere, Spānija; Amadeo de Souza-Cardoso Municipal Museum, Amarante, Portugāle; Odense City Museum, Odense, Dānija; Kaņepes Laikmetīgās Kultūras centrs, Rīga, sadarbībā ar Zinātnes un mākslas centru "Brūzis" Cēsīs, Latvija.
 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)