Banner 980x90

5 ugunsdrošības padomi Ziemassvētkiem un Jaunajam gadam

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Līdz ar ziemas sākšanos gandrīz katrā mājoklī ienāk arī Adventes vainags un Ziemassvētku rotājumi. Tradicionālais Adventes vainags ar dekorējumiem un četrām svecēm ik gadu kļūst par ugunsgrēka izraisītāju desmitos gadījumu visā Latvijā. Veiksmīgākajā gadījumā aizdegas tikai galds vai aizkari un ugunsgrēku izdodas laikus pamanīt un nodzēst, diemžēl smagākie gadījumi beidzas ar nopietniem ugunsgrēkiem un zaudētām dzīvībām. Lai pasargātu sevi un tuviniekus, ikvienā mājoklī vajadzīgs vismaz viens dūmu detektors katrā telpā.

Rotājumus izvieto uz ugunsdrošiem traukiem
Adventes vainagu ieteicams nelikt tieši uz galda virsmaz vai palodzes, bet gan apakšā paliekot keramisku, stikla vai metāla šķīvi. Šis trauks pasargās virsmu no sveču parafīna nopilējumiem un aizdegušām vainaga daļām. Pievērs uzmanību arī papīra salvetēm un citiem galda aksesuāriem, kas viegli aizdegas. Novieto tos drošā attālumā no Adventes vainaga.

Pārrunā ugunsdrošības jautājumus ar bērniem
Ja ģimenē ir pirmsskolas un skolas vecuma bērni, noteikti atkārto ugunsdrošības jautājumus. Aicini bērnus nespēlēties ar sērkociņiem, svecēm, šķiltavām un degošiem škidrumiem. Parūpējies, lai bērniem šīs preces nav pieejamas. Ne tikai svētku laikā, bet arī ikdienā noder atcerēties par drošību, lietojot gāzes plīti. Vai Jūsu mājās ir atļauts bērniem to lietot? Vai viņi izmanto elektro aizdedzi vai arī sērkociņus, škiltavas? Pārrunājiet, kā gāzes plīti izmantot visdrošāk un izvairīties no negadījumu riska. Ikviena no pārrunātajām ugunsdrošības tēmām noderēs ne tikai svētku laikā, bet arī ikdienā, un bērni būs pasargāti no nelaimēm, kas var rasties nepietiekamu zināšanu vai neuzmanības dēļ.

Egli nostiprini un novieto drošā vietā
Apgāzusies Ziemassvētku egle var aizdedzināt aizkarus un citas apkārt esošās lietas. Svarīgi, lai egle statīvā stingri turas un nekrīt, kā arī lai tā atrodas drošā attālumā no citiem priekšmetiem, sienām un logiem. Drošākie egļu stiprinājumi ir metāla podi ar speciālām kājiņām un iespēju pieskrūvēt egli no visām pusēm. Šādā stiprinājumā ieliktu egli nevarēs apgāzt arī kaķi un citi mājdzīvnieki.

Apdomā, vai ugunsdrošības apsvērumu dēļ ir vērts eglē likt īstās, ar liesmu degošās svecītes. Tu ievērojami samazināsi aizdegšanās risku, ja izmantosi spuldzīšu virteni, bet sveces liksi uz vakariņu galda. Arī degošs kamīns vai apkures krāsniņa rada augstāku ugunsdrošības risku, tādēļ allaž pārliecinies vai apkures iekārtas ir darba kārtībā un tiek pareizi izmantotas.

Izvērtē ugunsdrošības ierīces mājoklī
Vairums nezina, ka visbiežākais nāves iemesls ugunsgrēkos ir nosmakšana, nevis bojāeja uguns liesmās. Tādēļ ļoti būtiski ir mājoklī izveidot labu ugunsdrošības sistēmu, kurā ir dūmu detektori un ugunsdzēsības signalizācija. Tieši dūmu detektors ir viena no ierīcēm, kas ļaus jau savlaicīgi konstatēt aizdegšanos un dūmu parādīšanos. "FN-SERVISS" piedāvājumā ir konvenciālās jeb analogās un adrešu ugunsdzēsības signalizācijas sistēmas. Analogās ugunsdzēsības sistēmas ieteicams uzstādīt salīdzinoši nelielās telpās, bet adrešu signalizācijas piemērotas objektos ar lielu skaitu dūmu detektoru un paaugstinātu drošību. Izveidojot ugunsdrošības sistēmu mājoklī, Tu pasargāsi sevi un savus tuviniekus. Dūmu detektors būs labs pamats mājokļa ugunsdrošībai!

Uzziņai
SIA "FN-SERVISS" mācību centrā "Drošība" pieredzējuši lektori apmāca, instruē un konsultē cilvēkus ugunsdrošības, darba aizsardzības, drošības sistēmu un citās ar dažāda veida drošību saistītās nozarēs. Mācību centrs ir piedalījies profesionālās pilnveides programmas "Ugunsdrošība un aizsardzība"  (160 st.) izstrādē, kā arī izstrādājis un licencējis profesionālās pilnveides programmu "Civilā drošība un aizsardzība" (160 st.).

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)